
Foto: iStock
Najteži dio ovog recepta nije pojesti ih sve odjednom!
povezane vijesti
Bundeva je neosporna zvijezda jeseni koja blista u jednostavnom kolaču, klasičnoj piti i kremastoj juhi. Ali, stigao je novi kandidat za najukusniji recept s bundevom: domaće krafne. Better Home & Garden donosi začinjeno tijesto od bundeve koje se prži, a potom nadopunjava slatkom glazurom od vanilije i nasjeckanim pistacijama.
Pripremite unaprijed turu ovih poslastica za slatki okus jeseni!
Sastojci
- Biljno ulje za prženje u dubokom ulju
- 400 g brašna
- 15 g praška za pecivo
- 5 g soli
- 1,5 g mljevenog kardamoma
- 2 jaja
- 200 g šećera
- 120 g konzervirane bundeve
- 60 g slanog maslaca (otopljenog)
- 1 ml ekstrakta badema
- 240 ml mlijeka
- 120 g pistacija (sitno nasjeckanih)
Glazura
- 360 g šećera u prahu
- 45 ml mlijeka
- 2,5 ml ekstrakta vanilije
Priprema
U dubokoj fritezi ili velikom loncu zagrijte 5–7 cm ulja na srednje jakoj vatri do 185 °C. Pripremite rešetku za hlađenje preko plitkog lima obloženog papirnatim ubrusima.
U srednjoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i kardamom. U drugoj zdjeli miksajte jaja i šećer na srednjoj brzini oko 1 minutu. Umiješajte bundevu, maslac i ekstrakt badema.
Naizmjenično dodajte smjesu od brašna i mlijeko u smjesu s jajima, miksajući na laganoj brzini dok se sve ne sjedini.
U srednjoj zdjeli pomiješajte šećer u prahu, mlijeko i vaniliju. Dodajte još malo mlijeka, po 5 ml odjednom, dok ne dobijete željenu gustoću.
Za svaku krafnicu žlicom za juhu ili velikom žlicom pažljivo spuštajte zaobljene žlice tijesta u vruće ulje. Pržite po četiri do pet odjednom, okrećući ih jednom, dok ne poprime zlatno-smeđu boju, oko 3 minute. Prebacite krafnice na pripremljenu rešetku da se ocijede.
Umočite krafnice u glazuru od šećera u prahu ili ih prelijte glazurom. Posipajte nasjeckanim pistacijama. Ostavite da odstoje dok se glazura ne stvrdne. Od ove količine dobije se oko 45 malih krafnica.
Krafnice bez glazure pohranite u hermetički zatvorenu posudu i držite u hladnjaku do 3 dana. (Najbolje ih je čuvati bez glazure.)