Ideje

Cvijeće uravnotežuje protok energije u domu: Gdje smjestiti biljke?

Šarlota Brnčić

Samo pustite mašti na volju

Samo pustite mašti na volju

Ako želimo uljepšati balkon, terasu ili prozore, tada je izbor biljaka koje možemo posaditi daleko veći, bilo da se radi o dekorativnim, aromatičnim ili čak pravim vrtovima u malomUrediti dom cvijećem ne samo da je dobro za naše zdravlje, već ako uzmemo u obzir feng shui, ispuniti kuću različitim vrstama cvijeća pridonosi uravnoteženom protoku energije. Pritom možete urediti dom cvijećem veselih i osvježavajućih boja kao što su crvena, narančasta ili žuta, a koje će nam već na prvi pogled podići raspoloženje i unijeti dašak prirode. Valja pritom pripaziti koje će veličine biti biljka koju želimo imati u kući ili stanu, voditi računa o mjestu na koje je želimo smjestiti, posebice hoće li imati u dovoljnoj mjeri sunčeve svjetlosti. Ako želimo uljepšati balkon, terasu ili prozore, tada je izbor biljaka koje možemo posaditi daleko veći, bilo da se radi o dekorativnim, aromatičnim ili čak pravim pravcatim vrtovima u malom!


Pročišćavanje zraka


Osim što svaki prostor uljepšavaju svojim bojama, biljke imaju sposobnost da pročišćavaju zrak u prostoriji. Lišće pojedinih dekorativnih biljaka ima sposobnost apsorpcije tvari koje zagađuju zrak. Što je više otrova u zraku, to naše biljke više povećavaju proizvodnju kisika koji potom otpuštaju i pročišćavaju prostor oko sebe. Osim kisika, otpuštaju i određenu količinu vodene pare, što također doprinosi zdravijem okruženju koje je i lagano ovlaženo. Ponajbolji je za to spatifilum, lat. Spathiphyllum (neki ga još nazivaju jedarce), poznata sobna biljka za pročišćavanje zraka, i zlatni puzavac, lat. Pothos, koji je korisno imati jer smanjuje koncentraciju štetnih tvari u zatvorenim prostorima, učinkovito preuzimajući formaldehid i čineći ga bezopasnim.

Biljke osvježavaju naš životni prostor, ne samo izgledom, već i ugodnim mirisom svojih cvjetova. Naravno, pojedine cvjetne kompozicije mogu se kupiti već gotove, no zašto se sami ne bismo pobrinuli za to i stvorili vlastite kreacije. Za sadnju biljaka možemo iskoristiti ne samo kupljene lončanice, već ih napraviti sami, primjerice iskoristiti staro kuhinjsko posuđe koje možemo obojiti po vlastitim željama. Možemo za to koristiti stare lonce, zdjele ili vrčeve za vodu te ih urediti kako nama najviše odgovara. Možemo »reciklirati« i stare boce specifičnih oblika koje smo davno spremili misleći kako će nam jednog dana dobro doći. Cvijeće u bocama za vino ili sodu privlači pozornost i praktično je za svaki ambijent. To je detalj koji itekako može podići izgled vašeg doma. Samo pustite mašti na volju!


Biljke u kupaonici


Idealno rješenje su – ako živite u malom stanu, ali i kako biste dodatno »začinili« izgled doma, biljke koje vise sa stropa. Da biste ih objesili, možete birati između različitih vrsta držača koji svojim izgledom mogu još više pridonijeti izgledu vašeg doma. Možete izraditi i drvene okvire za zidove u kojima će one stajati. Okvir bi trebao biti u obliku trokuta, a ako više volite prave police, napravite ih od drveta u obliku šesterokuta te njih postavite na zid.Kupaonice su idealno mjesto za mnoge biljke upravo zato što ih lako mogu opskrbiti potrebnom vlagom. Zeleni listovi u vašoj oazi ljepote bit će i privlačan estetski detalj, a smjestiti ih možemo na pod, prozorsku dasku, objesiti o zid ili strop. Idealne biljke za kupaonicu su difenbahija, sanseverija ili svekrvin jezik, aglaonema i bambus, ali i aloe vera.