Rustikalni stil za kupaonicu

Kupanje uz tople boje i prirodne materijale

Šarlota Brnčić

Arhiva NL

Arhiva NL

Bijela kupaonica modernog stila sa svojim geometrijskim i definiranim temama zasigurno ima šik i profinjen izgled, ali zašto se radije ne bi osjećali razmaženo toplim bojama, prirodnim materijalima, mekim linijama i ugodnim nesavršenostimaTople nijanse, površine ugodne na dodir i karakteristični dodaci definiraju rustikalni stil koji može bilo koju kupaonicu pretvoriti u pravu oazu mira. Bijela kupaonica modernog stila sa svojim geometrijskim i definiranim temama zasigurno ima šik i profinjen izgled, ali zašto se radije ne bi osjećali razmaženo toplim bojama, prirodnim materijalima, mekim linijama i ugodnim nesavršenostima? Ukoliko se tako osjećate, vratite se izvorima i odlučite se za rustikalnu kupaonicu.


Takav izbor donosi širok raspon ideja za uvođenje rustikalnog stila u vašu kupaonicu. Od jednostavnog, do skandinavskog stila koji kombinira drvo i bijelo, pa sve do onog bogatog od cigle i grubog drva. Koristite pritom mješavinu ostarjelog drva, a što je sjajan primjer kako pomoću drva možete stvoriti rustikalni efekt od 360 stupnjeva.


Spoj različitih kvaliteta živih šuma može pružiti iznenađujući učinak i stvoriti izgled koji se uklapa kako u seosku kuću tako i u gradski stan s posebnim dodirom. Čak i svijetle nijanse odabrane za ručnike i zidove doprinose obogaćivanju ovog stila. Nadalje, ukoliko se odlučite za drvo, trebate imati na umu da će se patina drva tijekom godina sve više i više poboljšavati.


Arhiva NL


Arhiva NL

Zavidni dekor


Ljubitelji suvremenih kupaonica mogu biti skloni promjeni stila vidjevši takav zavidni dekor. Drvene grede, kameni umivaonik i oblogu od drva možete divno iskombinirati s bijelim zidovima kako bi stvorili rustikalnu kupaonicu, a koja je istovremeno i moderna.


Arhiva NL


Arhiva NLRustikalno, pritom, ne znači nužno i oblaganje zidova drvom, jer se ovaj stil može izraziti i isticanjem jednog elementa koji će ga karakterizirati. Zidovi u bijeloj i blijedosivoj boji, kao i neutralni mozaični pod odabrani kao pozadina, daju značaj umivaoniku, primjerice, od sirovog metala, zajedno s njegovom bazom u neobrađenom drvu.


Prirodne nesavršenosti bitni su elementi rustikalnog stila, pa takav aspekt možete pojačati u vašoj kupaonici ako se odlučite za zid od neobrađenih drvenih dasaka i toaletnog stola izrađenog od grubih kamenih ploča. Pritom valja paziti da, iako se čini da je tako uređena kupaonica jednostavan poduhvat, u stvarnosti ju treba pažljivo dizajnirati, kako biste u konačnici ostvarili željeni sklad između svih površina i maksimalno naglasili rustikalni stil.


Arhiva NL


Arhiva NLZid od opeke


Izloženi zid od opeke ponekad je sve što je potrebno za opremanje kupaonice u rustikalnom stilu. Izvrsno uravnotežen nekim kamenim pločama, takav zid će zasigurno dati kupaonici onaj željeni estetski rustikalni utjecaj.


Pomiješajte i staro i novo. Pažljivim odabirom kupaonskih elemenata i zidnih pločica možete udovoljiti svojoj želji za unošenjem rustikalne note u suvremeno okruženje. Možete odabrati pločice koje imitiraju drvo ili kombinirati bijele elemente i tuš s originalnim drvenim gredama.


Arhiva NL


Arhiva NLDajte mašti na volju i poigrajte se s izvornom arhitekturom. Drveni zid s umecima od kovanog željeza tako podsjeća na prošlost i daje dosljednost sobi. Pločice, mogu biti moderne i svijetle, ali takve da se savršeno uklapaju s metalnim umecima, dok se rustikalni kameni umivaonik može »upariti« sa suvremenim kromiranim slavinama. Rezultat će biti moderna kupaonica, ali s izuzetnom osobnošću i originalnošću.


Arhiva NL


Arhiva NLBit je u detaljima


Posvetite pažnju i detaljima, pa tako vaše ogledalo možete »smjestiti« u drveni ili metalni okvir koji bi se na taj način mogao savršeno uklopiti u opći izgled i dati vašoj kupaonici onu dodatnu rustikalnu notu. Ubacite i malo zelenila u tu vašu oazu mira, pa tako na »strateška« mjesta postavite i nekoliko sobnih biljaka, a koje mogu biti u ručno oslikanim keramičkim vazama, drvenim ili pak kamenim posudama. Osvjetljenje u kupaonici neka bude više ili manje »sakriveno« i ne previše intenzivno, a sve kako bi se postigao još topliji i ugodniji ambijent u kojem se možete u potpunosti opustiti.


Arhiva NL


Arhiva NL