Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Spasonosni limit

Ograničenje slanja poruka kontaktima: WhatsApp se uključio u borbu protiv lažnih vijesti

Photo/Unsplash
Photo/Unsplash
Autor:
Objavljeno: 21. siječanj 2019. u 16:31 2019-01-21T16:31:59+01:00

Platforma za slanje poruka i multimedijskog sadržaja, WhatsApp, krenuo je s ograničavanjem korisnika u svrhu smanjenja širenja lažnih informacija. 

WhatsApp je ovu novost već unio u svoju aplikaciju za korisnike u Indiji, prije šest mjeseci.  Potez je uslijedio nakon brojnih  linkova koji su krivi za lažne izvještaje proširene putem usluge. Do sada su korisnici mogli prosljeđivati ​​poruke do 20 puta. Ažuriranje pravila aplikacije objavljeno je u Jakarti u Indoneziji.

Tvrtka je za BBC priopćila kako je donijela odluku nakon "pažljivog" procjenjivanja rezultata polugodišnjeg testa u zemlji. "Limit je značajno smanjio proslijeđene poruke širom svijeta", kaže glasnogovornica. 

"Ovo će pomoći da se WhatsApp usredotoči na privatne poruke s bliskim kontaktima. Nastavit ćemo slušati povratne informacije korisnika o njihovom iskustvu, a tražit ćemo i nove načine rješavanja sadržaja koji su puni virusa", prenosi  BBC.

Teoretski, jedan korisnik sada može proslijediti poruku do 1280 drugih pojedinaca, a ne do 5120, što je do sada bilo moguće. Međutim, ne postoji ništa što bi spriječilo one koji svaki put prosljeđuju poruku do pet puta.

Ograničenje dolazi u trenutku kada su druge usluge WhatsAppa i Facebooka pod kontrolom zbog njihove uloge u širenju propagande i drugih neistina na internetu. Facebook je prošlog tjedna objavio da je uklonio 500 stranica i računa koji su navodno bili uključeni u trgovinu lažnim vijestima u Srednjoj Europi, Ukrajini i drugim zemljama istočne Europe.

Također je nedavno najavio da je koristio uslugu provjere činjenica UK-a kako bi označio sadržaj na svojoj glavnoj platformi. Međutim, korištenje end-to-end enkripcije pomoću WhatsAppa znači da njezine poruke mogu čitati samo njihovi pošiljatelji i primatelji, ograničavajući sposobnost tvrtke da uoči lažne izvještaje. No, krajem prošle godine, indijski mediji izvijestili su da vlada razmatra promjenu zakona kojim bi se Facebook prisilio na politiku WhatsAppa zbog "nezakonitog" sadržaja, objavljuje  BBC.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.