Ideja

Jeste li ikad razmišljali da tepih, umjesto na pod, postavite na – zid?

Šarlota Brnčić

Foto arhiva

Foto arhiva

Vrijedan sag možete sačuvati tako da ga postavite vertikalnoUžitak korištenja tekstila za uređenje doma često je povezan s jednostavnom idejom uređenja u vidu prekrasnog tepiha u spavaćoj sobi ili dnevnom boravku. Gledanje tepiha koji visi na zidu može izgledati kao poseban i čudan način njegove uporabe, ali to je ideja uređenja koju možemo smatrati iznimnom, ukrasom koji je vrlo blizu tradicionalnom konceptu kupnje umjetničke slike kako bi je objesili na vidljivom mjestu ili ako želimo objesiti tapiseriju u čistom srednjovjekovnom stilu.


Danas je postavljanje slika, malih predmeta koji vise na unutarnjim zidovima postalo jednostavan i često jeftin način da sobe budu ugodnije. Tkanina, kao i ostali tekstili, preuzima drugačiju i alternativnu ulogu: više nije samo na podu, nego i na zidu, kao što je tapiserija, indijski tepih ili obrtnička slika s različitim elementima poput vune, pamuka i konopa.


Vješanje tepiha ili tapiserije na zidu je kao da imate sliku, s vezovima, granicama i geometrijskim nacrtima koji podsjećaju na atmosferu udaljenih mjesta. Perzijski sagovi, još uvijek ručno izrađeni, s prizorima povijesnih događaja, mjesta ili jednostavnije s nevjerojatnim geometrijskim teksturama, primjeri su koji se vide i cijene sve više i u modernim kućama.
Naviknuti da ih se vidi samo na podu, tepisi mogu pokazati svu svoju ljepotu čak i na zidovima: to omogućuje povećanje trajnosti tijekom vremena, čuvaju se na lakši način i bez straha da bi ih produljeno gaženje moglo istrošiti i oštetiti.


Za one koji vole modernije i suvremene stilove, prijedlog je da se na zidove objesi jedan ili više tepiha, a što može uključivati i aktualnije modele, čak i provokativne s fluorescentnim slikama ili najnevjerojatnije stilove, glamur, kič ili hygge.