Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
8. prosinca 2019.
Ispis članka: Predstavljanje u Belgiji: Apoksiomen i Lošinj u Europskom parlamentu - Novi List

NoviList.hr

Predstavljanje u Belgiji: Apoksiomen i Lošinj u Europskom parlamentu

Promocija

21. ožujak 2019 10:04

Napisao: Kim Cuculić

Europarlamentarcima, medijima te brojnoj publici predstavljeni su najpoznatiji lošinjski stanovnik, poznati antički brončani kip atleta Apoksiomena te Muzej Apoksiomena 

Predstavljanje u Belgiji: Apoksiomen i Lošinj u Europskom parlamentu

BRUXELLES Lošinj je svoju kulturnu, turističku i gastronomsku ponudu prezentirao u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Europarlamentarcima, medijima te brojnoj publici predstavljen je najpoznatiji lošinjski stanovnik, poznati antički brončani kip atleta Apoksiomena te njegov stalni dom i jedinstveni muzej na Mediteranu - Muzej Apoksiomena. Važan naglasak stavljen je na povezivanje prirodnih i kulturnih bogatstva s turističkom ponudom i lokalnom zajednicom. Kao rezultat navedenog, kreirana je destinacijska ponuda inspirirana Apoksiomenom koja posjetitelje uvodi u potpuni kulturni i destinacijski doživljaj (Apoksiomenovi proizvodi, prirodna kozmetika i tretmani, kulturne rute, antički plovni putovi, gastronomski festival i druga kreativna te sportska događanja).

Uvodne govore održali su hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, gradonačelnica Grada Malog Lošinja Ana Kučić, direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković, generalna tajnica Europa Nostre Sneška Quadvlieg-Mihajlović, direktor Grčko-Romske kolekcije antikvarijata Kunsthistorisches muzeja u Beču Georg Plattner i član EAA (European Association of Archeologists) Hrvoje Potrebica.

O značaju promocije Lošinja i Apoksiomena u Belgiji govorila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

– Značajno je da danas upravo u Belgiji imamo promociju Lošinja i Apoksiomena, koji je jedan od samo 8 takvih kipova u svijetu. S obzirom na to da ga je prije 20 godina u Jadranu pronašao upravo belgijski turist, možemo to smatrati nekom vrstom jubileja. Mali Lošinj je otok s raznovrsnim sadržajem i održivim turizmom, a Apoksiomen je dodatna vrijednost turističkoj i kulturnoj ponudi otoka. Hrvatska je prelijepa zemlja očaravajućeg turističkog sadržaja koji se tijekom cijelog svog mandata, pa tako i danas, trudim prezentirati u Bruxellesu – istaknula je Petir.