Tink Things

Hrvatska dizajnerica osmislila stolicu u kojoj se dijete osjeća kao u majčinom zagrljaju

K. B.

Serija proizvoda na dizajnerskoj manifestaciji Salone Satellite u Milanu, koja predstavlja projekte najboljih mladih dizajnera  iz cijelog svijeta, osvojila je drugu nagraduNamještaj za djecu Tink Things zagrebačke produkt-dizajnerice Dorje Benussi iz studija Benussi & the Fish u obzir uzima principe senzorne integracije i osjetne potrebe djece koje se manifestiraju kroz njihovu različitu interakciju s okolinom. Na taj način se oblikovanju proizvoda pristupa tako da rješenja potiču emocionalnu samoregulaciju i razvoj osjetne inteligencije. To u konačnici pomaže stvaranju dinamičnijeg, poticajnijeg, udobnijeg i zabavnijeg okruženja za svu djecu.


Oblikovanje ovog namještaja bazirano je na funkcionalnim zahtjevima i ekologiji. Nakon iscrpnog istraživanja područja senzorne integracije i postavljanja potpuno nove dizajn metodologije bazirane na dječjim osjetnim potrebama, smjernice za dizajn su se ispostavile jako specifičnima, pojašnjava Benussi koncept.


Stabilno i sigurno
Senzorna inteligencija je, naime, osnova dječjeg razvoja, a potiče se senzorno bogatim i poticajnim prostorima koji djeluju kao hrana za mozak. Ona obuhvaća cijeli spektar procesa koji služe kao okosnice za rast, razvoj i učenje općenito, dok istovremeno potiču koncentraciju, pamćenje i trenutno raspoloženje.


Zahtjevi, kao što je primjerice nefiksirano sjedište, usmjerile su oblikovanje svih ostalih elemenata stolica. Svi dijelovi su dizajnirani tako da proizvode minimalno otpada i omoguće flat pack transport. Materijali su certificirani i kompletno ih je moguće reciklirati. Stolice su testirane na europske standarde za čvrstoću, trajnost, stabilnost i sigurnost.


Nagrada u Milanu


Tink Things sastoji se od stolica Mia i Ika.  


Mia je izrađena od prozračne poliesterske tkanine i zanimljiva je jer se lako pretvara u utočište. Nije fiksirana i kada dijete sjedne, platno ga obujmi i ono se osjeća zaštićeno  kao u majčinu zagrljaju. Taj model ima gornji dio skrojen poput kapuljače pa se dijete, kada zaželi mir, kada mu vanjski podražaji postanu previše intenzivni, a nije raspoloženo za interakciju, u jednom potezu može odvojiti od okoline.


“Čahura” je fiksirana zatvaračem pa se može skinuti. Ika je stolac čija sjedalica je pričvršćena špagama i funkcionira kao ljuljačka, a dizajnirana je i za aktivnu i za mirniju djecu kojoj treba poticaj.Prototip stolaca dizajnerica je predstavila na Zagreb Design Weeku, gdje je i pobijedila, da bi potom priznanje za ideju dobila i u inozemstvu.


Serija proizvoda Tink Things na prestižnoj međunarodnoj dizajnerskoj manifestaciji Salone Satellite u Milanu, koja predstavlja projekte najboljih mladih dizajnera  iz cijelog svijeta,  u konkurenciji više od 650 dizajnera, osvojila je drugu nagradu.Fotografije: Nives MILJEŠIĆ, Marija GAŠPAROVIĆ i Misha OBRADOVIĆ