Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. veljače 2020.
MANIFESTACIJA

Ri Gastro: Dva fina tjedna uz srdelu i trešnju

Ri Gastro: Dva fina tjedna uz srdelu i trešnju
Ri Gastro: Dva fina tjedna uz srdelu i trešnju
Autor:
Objavljeno: 31. svibanj 2017. u 11:54 2017-05-31T11:54:00+02:00

Srdela će na meniju ugostitelja Rijeke i okolice biti sve do 8. lipnja kada njeno mjesto kao glavne zvijezde menija preuzimaju trešnje. Slatke zalogaje od trešnje moći će se isprobati na biranim lokacijama sve do 15. lipnja

Nakon početka Ri gastro sezone 2017. sa šparogama, pred nama su još dva fina tjedna, ovoga puta s dvije glavne zvijezde. Ri gastro odmah na početku samog mjeseca pod svjetla reflektora postavlja u isto vrijeme skromnu i veličanstvenu srdelu. Zovu je miljenicom ribara, kraljicom mora, a živi je i plivajući dokaz da namirnice ne moraju biti skupe da bi bile zdrave. Srdela na menije ugostitelja Rijeke i okolice uskače od 1. do 8. lipnja, koji će nam u tjedan dana pokazati svu raskoš finih  kreacija na temu ove male ali vrijedne ribe. Čim završi vladavina srdela, na njihovo mjesto uskaču nove zvijezde – 8. lipnja kreće Tjedan trešanja. Najukusnija je sredinom lipnja, upravo u vrijeme proslave sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke, a slatke zalogaje od trešnje moći će se isprobati na biranim lokacijama sve do 15. lipnja.

2094089

U Ri gastro – Tjednu šparoga sudjeluju: Bar Bar, Restoran Aerosteak, Bistro restoran Kostrenka, Bistro pizzeria Maslina na Zelenom trgu, Bistro Placa 51, Bistro La Rose, Konoba Blato, Belgian Beer Café - Brasserie As, Restoran hotela Continental, Konoba Feral, Restoran Gardens, Restoran Porto Grillo, À la carte Restaurant Kamov, Konoba Na kantunu, Restoran Mladenka, Restoran konoba Municipium, Restoran Botel Marina, Restoran Morčić, Restoran Ronjgi, Konoba Tarsa,  Restoran Dina, Restoran Molo longo, Konoba Ribica te Udruga vinara Žlahtina (Vinarija Pavlomir, PZ Vrbnik, Vinarija Katunar, Vinarija Šipun, Vinarija Nada, Vinarija Toljanić).

Gourmet priča za Socijalnu samoposlugu

Najfinija najava za ova dva gastro tjedna i ovoga će puta biti Gourmet priča na kojoj će ugostitelji predstaviti dio svoje ponude na temu srdele i trešnje, a održat će se 1. lipnja od 18 do 19.30 sati ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca. Za glazbenu podlogu pobrinut će se muška klapa Flumen i ženska klapa Vidulice. Zalogaji će se prodavati po cijeni od 10 kn, a sav prihod od prodaje delicija bit će doniran Socijalnoj samoposluzi. Nakon Gourmet priče, u 19.30 sati, slijedi Molièrova komedija »Mizantrop« u izvedbi članova Hrvatske drame HNK Ivan pl. Zajca.

Ove godine Ri gastro dani održat će se u sedam termina i svaka od odabranih sezonskih namirnica bit će zvijezda u svojih tjedan dana. Svoj tjedan već su imale šparoge, a nakon srdela, trešanja slijede:  smokve, lignje, bakalar i čokolada. Ugostitelji grada Rijeke i okolice pokazati će svu raskoš zadanih namirnica, njihovu uporabnu vrijednost, maštovitost u pripremi, tradicionalne i posve nove recepte te cijelu paletu finih okusa koji potječu od samo jedne, male, ali beskonačno vrijedne sezonske namirnice.
Primarni cilj manifestacije Ri gastro bio je i ostao očuvanje tradicije prehrane naših starih i njeno vraćanje na jelovnike domaćinstava i restorana. Organizaciju potpisuju Turistička zajednica grada Rijeke uz potporu Grada Rijeke, u suradnji s ugostiteljima Rijeke i okolice.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.