Fuzija starog i novog

Kako urediti dom u industrijskom stilu? Donosimo nekoliko savjeta

Ivana Mavrić

Foto: @berg.interior/ loftinspiration Instagram

Foto: @berg.interior/ loftinspiration Instagram

Ljepota industrijskog stila leži upravo u njegovoj nesavršenosti i spajanju kontrastnih elemenata koji će vašem prostoru dati notu jedinstvenostiPosljednjih nekoliko godina svjedočimo procvatu industrijskog stila u dizajnu interijera. Što je to što ovaj stil čini toliko posebnim? Razloga je mnogo: industrijski dizajn bazira se na spoju tradicionalnog šarma starog svijeta i fluidnosti modernog doma.


Ljepota industrijskog stila leži upravo u njegovoj nesavršenosti- ogoljele čelične konstrukcije, neobrađene i grube teksture zidova od stare opeke i betonski podovi oplemenjuju se kombiniranjem metala, drva i kože u savršenoj fuziji modernog i vintage stila.


Ogoljela konstrukcija prostora dopušta vam poigravanje različitim idejama, a inspiraciju ćete pronaći u dobu industralizacije s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Posebnost ovog i dalje dominatnog stila u dizajnu interijera krije se upravo u njegovim neograničenim mogućnostima koje vam pružaju prostor za unikatna rješenja i davanje osobnog pečata vašem životnom prostoru.
Kako urediti dom u industrijskom stilu? Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u tome.


1. Odaberite neutralne tonove


Jedna od osnova na kojima počiva industrijski stil jest primjena neutralnih tonova kojima se postiže efekt čistoće i jednostavnosti. Neka vam boje kojima se koristite posluže kao podloga kojom ćete naglasiti grubu teksturu zidova i metalne dekorativne elemente, a ključ kojim se pri tome morate voditi jest odabir neutralnih tonova. Želite li stvoriti grubi kontrast, neka vam dominantne boje budu siva, crna ili bijela, a želite li naglasiti rustikalnost, odaberite nijanse smeđe ili bež boje koja će dati toplinu i šarm vašem domu.2. Otvoreni tlocrt


Zamislite li idealni prostor uređen u industrijskom stilu, vjerojatno ćete pomisliti na halu napuštene tvornice ili eklektični njujorški loft s visokim stropovima, drvenim gredama i velikim otvorima koji propuštaju puno svjetlosti. Stoga je važno da vizualno otvorite svoj prostor kako biste postigli esetetiku fluidnosti i prozračnosti, bilo u konstrukcijskom smislu (rušenjem zidova) ili pak onom dekorativnom, fokusirajući se na funkcionalnost prostora i prohodnost između prostorija.3. Kombinirajte drvene i metalne elemente


Sama srž industrijskog prostora počiva na kombiniranju starog i novog. Jedan od najjednostavnijih načina kojim ćete postići željeni kontrast jest postavljanjem drvenih i metalnih elemenata u dizajn doma. Potražite drvene komade namještaja čistih linija i rustikalnog izgleda koji odišu prošlošću, a vašem će domu dati toplinu i unikatni šarm.


Kad je riječ o izboru metalnih elemenata, pred vama je više opcija koji će dati završnu notu ukupnoj estetici interijera. Naginjete li više vintage ambijentu, tada birajte metalne elemente rustikalnog završnog sloja, a želite li postići izgled modernog, urbanog industrijskog interijera, tada je polirani krom pravi izbor za vas. Pritom imajte na umu kako se, osim u završnoj dekoraciji, metalni elementi mogu uvrstiti i u razne detalje poput nosača za police ili pak kuhinjskih barskih stolica.4. Završni dodir – biranje dekoracija u industrijskom stilu


Želite li postići ambijent industrijskog stila, potrebno je pronaći rješenja koja će učiniti da se osjećate kao da se zaista nalazite unutar tvornice s prijelaza stoljeća, a pažljivo odabrani dekorativni elementi mogu vam uvelike pomoći u tome.


Viseće žarulje, dijelovi starih tvorničkih mašina, kožni namještaj, stari prometni znakovi, murali ili stare fotografije savršeno će se uklopiti u cjelokupni dojam. Pri tome birajte elemente koji će biti izraz vašeg osobnog stila i dati notu jedinstvenosti vašem domu.

Foto: Instagram


interijeri, industrijski dizajn