Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
Čvrste baterije

Nova tvornica: I Volkswagen svog konja za električnu trku ima

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 1. kolovoz 2018. u 17:25 2018-08-01T17:25:05+02:00

Volkswagen (VW) razmatra vlastitu proizvodnju tzv. čvrstih baterija, s mogućim početkom serijske proizvodnje u razdoblju od 2024. do 2025., kazao je u srijedu glavni izvršni direktor VW-a Herbert Diess. 
»Ne smijemo se učiniti ovisnima o nekolicini azijskih proizvođača na duže vrijeme«, istaknuo je Diess. Dodao je kako napredak u razvoju keramičkih separatora utjecao na povećanje mogućnosti za masovnu proizvodnju čvrstih baterija.
Tvornica čvrstih baterija najvjerojatnije će biti izgrađena u Europi, moguće čak i u Njemačkoj u slučaju dobrih uvjeta, rekao je Diess.
Baterije su ključno bojište automobilske industrije, koja se sve više usmjerava prema električnim automobilima. Trenutno ta industrija dobiva potrebne proizvodne dijelove od azijskih proizvođača poput CATL-a, koji planira graditi svoju prvu tvornicu u Njemačkoj.

Čvrste baterije su alternativa litij-ionskim baterijama koje koriste ćelije s tekućim elektrolitima. Takozvane čvrste baterije raspolažu čvrstim provodljivim materijalom koji jamči brže punjenje, povećava kapacitet baterije 15-20 posto, čini ih lakšima te predstavlja manji rizik zapaljenju u slučaju nesreće.
Inače, VW je u drugom tromjesečju ostvario 23 posto veću temeljnu operativnu dobit, u visini od 5,58 milijardi eura, premašivši tako procjene analitičara, koji su u prosjeku prognozirali da će mu dobit biti 4,98 milijardi eura.
Dobit nakon oporezivanja bila je 3,3 milijarde eura, otprilike 200 milijuna veća nego u istom lanjskom razdoblju. Istodobno, prihodi od prodaje porasli su 3,4 posto, na 61,16 milijardi eura.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.