Kotatsu

Ludi japanski izum zbog kojeg kojeg cijelu zimu želimo provesti u ljenčarenju

Ivana Mavrić

Foto: Belle Maison

Foto: Belle Maison

Japanci imaju genijalno rješenje koje će izležavanje pod dekicom dovesti na sasvim novu razinuStigli su nam tmurni i kišni dani i ljenčarenje u toplini doma zvuči tako dobro. A kad je riječ o ljenčarenju, Japanci imaju genijalno rješenje koje će izležavanje pod dekicom dovesti na sasvim novu razinu, a zove se kotatsu.


Riječ je o drvenom stoliću obloženom velikim, toplim prekrivačem koji zadržava toplinu. Ispod debelog prekrivača nalazi se električni grijač koji omogućava cirkulaciju vrućeg zraka i pruža vam maksimalnu toplinu i udobnost.


Dosjetljivi Japanci još su od davnina pronalazili genijalne načine kako održati toplinu unutar svojih slabo izoliranih domova i kotatsu je predstavljalo odlično rješenje pomoću kojeg je cijela obitelj bila na okupu i uživala u druženju i opuštanju u toplini doma.
Danas postoji i nešto modernija verzija tradicionalnog japanskog izuma i naziva se oki- gotatsu, a riječ je o mobilnim grijaćim stolićima koji se mogu razmještati po želji. Već zamišljamo posljepodnevno ljenčarenje uz knjigu i šalicu toplog čaja… Zvuči neodoljivo, zar ne?Foto: Belle Maison, Instagram


kotatsu, japanski izumi