Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. veljače 2020.
Uređaj za video pozive

Facebook lansira novi video uređaj koji će korisnike snimati kod kuće. Kome je uopće potreban?

Foto YouTube screenshot
Foto YouTube screenshot
Autor:
Objavljeno: 10. listopad 2018. u 8:00 2018-10-10T08:00:05+02:00

Premda se iz Facebooka kunu u sigurnost proizvoda koji je za društvenu mrežu napravljen od posve novih hardverskih komponenti do cijelog operativnog sustava, no sumnje stručnjaka u sigurnost i uopće korist novog uređaja vrlo su glasne.

Facebook lansira dva uređaja pod imenom "Portal" za video pozive koje će budući korisnici koristiti kod kuće.

Portal uređaji automatski zumiraju korisnika i prate ga u njegovu pokretu kako bi prenijeli bolje iskustvo video poziva od postojećih pametnih telefona i tableta.

Primjerice, uređaj smješten na određenom mjestu dnevne sobe s lakoćom prati korisnika koji ne mora statično stajati pred kamerom, već audio i video opcije prate njegovo kretanje po sobi, uz izvrsno očuvanu kvalitetu slike i zvuka.

Portal se oslanja na postojeću Facebook Messenger infrastrukturu za primanje i slanje poziva, a sadrži i Amazonovu Alexa pametnu podršku.

No ideja pametnijeg video sustava koji u principu obuhvaća i nadgleda privatnost nečijeg doma, u doba velikih skandala društvene mreže kojima je ugrožena privatnost brojnih korisnika, ne prolazi baš najbolje ni kod potencijalnih kupaca uređaja ni kod tvrtki koje se bave sigurnošću i zaštitom podataka.

- Ovo nevjerojatno nesretan tajming. Vijesti o hakiranim računima izašle su u javnost dan prije Facebookova oglašavanja o novom proizvodu. Pitanje je hoće li ljudi sada ignorirati sigurnosne brige zbog uistinu zgodnog uređaja, komentirao je za BBC Jeremy White, urednik u Wired UK magazinu.

Foto YouTube screenshot

Andrew Bosworth, izvršni direktor odgovoran za lansiranje novog proizvoda, priznaje problem.

- Razumijemo da pozivanje kamere i mikrofona u vaš dom je nešto zbog čega će kupci zastati, posebice za novu vrstu proizvoda za video pozive na koje dosad korisnici nisu bili navikli. No nismo prije tjedan dana ili šest mjeseci krenuli razvijati strategiju zaštite podataka za ovaj proizvod, već na tome radimo protekle dvije godine, objašnjava Bosworth za BBC.

Prvi modeli kreću u prodaju u SAD-u početkom studenog, a kada će prodaja krenuti i u ostalim dijelovima svijeta još nije poznato.

Cijene Portal ekrana kreću se od 199 do 349 dolara, ovisno o kvaliteti i veličini uređaja.

Sigurnost zagarantirana, ali...

Kada su u pitanju sigurnosne postavke, iz Facebooka tvrde da isključivanje uređaja gasi i mikrofon i kameru, odnosno cjelokupan pristup prostoru. Osim toga, postoji i sigurnosna opcija isključivanja kamere u slučaju da vlasnik želi koristiti samo glasovne upute.

Uređaj ne snima, ne prisluškuje, ne gleda ili na bilo koji drugi način ne analizira sadržaj poziva na serveru te su uključeni podaci kodirani, poručuju iz Facebooka. No, s druge strane, uređaj pamti tko je zvao i koliko je dug poziv bio.

Osim toga, u teoriji, Facebook zbog vrste kodiranja koju koristi za Portal može dozvoliti vlastima da prisluškuju poziv ako za to dobije naredbu što je neobično jer neke druge Facebookove platforme poput WhatsAppa, primjerice takvu opciju kodiranja nemaju.

- Baš zato što dovodi Facebook direktno u vaš dom, da vas gleda cijeli dan, nismo sigurni koje od informacija što će ih putem Portala dobiti Facebook može iskoristiti i na koji način. Jedina stvar u koju kompanije mogu biti sigurne jest da će na neki način uređaj sigurno biti hakiran. To je ono čemu svjedočimo svako malo i uvijek iznova, podijelila je svoje mišljenje Jennifer Lynch iz Zaklade za elektroničke granice, dok se drugi stručnjaci naprosto pitaju treba li nam uopće još jedan ekran kod kuće.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.