Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Postoji app i za to

High-tech Hadž: Aplikacije vjernicima pomažu u snalaženju po Meki, a vlastima u lociranju hodočasnika

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 19. kolovoz 2018. u 11:22 2018-08-19T11:22:00+02:00

Kako bi im se olakšalo sudjelovanje u tom događaju golemih razmjera, hodočasnici na svojim mobitelima imaju sve veći broj aplikacija na svjetskim jezicima

MEKA Oko dva milijuna muslimana polazi u nedjelju na veliko godišnje hodočašće u Meku koje sve više poprima visokotehnološku dimenziju sa sve brojnijim aplikacijama za pomoć vjernicima.

Hadž, jedan od pet stupova islama, događa se u vrijeme kada Saudijska Arabija, ultrakonzervativna monarhija, doživljava neviđene promjene. Tako je u lipnju ženama dopušteno polaganje vozačkog ispita, ali vlast istodobno pokazuje veliko nerazumijevanje za bilo kakve disidentske istupe.

Gotovo 1,7 milijuna hodočasnika već je stiglo s četiriju strana svijeta, pokazuju službeni podatci objavljeni u četvrtak. Kako bi im se olakšalo sudjelovanje u tom događaju golemih razmjera, hodočasnici na svojim mobitelima imaju sve veći broj aplikacija na svjetskim jezicima.

Tawaf oko Ćabe

Obredi počinju u nedjelju i traju do petka, a očekuju se temperature veće od 40 Celzijevih stupnjeva.

Za hodočasnike je Ćaba, kockasta građevina u sredini velike džamije u Meki, najsvetiji dio svetišta.

»Za svakog muslimana je navjeći san u životu vidjeti Ćabu i moliti za sebe i za sve muslimanske vjernike«, rekla je za AFP četrdesetogodišnja Senegalka koja živi u Amsterdamu.

Vjernici kruže oko Ćabe kako bi izvršili obred poznat kao Tawaf prije nego pođu u dolinu Minu i počnu uspon na goru Arafat, istočno od Meke, što je vrhunac hadža.

Pametni hadž

Ove godine su vlasti pokrenule inicijativu »pametni hadž«, s aplikacijama koje pomažu vjernicima snalaženje u prostoru i u dobivanju hitne medicinske pomoći od saudijskog Crvenog polumjeseca.

Vlasti pak zahvaljujući aplikaciji mogu locirati hodočasnike.

Ministarstvo za hodočašće nudi i aplikaciju »Manasikana« (»Naš obred«) koje osigurava prijevod za vjernike koji ne govore arapski i engleski.

Tijekom hadža, koji je velik logistički izazov, od 1987. dogodilo se nekoliko tragedija u kojima su stotine ljudi poginule u stampedima i u sukobima saudijske policije i iranskih hodočasnika koji su provjedovali protiv Sjedinjenih Država i Izraela.

U studiji koju je objavio američki istraživački institut Pew Center procjenjuje se da će broj muslimana u svijetu s 1,8 milijarda u 2015. narasti na tri milijarde do 2060., što je rast od 70 posto.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.