UREĐENJE DOMA

Kako odabrati zavjese, koju vrstu i materijal: Tamne zavjese smanjuju prostor, svijetle unose prozračnost

Šarlota Brnčić

Foto pexels.com

Foto pexels.com

Veličina zavjesa mora biti proporcionalna okviru iza njih, pa pripazite da zavjese nisu uže ili šire od okvira prozora. Čak i dužina mora biti usklađena s ostatkom prostorijeStaviti zavjese ili ne, te koji model? Većina će se složiti kako su savršeni element koji daje poseban naglasak prilikom opremanja doma te su diskretan saveznik u definiranju stila soba. U harmoniji ili namjerno u suprotnosti s cjelinom, zavjese obavljaju svoju primarnu funkciju reguliranja prirodne svjetlosti iz okoliša i štite od znatiželjnih očiju, ali se prije svega razlikuju svojim izgledom.


Transparentnost i izolacija (čak i od vanjske buke) može se postići odabirom odgovarajućih tkanina ili preklapanjem nekoliko zavjesa različite težine, kao i dekorativni učinci, dobiveni kombiniranjem više ili manje teksturiranih i obojenih zavjesa. Međutim, treba imati na umu da tamne zavjese uglavnom umanjuju prostor, dok svjetlije unose prozračnost i lakoću u prostorije našeg doma.


Foto Pixabay


Foto Pixabay

Veličina zavjesa mora biti proporcionalna okviru iza njih, pa pripazite da zavjese nisu uže ili šire od okvira prozora. Čak i dužina mora biti usklađena s ostatkom prostorije. Ukoliko struktura i namještaj imaju suvremeni i minimalistički rez, odlučite se za geometrijske panele koji jednostavno dodiruju pod, a ako je raspoloženje u sobi romantično, slobodno odaberite prozračne tkanine koje padaju blago na tlo.


Foto Pixabay


Foto PixabayTakođer valja uzeti u obzir i mogućnost da uopće ne stavljamo zavjese na prozore ukoliko želimo naglasiti izvorni stil kuće. Primjerice, industrijsko-gradski ili izrazito minimalistički, a kada je krajolik takav da jednostavno oduzima dah ili kada nitko ne može zaviriti u intimnost vašeg doma. Uvijek ste slobodni u bilo kojem trenutku dodati zavjese kasnije, ako su se uvjeti ili potrebe u međuvremenu promijenili.Prozore možete uljepšati i roletama te rimskim roletama koje su također jedan od popularnih modela, a prednost im je što su praktično i pristupačno rješenje. Klasične rolete najčešće se koriste u spavaćim sobama, jer su u ponudi dostupni i modeli za zamračivanje. Plisirane rolete su praktično i bezvremensko rješenje. Odgovaraju kako standardnim prozorima, tako i velikim prozorima koji se protežu od stropa do poda. Dostupne su kao obični modeli, ali i kao modeli za zamračivanje što ih čini pogodnim rješenjem za spavaće sobe. Sjajno su rješenje za zaštitu od sunca dok s druge strane omogućavaju prirodan prodor svjetlosti.Venecijaneri su pak jedan od modela koji će odlično pristajati manjim prozorima. Zahvaljujući praktičnom mehanizmu lako ih možete prilagoditi vlastitim željama te kontrolirati intezitet svjetlosti u prostoriji, a postavljanje venecijanera je lako uz držače za montažu.