Reciklaža

Odlični recepti u kojima možete iskoristiti stari kruh

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

I pritom smanjiti bacanje hrane.

Koliko se puta dogodi da kupite kruh pa ga idući dan morate baciti jer nije baš svjež, a umjesto toga postoji mnogo recepata u kojima možete iskoristiti baš takav kruh.


Često su to klasični recepti, vezani uz generaciju naših djedova i baka, kada je hrane bilo malo. Na taj način ne samo da ćemo dati drugačiji pečat našim jelima, već ćemo smanjiti bacanje hrane, a od toga će imati koristi i naš novčanik!


Okruglice od kruha


Od suhog kruha možete pripremiti izvrsne okruglice. Evo i potrebnih sastojaka:


– 300 grama suhog kruha


– 200 grama bijelog brašna


– 1 litra mlijeka


– 3 jaja


– 20 grama ribanog tvrdog sira tipa Grana Padano


– muškatni oraščić


Priprema:


Razmrvite kruh, pomiješajte ga s mlijekom i pričekajte da se mlijeko upije. Zatim u zdjelu dodajte jaja, Grana Padano, prstohvat soli i papra te pospite muškatni oraščić.


Dodajte malo brašna, prilagođavajući dok smjesa ne postane čvrsta. Izradite rukama okruglice od kruha. Skuhajte ih na isti način kao i obične njoke i začinite ih po želji, s umakom od rajčice, maslacem i kaduljom, s gljivama i graškom. Vama na izbor!


Kolač od kruha i jabuka


Možete napraviti i dobar kolač. Primjerice, od jabuka, a sastojci su:


– 200 grama suhog kruha


– 400 ml punomasnog mlijeka


– 350 grama jabuka


– 2 jaja


– 70 grama šećera


– 90 gr maslaca


– 1 vrećica vanilin šećera


Priprema:


Ostatke kruha narežite na sitne kockice i natopite ih mlijekom. Jaja i šećer umutite da se dobije lagana pjena pa dodati otopljeni maslac. Dodajte kruh natopljen mlijekom i vanilin šećer. Jabuke ogulite i narežite na ploške. Pripremite tepsiju s papirom za pečenje i ulijte polovicu smjese.


Na vrh stavite jabuke, zatim dodajte ostatak smjese i opet stavite jabuke na vrh da završite kolač. Ako želite, možete ga posuti s 2 žlice šećera da dobijete karamel efekt. Ako ne volite jabuke, možete koristiti bilo koje drugo voće, kao što su kruške, breskve ili banane. Pecite na 180 stupnjeva najmanje 40-45 minuta i vaš kolač od kruha će biti gotov!