Sprječavaju apsorpciju

Ako imate manjak željeza, trebali bi izbjegavati ova 2 topla napitka

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Određena hrana i piće mogu utjecati na količinu željeza koju naše tijelo apsorbira

Željezo je temeljni mineral za zdravlje našeg tijela, kao bitan sastojak hemoglobina i mioglobina, potonjeg odgovornog za prijenos kisika do mišića. Nadalje, unos željeza također je bitan za jačanje našeg imunološkog sustava i borbu protiv umora.


Međutim, većina nas ga ne dobiva dovoljno, zbog čega je nedostatak željeza jedan od najčešćih u svijetu, što dovodi do raznih bolesti uključujući anemiju.


No, kako izbjeći nestašicu? Dok je prehrana hranom bogatom željezom (kao što su meso, riba, mahunarke, jaja i orašasti plodovi) od temeljne važnosti, s druge strane neka hrana i piće mogu utjecati na količinu željeza koju naše tijelo apsorbira.


Prema višem zdravstvenom insitutu, sva hrana koja sadrži dobre količine tanina, poput kave i čaja, ako se uzima zajedno s hranom bogatom željezom, smanjuje njegovu apsorpciju budući da s njim stvaraju netopljive komplekse koji inhibiraju asimilaciju željeza.


S tim u vezi, istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition detaljno je istražilo ulogu kave i čaja u apsorpciji željeza.


Iz provedenih analiza, istraživači bi primijetili kako šalica kave smanjuje apsorpciju željeza iz obroka hamburgera za 39% u usporedbi sa 64% s čajem.


Nadalje, istraživači nisu pronašli dokaze o smanjenju apsorpcije željeza kada se kava konzumirala jedan sat prije obroka, međutim inhibicija je primijećena kada se kava konzumirala unutar jednog sata od obroka i bez obzira na njezinu koncentraciju.


Druge komponente u čaju i kavi koje potencijalno mogu ometati apsorpciju željeza su polifenoli, koji se prvenstveno sastoje od klorogenske kiseline, ključnog aktivnog sastojka u kavi, kakau i nekim biljkama.


Ove se komponente mogu vezati za željezo ako se konzumiraju u isto vrijeme s hranom bogatom ne-hem željezom, koje se uglavnom nalazi u žitaricama, grahu, tamnoj čokoladi, leći, špinatu, oguljenom krumpiru, orasima i sjemenkama.