Za bolji život

Dom u kojem živimo puno govori o nama: Uz nekoliko trikova vaš dom postat će oaza mira

Šarlota Brnčić

Foto pexsels.com

Foto pexsels.com

Svaka boja predstavlja točno određenu emociju... temelj je to terapije bojama, discipline koja nas je naučila kako pravilnim kombiniranjem boja popraviti i naše raspoloženjeIzgled našeg doma utječe na naše raspoloženje, oblikuje nas, a puno govori i o nama. Dom koji je prepun boja, zelenila, koji odiše udobnošću i intimnošću je sretan dom, a uz pokoji savjet, može postati još boljim i sretnijim, pravim malim utočištem od svakodnevnog stresa i briga. Danas ne postoji psiholog ili arhitekt koji se ne bi složio s tvrdnjom da mjesto u kojem živimo govori o tome tko smo i kako se osjećamo, no zašto se s malim promjenama u našem domu ne bi osjećali još ispunjenije i zadovoljnije.


Da li ste ikad razmišljali o važnosti mirisa? O tome da svi oni mirisi koje osjećamo u zraku itekako utječu na raspoloženje i naše fizičko stanje. Upravo je iz tog razloga vrlo važno da se našim domom širi ugodan miris koji će u nama stimulirati pozitivne osjećaje. Za to može biti dostatna aromatična biljka ili neko esencijalno ulje u aroma lampi, a koje ćemo strateški postaviti na točnu određenu poziciju u domu kako bi postigli maksimalni učinak mirisa.


Lavanda i naranča


Limun je, primjerice, izvanredan na samom ulazu u stan jer njegov miris odmah unosi veselje u prostor. Menta je odlična za koncentraciju, pa je taj miris ponajbolje koristiti u radnoj sobi. Za spavaću sobu najbolje je odabrati lavandu ili naranču u kombinaciji sa ylang ylangom. Prvi miris pomaže pri spavanju, a drugi ima učinak afrodizijaka. Iako je »rođen« prije pet tisuća godina, Feng Shui je više nego li aktualan. Drevno kinesko umijeće uređenja prostora, Feng Shui, u naš dom, a onda i u naš život, može unijeti više sklada, zadovoljstva, zdravlja i radosti. Najvažnije pravilo Feng Shuija jest izbaciti iz stana sve ono što je u njemu viška, sve ono što već odavno ne koristimo, ali u pojedinim slučajevima, čuvamo poput hrčaka. Na taj način stanom će procirkulirati nove energije, a riješiti ćemo se onih ustajalih, negativnih. Uči nas i kako iskoristiti moć boja u pojedinim prostorijama, a primjerice, spavaća soba uvijek mora biti što dalje od ulaznih vratiju.


Narančasta i žuta za komunikaciju
Svaka boja predstavlja točno određenu emociju… temelj je to terapije bojama, discipline koja nas je naučila kako pravilnim kombiniranjem boja popraviti i naše raspoloženje. Tamne boje poput crne i sive zatvaraju prostor, dok se primjerice u dnevnom boravku preporuča koristiti toplije boje poput narančaste i žute jer poboljšavaju komunikaciju. Nijanse zelene koristite u radnoj sobi jer pozitivno utječe na koncentraciju, a u spavaćoj svjetlije nijanse plave jer djeluju pozitivno na san.Aloa, fikus i druge zelene biljke poželjni su stanari svakog doma. Pored toga što svojim zelenilom uljepšavaju i podižu svaki prostor, prednosti biljaka na naše zdravlje odavno su dokazane. Pročišćavaju zrak koji dišemo, obogaćuju ga kisikom i podižu raspoloženje. Istu važnost ima i osvjetljenje u našem domu. Svi ćemo se složiti kako bi idealno bilo živjeti tijekom čitavog dana pod prirodnim sunčevim svjetlom, no to nije moguće. Važno je stoga odabrati najbolju moguću zamjenu, a stručnjaci se slažu kako su led žarulje po tom pitanju najbolji izbor, posebice kada možemo regulirati intenzitet osvjetljenja.