
Foto: iStock
Iako zvuči kontradiktorno da s većom vrućinom čovjek unosi više šećera, lako je objašnjivo. Više temperature, obilnija konzumacija zašećerenih pića i zaleđenih proizvoda poput sladoleda zasićenih šećerom
povezane vijesti
Posljedice globalnog zagrijavanja manifestiraju se na različite načine, od onih očitih poput sve češćih i sve snažnijih prirodnih katastrofa, od tajfuna do požara, do onih koje ne detektiramo na prvu, poput promjena u biološkoj raznovrsnosti. Redu tih „nevidljivih“ posljedica, sad možemo dodati i jednu gotovo bizarnu.
Naime, prema jučer objavljenoj studiji znanstvenog mjesečnika Nature Climate Change, što su temperature više, to Amerikanci u sebe unose više šećera. Na svaki stupanj Celzijusa iznad 12, prosječni Amerikanac dodaje 0,7 grama na prosječni dnevni unos šećera do temperature od 30 stupnjeva. Drugim riječima, prosječni unos šećera na 30 stupnjeva raste za čak 15 grama dnevno. Inače, Američko udruženje za srce preporučuje unos od 24 g šećera za žene dnevno i 36 g za muškarce. Zanimljivo, prema istraživanju, kad je temperatura iznad 30, unos šećera više ne raste bitno.
Iako zvuči kontradiktorno da s većom vrućinom čovjek unosi više šećera, lako je objašnjivo. Više temperature, obilnija konzumacija zašećerenih pića i zaleđenih proizvoda poput sladoleda zasićenih šećerom. To ima i socio-ekonomsklu pozadinu. U istraživanju se navodi kako za više šećera na višim temperaturama posežu češće siromašnije i slabije obrazovani Amerikanci.
„Ljudi imaju tendenciju konzumirati više zaslađenih pića kako temperatura postaje sve viša i viša. Očito je da bi vas u toplijoj klimi to natjeralo da pijete više ili unosite više šećera. A to će biti ozbiljan problem kada je u pitanju zdravlje“ – izjavio je za ABC Duo Chan, koautor studije i profesor sa Sveučilišta Southampton.
Prekomjerna konzumacija dodanog šećera znatno je povećala rizik od pretilosti, raznih metaboličkih poremećaja, kardiovaskularnih bolesti, raka i drugih zdravstvenih komplikacija. Prosječno su građani konzumirali preko 70 g (17 čajnih žličica) šećera dnevno u razdoblju 2017. – 2018., što daleko premašuje prehrambene smjernice – navodi se u istraživanju.
Ta će brojka samo radi očekivanog rasta prosječne temperature na Zemlji samo rasti, prema studiji, 3 grama dodanog šećera po osobi dnevno do kraja stoljeća.
Kako navode u studiji, rezultati pokazuju potencijalne negativne utjecaje na zdravlje povezane s promjenama u prehrambenim navikama uzrokovanim vremenskim uvjetima. Drugim riječima, povećani unos šećera uzrokovanim klimatskim promjenama znači nove izazove za javno zdravstvo i dodatni rast medicinskih troškova zbog očekivanih negativnih posljedica povećane konzumacije šećera.