Okus jeseni

Minijaturne krafne od bundeve s vanilijom i pistacijom postaju prave gastro zvijezde

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Najteži dio ovog recepta nije pojesti ih sve odjednom!

Bundeva je neosporna zvijezda jeseni koja blista u jednostavnom kolaču, klasičnoj piti i kremastoj juhi. Ali, stigao je novi kandidat za najukusniji recept s bundevom: domaće krafne. Better Home & Garden donosi začinjeno tijesto od bundeve koje se prži, a potom nadopunjava slatkom glazurom od vanilije i nasjeckanim pistacijama.


Pripremite unaprijed turu ovih poslastica za slatki okus jeseni!


Sastojci


  • Biljno ulje za prženje u dubokom ulju
  • 400 g brašna
  • 15 g praška za pecivo
  • 5 g soli
  • 1,5 g mljevenog kardamoma
  • 2 jaja
  • 200 g šećera
  • 120 g konzervirane bundeve
  • 60 g slanog maslaca (otopljenog)
  • 1 ml ekstrakta badema
  • 240 ml mlijeka
  • 120 g pistacija (sitno nasjeckanih)

Glazura


  • 360 g šećera u prahu
  • 45 ml mlijeka
  • 2,5 ml ekstrakta vanilije

Priprema


U dubokoj fritezi ili velikom loncu zagrijte 5–7 cm ulja na srednje jakoj vatri do 185 °C. Pripremite rešetku za hlađenje preko plitkog lima obloženog papirnatim ubrusima.


U srednjoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i kardamom. U drugoj zdjeli miksajte jaja i šećer na srednjoj brzini oko 1 minutu. Umiješajte bundevu, maslac i ekstrakt badema.


Naizmjenično dodajte smjesu od brašna i mlijeko u smjesu s jajima, miksajući na laganoj brzini dok se sve ne sjedini.


U srednjoj zdjeli pomiješajte šećer u prahu, mlijeko i vaniliju. Dodajte još malo mlijeka, po 5 ml odjednom, dok ne dobijete željenu gustoću.


Za svaku krafnicu žlicom za juhu ili velikom žlicom pažljivo spuštajte zaobljene žlice tijesta u vruće ulje. Pržite po četiri do pet odjednom, okrećući ih jednom, dok ne poprime zlatno-smeđu boju, oko 3 minute. Prebacite krafnice na pripremljenu rešetku da se ocijede.


Umočite krafnice u glazuru od šećera u prahu ili ih prelijte glazurom. Posipajte nasjeckanim pistacijama. Ostavite da odstoje dok se glazura ne stvrdne. Od ove količine dobije se oko 45 malih krafnica.


Krafnice bez glazure pohranite u hermetički zatvorenu posudu i držite u hladnjaku do 3 dana. (Najbolje ih je čuvati bez glazure.)