Kućni onečišćivači

Od svijeća do ovlaživača zraka: Ove proizvode često kupujemo za dom, a zapravo su prilično štetni

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Zato što mnogo vremena provodimo u udobnosti vlastitog doma, potrebno je pripaziti na stvari koje negativno utječu na naše zdravlje. Ponekad se zagađenje zraka događa u našoj kući i vrlo je rizično u odnosu na onečišćenje zraka izvana. Uzrok tome je činjenica da mnogo vremena provodimo upravo u vlastitoj kući i njezinim prostorijama. Znate li da vam izbjegavanje nekoliko kućanskih predmeta može pomoći u zdravom životu?


Boje


Nerijetko u vlastitim garažama ili ostavama spremamo ostatke ili gotovo prazne limenke boja za buduće korištenje. Takve limenke oslobađaju plinove VOC (hlapljivi organski spojevi, mješavina su ugljikovodika, metana, propana, butana i nekoliko drugih plinova), u području gdje bi uzrokovali probleme s kvalitetom zraka i mogu izravno utjecati na naše disanje. Pokušajte koristiti prirodnije boje sa što manje ovakvih plinova.


Proizvodi za čišćenje


Postoje mnogi materijali za čišćenje koji oslobađaju veliki izvor plinova u zrak. Izbjegavajte korištenje mirisnih proizvoda unutar kuće. Neka bude navika čistiti kuću prirodnim sastojcima poput vode, octa ili sode.
FOTO/Pixabay


FOTO/PixabayAerosol sprejevi


Kućanski predmeti poput aerosola doprinose gotovo pedeset posto vanjskih emisija štetnih plinova u gradovima. Proizvodi aerosola u vašoj kući ne samo da oštećuju zrak u zatvorenom prostoru, već doprinose i vanjskom zagađenju. Držite se podalje od raspršivanja aerosola kad god je to moguće kako biste smanjili onečišćenje, savjetuju s portala Boldsky.


Osvježivači zraka


Osvježivači zraka mogu emitirati preko 100 različitih kemikalija koje su štetne za zdravlje. Umjesto korištenja sredstava za osvježivanje zraka za ugodan miris, pokušajte držati prozore otvorenima dulje i pokrenuti ventilator čak i ako je soba prazna.


FOTO/Wikimedia Commons


FOTO/Wikimedia CommonsKemijsko čišćenje


Boldsky prenosi da je uvijek bolje odjeću pokušati oprati ručno, nego ju nositi na kemijsko čišćenje. Razlog tomu je da postoje ostaci štetnih plinova na odjeći nakon što ista napusti kemijsku čistionicu. S vremenom, ti se zaostaci ispuštaju u zrak.


Svijeće


Iako ih često koristimo za osvježavanje prostora, mirisne svijeće ispuštaju štetni formaldehid koji može biti poprilično opasan. Dodatno, mogu biti i značajn izvor čestica koje doprinose zagađenju. Boldsky savjetuje korištenje svijeća od pčelinjeg voska kao alternativnu zamjenu za one koje lako pronalazimo u različitim trgovinama.  


FOTO/Svijeća, Flickr


FOTO/Svijeća, FlickrOvlaživači zraka


Mogu biti opasni ako se koriste na većem postotku. Mogu izravno utjecati na naše disanje. Valjalo bi ga namjestiti na funkciju ispod 50 posto vlage. To će ne samo zaštititi vašu kožu, nego će i smanjiti rizik od kontaminacije.


Plinski štednjak


Plamen štednjaka na plin stvara emisije dušikovog oksida, a samo kuhanje i čestice. Boldsky savjetuje otvaranje kuhinjskih prozora tijekom kuhanja, ali i postavljanje ispušnih ventilatora.


Kamini


Paljenje vatre u vašoj kući također može onečistiti zrak. Paljenje drva da bi se vaš dom činio udobnim, te kasnije čišćenje pepela, rezultira izlaganjem vašeg doma visokim razinama onečišćenja česticama i ugljičnog monoksida. Savjetuje se čišćenja pepela odmah, a ne nakon procesa.