Dobar dojam

“Kockasti” bi mogli biti zvijezde prijelaznog roka: Perišića i Pjacu traži pola Europe

Marko Cvijanović

Ivan Perišić / Snimio Roni BRMALJ / NL arhiva

Ivan Perišić / Snimio Roni BRMALJ / NL arhiva

Kao silno tražena roba spominju se Vedran Ćorluka, Domagoj Vida, Milan Badelj, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović, ali najviše od svih – Ivan Perišić i Marko Pjaca



RIJEKA Hrvatska se oprostila od Europskoga prvenstva porazom od Portugala u osmini finala, ali dojam koji su na francuskim travnjacima ostavili »kockasti« nije ostavio ravnodušnim čelnike mnogih europskih velikana koji ih silno žele u svojim redovima već u nadolazećoj sezoni. Šime Vrsaljko prvi je »probio led«, još za boravka u Francuskoj potpisao je četverogodišnji ugovor s madridskim »Atleticom« koji je za njega »Sassuolu« platio 16 milijuna eura. Vrsaljkovim transferom u redove aktualnoga europskoga viceprvaka otvoren je ljetni prijelazni rok koji bi vrlo lako mogli obilježiti hrvatski reprezentativci.


U ovom trenutku kao silno tražena roba spominju se Vedran Ćorluka, Domagoj Vida, Milan Badelj, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović, ali najviše od svih – Ivan Perišić i Marko Pjaca. Koliko god navijači »nerazzurra« zazivali Ivanov ostanak u »Interu«, teško će čelnicima »Intera« biti odoljeti ako u klub stigne »nemoralna ponuda«, a mogla bi stići s obzirom na činjenicu da maestralne Perišićeve partije na francuskim travnjacima nisu mogle proći nezapaženo.


Potencijal i klasa


Najdalje je pritom otišao »Arsenal«. Trener »topnika« Arsene Wenger Perišića vidi kao idealnu zamjenu za Thea Walcotta, budućnost kojega je na Emiratesu u najmanju ruku vrlo upitna. Nije »Arsenal« jedini klub s »otoka« koji bi Perišića volio imati u svojim redovima. Prodorni krilni napadač  hrvatske reprezentacije zapeo je za oko struci »Chelseaja« i  pogotovo »Liverpoola«. Jürgen Klopp za kormilom Redsa, uostalom, jako puno zna o kvalitetama igrača kojega je trenirao u dortmundskoj »Borussiji«. Uz jednu bitnu opasku, Perišić je od tih tana značajno napredovao. Nisu engleski klubovi jedini kojima je Perišić zanimljiv, kao njegovu budući poslodavci spominju se PSG, čak i »Barcelona«. Čelnici »Intera« spremni su na »licitaciju«, početna cijena neće biti nimalo mala.




Marko Pjaca u Francuskoj je još jednom pokazao izniman potencijal i potvrdio klasu jednog od najpotentnijih igrača koje Hrvatska u ovom trenutku ima. I nije trebalo proći puno prije negoli je u »Dinamo« stigla ponuda »Liverpoola« od navodno 15 milijuna eura. Ista je, opet navodno, odbijena. »Modri« traže pet milijuna više. Okruglih 20! Pjacu bi kupili i »Milan«, »Inter« i »Fiorentina«, ali veliko je pitanje jesu li u ovom trenutku spremni platiti toliki iznos. U utrku se uključila i dortmundska »Borussia« koja u Marku Pjaci vidi zamjenu za Mhitarjana…


Ćorluka i Brozović


U sjeni eventualnih velikih transfera Perišića i Pjace, već se izvjesno vrijeme »valja« priča o interesu »Bayerna« za Vedrana Ćorluku. Priča pritom nije od jučer. Juš u siječnju su čelnici bavarskoga giganta u Ćorluki vidjeli idealno rješenje u nepovoljnom razdoblju kad je Pep Guardiola ostao bez Boatenga, Badstubera i Benatije. U međuvremenu je opcija otpala onoga trenutka kad je dogovoren dolazak Marka Hummelsa, ali Ćorluka je poslije EURO-a opet zanimljiv. Tim više što se u »Bayernu« pod svaku cijenu žele riješiti Benatije koji je više bio ozlijeđen nego što je igrao. »Juventus« je zainteresiran, mogućnost posudbe postoji, što zhači da se opet otvara prostor za Ćorlukin angažman.


Marcelo Brozović još je uoči EURO-a u Francuskoj morao odgovarati na pitanja o svojoj nogometnoj budućnosti s obzirom na zov »otoka«. Pritom se malo zaletio onoga trenutka kad je izjavio da će o tome odlučiti poslije Europskoga prvenstva u Francuskoj.


– Neće on ništa odlučiti jer ima još tri godine ugovor, klub će odlučiti o tome – britak je bio direktor »nerazzurra« Piero Ausilio.


Neće se, doduše, puno pitati ni Ausilio ako klub bude suočen s primamljivom ponudom, recimo »Evertona«, koji bi rado doveo igrača s »velikim plućima«. Predsjednik kluba i manjinski vlasnik  Erick Thohir bit će u svakom slučaju aktivan na tržištu. Pitanje je što o svemu misli trener Roberto Mancini koji jako dobro zna što za njegovu momčad znače oba hrvatska reprezentativca. Perišić i Brozović vukli su momčad dobar dio sezone.