Ideje za preuređenje

Kako urediti dnevni boravak? Moderna dnevna soba nikada neće izaći iz mode

Šarlota Brnčić

Foto Pexel.com

Foto Pexel.com

Klasična dnevna soba ima bezvremensku eleganciju. Pri izboru namještaja izbjegavajte jake kontraste poput bijele i crne. Boje su tople, namještaj često od punog oraha ili drugih vrsta tamnog drva, ali nema fiksnog pravilaSvatko od nas ima svoje ideje o uređenju dnevne sobe, no bez obzira na osobni ukus, postoje neka osnovna pravila koja se moraju poštivati kako bi se dobio funkcionalan i udoban prostor. Važno je imati na umu stil koji treba slijediti i, naravno, odabir namještaja ovisno o veličini okoline koju imamo kod kuće. Dnevni boravak mora imati ugodnu i mirnu atmosferu, između ovih zidova moramo se osjećati kao kod kuće od prvog trenutka.


Za opremanje dnevnog boravka u kolonijalnom stilu dobro je koristiti meke tkanine, krem boje i klasični namještaj kako bi se stvorilo istinsko i ugodno okruženje. Najvažniji element ovog stila nesumnjivo je drvo: bilo da se radi o malom stolu, ugrađenom ormaru ili ormariću, drvo je glavni materijal za namještaj u dnevnom boravku s tim stilom.


Minimalne dnevne sobe


Kod dnevnog boravka opremljenom u minimalističkom stilu vladaju čiste linije i jednostavne boje. Minimalne dnevne sobe odlikuje tzv. »Manje je više«, sa samo potrebnim namještajem. Površine su glatke. Ukrasi? Gotovo da ne postoje. Najbolja boja? Bijela ili siva.Klasična dnevna soba ima bezvremensku eleganciju. Pri izboru namještaja izbjegavajte jake kontraste poput bijele i crne. Boje su tople, namještaj često od punog oraha ili drugih vrsta tamnog drva, ali nema fiksnog pravila. Pozadina može biti dobra ideja za zidove. Cilj je stvoriti skladno okruženje inspirirano namještajem prošlog stoljeća.
Ako su vam dosadile uobičajene ideje za uređenje dnevnog boravka, možemo vam samo savjetovati eklektičan stil: boje, oblici, površine, dekoracije, namještaj, mora imati kreativni potencijal i malo energije. Eklektičan boravak može biti za vas dobar izbor ako nemate prirodnu averziju prema nedosljednostima oblika i boja, jer u ovom stilu težimo premašiti i miješati stilove koji očito nemaju mnogo zajedničkog. Primjerice, kombinacija tepiha u afričkom stilu pod ležaljkom iz šezdesetih. Ne postoje pravila ili materijali koje biste voljeli za vaš boravak, vodite se svojim ukusom ili nekim primjerima koje možete pronaći na internetu.Veliki otvoreni prostor


Rustikalnu dnevnu sobu možemo opisati s tri pridjeva: romantična, udobna i iskrena. Namještaj u rustikalnom stilu stvara poseban ugođaj, a ako se vaša kuća može pohvaliti drvenim gredama i izloženim zidovima od opeke, onda neće biti teško stvoriti dnevni boravak savršeno u skladu s tim stilom. Važno je koristiti tople boje. S modernim dnevnim boravkom nikada nećete pogriješiti, a bez obzira na modu ili trendove, moderna dnevna soba nikada neće izaći iz mode. Ovaj izbor je možda najsvestraniji: trebate kauč, fotelju, zid popraćen policom za knjige. Savjet je da obnovite kuću kako biste dobili veliki otvoreni prostor koji uključuje dnevni boravak, blagovaonicu, pa čak i kuhinju.Industrijski stil u dnevnoj sobi je vrlo zanimljiv izbor i, ako već živite u potkrovlju ili u preuređenoj tvornici za stambenu uporabu, neće vam biti teško postići ga. Ako nemate potkrovlje, ne brinite: uz mali trik možete pokušati uvesti ovaj stil kod kuće. Ideje za opremanje dnevne sobe poput ove? Na primjer, viseće svjetiljke, ali i namještaj kao što su drveni stolovi, velike i udobne sofe u sivoj boji i neki ukras ili namještaj od željeza ili stakla. Ako mislite da je ovaj namještaj previše hladan, možete dodati tepihe, jastuke ili zavjese za ugodniju atmosferu.


Skandinavski stil


Dnevna soba u skandinavskom stilu dosegla je vrhunac uspjeha posljednjih godina. Namještaj se temelji na ravnoteži boja i namještaja: preferiraju se prirodne boje i jednostavni geometrijski oblici. Sklad između namještaja u dnevnoj sobi je nužan, ali također je važno ne stvoriti previše dosadnu okolinu, pa su dobrodošli cvjetne teksture i pastelne boje. Najbolje boje? Bijela i boja drva.Ukoliko razmišljate o boravku u mediteranskom stilu, na pamet vam mogu pasti južna Europa i Sjeverna Afrika, čarobne zemlje prepune sunca i prirode. Bilo da je riječ o talijanskom, španjolsko-arapskom ili grčkom stilu, važno je da je dnevna soba bude svijetla, bijela ili s tonovima od terakote. Koristite jednostavne i čiste materijale, osobito drvo i kovana željeza. Namještaj u dnevnom boravku može se razlikovati po osnovnim i sirovim linijama, poželjne su i ručno izrađene dekoracije.