Dio obitelji

Kućni ljubimci čine nas boljim ljudima: Ovo su još neke prednosti “suživota”

Šarlota Brnčić

Kućni ljubimci svakog se dana sve više vrednuju, a pored toga što nam rade društvo i uveseljavaju nas, njihova prisutnost ima pozitivan utjecaj na zdravlje budući da povećava osjećaj sigurnosti i zaštite, a interakcija s kućnim ljubimcem izaziva lučenje oksitocinaPrisutnost kućnog ljubimca u domu može popraviti kvalitetu života. Također, to doprinosi boljem fizičkom i psihičkom zdravlju osoba koje žive u njemu. U jednom američkom istraživanju objavljeno je da osobe koje izvode svog ljubimca u šetnju imaju 54 posto više energije tijekom dana. Bez sumnje, kućni ljubimci su postali dio obitelji. Svakog dana se sve više vrednuju, a pored toga što nam prave društvo i uveseljavaju nas, njihovo prisustvo ima pozitivan utjecaj na zdravlje budući da se kvaliteta života povećava.


Bilo da ste pod stresom ili umorni, kada dođete kući i vaš ljubimac počne skakati od sreće što vas vidi, vaše raspoloženje se automatski popravlja. Upravo je to jedna od glavnih prednosti ljubimca. On će vam pružiti pravu i bezuvjetnu ljubav i obogatit će vaš život. Prisustvo psa, mačke ili drugih životinja je odlučujuće za vaše raspoloženje. Dokazano je da je kućni ljubimac efikasan lijek protiv depresije jer njegova prisutnost povećava osjećaj sigurnosti i zaštite. Interakcija s kućnim ljubimcem izaziva lučenje oksitocina, hormona ljubavi koji u nama pokreće osjećaje sreće i povjerenja, objašnjavaju psiholozi. Ono što će vam možda biti zanimljivo jest da kućni ljubimac snižava krvni tlak.


Zdravstvena dobrobit


Pozitivne osobine ljubimca poput odanosti, nježnosti, razdraganosti, prenose se na ljude razvijajući kod njih socijalne vještine koje se opažaju kod bolje interakcije i suživota s drugim ljudima. Utjecaj životinja na ljude, a posebice na malu djecu, je pozitivan jer ih potiče na interakciju, na preuzimanje odgovornosti za sebe i druge i jača vrijednosti poput solidarnosti i poštovanja.
No, prednosti nisu samo emocionalnog tipa. Posjedovanje ljubimca može pomoći i u prevenciji fizičke boli, kao što su srčani udari, jer time što ih izvodimo u šetnju, ujedno vježbamo i boravimo na svježem zraku. Na taj način smanjujemo mogućnost oboljenja od kardiovaskularnih bolesti. Još jedan benefit čuvanja ljubimca je imunološkog tipa. To je posebno izraženo kod djece čiji se imunitet tek formira. Istraživanja pokazuju da djeca koja odrastaju uz ljubimca imaju manje šanse da razviju alergije, kao i da im je imunološki sustav generalno gledano jači, odnosno da se od malena navikavaju na prisustvo virusa, kao i na borbu s njima. Dokazala je to grupa znanstvenika iz Finske, koja je proučavala 397 djece od rođenja, pa sve do prve godine života. Zaključili su da su djeca koja su mala ljubimce daleko boljeg zdravlja.


Briga za životinje


Utjecaj životinja na ljude je toliko pozitivan da su čak i mnogi zdravstveni programi krenuli uključivati ljubimce u okviru terapije. Pored pasa vodiča, postoje psi koji su obučeni da pomažu oboljelima od dijabetesa ili jednostavno prave društvo bolesnim i starim osobama. No, kako bismo primili maksimum dobrobiti od životinja, nužno je voditi brigu o njima, voditi ih redovno kod veterinara i cijepiti, budući da mogu izazvati alergije, kao i biti nosioci raznih virusa i parazita koji se mogu prenijeti i na čovjeka. Glavno je zaštiti ih kako bi i njihov životni vijek bio dulji. Životinje nas čine boljim ljudima i tome nas poučavaju svakodnevno, zaključak je psihologa.