Kućne biljke

Ne uspijevate održati ni jednu biljku? Upoznajte zračne biljke i potpuno se oduševite lakoćom održavanja

P. N.

Zračna biljka

Zračna biljka

Zračne biljke sve su popularniji dodatak uređenju interijera. Do sada je poznato oko 650 sorti tih biljaka, a u kojem god izdanju dolaze, divne su i dojmljive. Bez obzira je li sorta dlakava, šiljasta, zaobljena ili ima dugačko lišće koje liči na konjski rep, neodoljive su.Nazivaju se još i Tillandsias i epifiti su. To znači da u prirodi biljke rastu na drugim biljkama – na primjer, držeći se za krošnje drveća, umjesto da se ukorijene u zemlju. Zračne biljke će rasti na grmlju ili stijenama. Ostali epifiti uključuju orhideje (koje rastu na tropskim stablima) i mnoge vrste paprati


Bez obzira jeste li profesionalac kad su u pitanju ove male ljepotice ili početnik koji o njima uči prvi put, važno je znati koliko im je vode potrebno, ali i da ih trebate dobro osušiti kako se na njihovim listovima ne bi stvorila plijesanj.


Ove biljke ne traže mnogo pažnje i brige pa su savršeni mali suputnici za dom, posao ili školu. Zahtijevaju vrlo malo održavanja i lijepi su zeleni dodatak u prostoru bez obzira na godišnje doba. Kad prvi put u svoj dom primite zračnu biljku, trebate je natopiti 15 minuta, a zatim ostaviti da se potpuno osuši. Lagano protresite naopako da osigurate da među lišćima nema ostataka vode. Čim je potpuno suha, biljku možete jednostavno prebaciti i smjestiti je u njen novi dom.
FOTO/Unsplash


FOTO/UnsplashKako njegovati zračnu biljku?


Potrebno ju je zalijevati u skladu s vremenskim prilikama. Mažite i natapajte češće ako je vruće i suho, a rjeđe kada je hladno, tamno ili vlažno. Veće sorte vole više vode, a manje sorte divno djeluju uz dobro temeljito špricanje.


Općenito, najbolji način da se brinete o njima je 15 minuta namakanja jednom tjedno. Ljeta su malo suša, pa ih je tada potrebno tretirati vodom jednom tjedno oko 30 minuta. I jednom svaki drugi tjedan po 30 minuta u zimskom vremenu.


Ne smiju se nalaziti u tlu, a vole jarko, neizravno sunčevo ili umjetno svjetlo i zahtijevaju dobru cirkulaciju zraka. Njihovo korijenje postoji samo radi usidrenja dok rastu, ali ih nije potrebno održavati i mogu se obrezati čistim, oštrim škarama bez štete za biljku.


Ako se biljčice počnu sušiti, to je znak da su dobile previše izravne sunčeve svjetlosti ili premalo vode. Tada biste trebali popraviti stanje tako što ćete je ukloniti s izravnog sunca ili malo više prskati vodom.