Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 4
Sutra: 10° 10° 4
29. veljače 2020.
Uređenje doma

foto Božićni blagdani se bliže: Kako jednostavno izraditi vjenčić za vrata

iStock
iStock
Autor:
Objavljeno: 29. studeni 2017. u 15:01 2017-11-29T15:01:49+01:00

Baza vjenčića se može dorađivati na razne načine, pri čemu se mogu ukomponirati i ukrasi koji su nam ostali od prošlih godina, ili pak oni koji su malo izblijedili pa smo im odlučili pružiti drugu priliku

Iako nas, nadamo se, bar još poneki dan dijeli od toga da na radiju poslušamo što za Božić želi Mariah Carey, istinski ljubitelji tog blagdana već su prionuli na pripremu prigodnih ukrasa. Kako saznajemo od voditeljice kreativnih radionica Katarine Kalčić, navala na materijale za izradu vjenčića za vrata i adventskih vijenaca već je počela, a traži se i savjet i ideja više. Srdačnoj riječkoj kreativki javljaju se mnogi koji cijene ruku svojih djelo, ali i oni koji nisu baš umiješni u tim "uradi sam" zadacima. Stoga je ona ove godine za one koji imaju dvije lijeve smislila dva laka načina kako napraviti bazu za vjenčić koji se potom može dorađivati na razne načine, pri čemu se mogu ukomponirati i ukrasi koji su nam ostali od prošlih godina, ili pak oni koji su malo izblijedili pa smo im odlučili pružiti drugu priliku.

istock

- Obzirom je crvena hit boja ove sezone, za bazu od crvenog materijala sašila sam traku, malo preklopljenu s jedne strane, tako da ostane rupica kroz koju mogu uvući žicu. Naberem materijal, zatvorim krug od žice i imam bazu na koju lijepim ukrase. Za bijeli vjenčić, e taj je fora, od agrotekstila, dakle onog tankog materijala s kojim se omataju biljke radi zaštite od zamrzavanja, izrežem trake, širine otprilike 8 centimetara, te onda po sredini trake navučem traku po traku na žicu. Za ovo je potrebno puno materijala jer je jako tanak. Dobijem vijenac, kao i kod prethodnog zatvorim krug i na njega stavljam ukrase. Sve ukrase lijepim pištoljem za silikon, kaže Kalčić.

Stare ukrase možete brzo prebojati bojama u spreju ili akrilnim bojama koje se brzo suše i nemaju jak miris tako da s njima možete raditi i dok se grijete kraj tople peći. Još jedna od prednosti upotrebe akrilnih boja je ta što se kistovi mogu oprati vodom čak i nakon što odstoje neko vrijeme.

Oni koji vole dobro društvo, a vjenčić bi rado izradili prateći upute nekog iskusnog kreativca, mogu se javiti u knjižaru Migotin što se nalazi u Rijeci kod Kosog tornja, Janeza Trdine 3a. Radionice koje su bile na rasporedu već su odavno popunjene, pa se po potrebi dodaju novi termini. Izrađuju se vjenčići za vrata od jute ili filca, te ukrasi od filca. Bazu od jute ili filca polaznici radionice ukrašavaju božićnim zvijezdama od filca, srcima, borićima, sobovima, praporcima, mašnicama od organdija i satena. Sve u Migotinu miriše na cimet i klinčiće!

Cijena radionice je 100 kuna, a zainteresirani se trebaju prijaviti na brojeve telefona 092/280-42-77, 051/371-573, te putem maila na ketica782@gmail.com. Primjeri radova mogu se pogledati na Facebook stranici Knjižara Migotin. Za one kojima navedeni termini ne odgovaraju, postoji mogućnost organiziranja individualnih radionica u dogovoreno vrijeme, a radionice se na upit mogu organizirati i na terenu.

Vjenčići za vrata promjera oko 40 centimetara, bež boje ukrašeni srcima i smeđim kuglicama, bijeli "pufasti", od filca, od jute sa zelenim srcima..., mogu se pogledati i u knjižari gdje je moguće naručiti i neku svoju unikatnu kombinaciju.

istock

istock

istock

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.