Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 3
Sutra: 16° 16° 3
24. rujna 2018.
Hrvatski dizajn

foto Vrtlarenje kao igra: Zakrivljene teglice za cvijeće i Twool kakvog bi svaki vrtlar poželio

Vrtlarenje kao igra: Zakrivljene teglice za cvijeće i Twool kakvog bi svaki vrtlar poželio
Vrtlarenje kao igra: Zakrivljene teglice za cvijeće i Twool kakvog bi svaki vrtlar poželio
Autor:
Objavljeno: 22. travanj 2017. u 10:41 2017-04-22T10:41:06+02:00

Suradnja Klare i hrvatskih dizajnera rezultirala je proizvodima koji su inovativni izgledom i načinom uporabe

0000trioklara1 (3)

Iz ljubavi prema bilju i vrtlarstvu te iz urođene čovjekove potrebe da djelić prirode svakodnevno pokušava unijeti u svoj dom i svakodnevicu, nastao je brend Klara čiji proizvodi predstavljaju  novost na tržištu vezanom uz urbano i kućno vrtlarstvo, kako izgledom i oblikom, tako i uporabnim odlikama te mogućnostima primjene.

Svi proizvodi u potpunosti su osmišljeni i načinjeni u Hrvatskoj, ergonomskog su oblika, nastali su u suradnji Klara gardeninga iz Samobora  sa Studijem dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te drugim hrvatskim dizajnerima, a na tržištu su dostupni tek godinu dana.

Za uzgajanje bilja, cvijeća i začinskog bilja u zatvorenim ili vanjskim prostorima, kreirane su teglice KiPo i Trio, dok je Twool višenamjenski ručni vrtni alat od dvije alatke s četiri funkcije, a koje se klikom spajaju u set.

Alat koji dobro izgleda

0000twoolklara (1)

Twool je alat izrađen po načelu 4-u-2-u-1. Sadrži dubilicu, lopaticu, grabljice i pljevilicu. Prikladan je kako za početnike, tako i za iskusne vrtlare jer je prilagođen svakom korisniku bez obzira na razinu vrtlarskog umijeća. Obuhvaća četiri osnovna vrtna alata i dostupan je u više boja.

Ergonomski dizajniran, iznimne čvrstoće, s mogućnošću pranja u perilici posuđa, Twool je, kažu, lijep, inovativan te lišava vrtlarstvo svakog napora. U svakom slučaju, obzirom na žarke boje, lako ga je pronaći ako se sakrije među teglama ili u travi, a rado će ga na poklon primiti svaki  ljubitelj cvijeća i raslinja.

- Cilj je bio alatu za vrtlarenje udahnuti osobnost te vrtlarenje prikazati kao igru, a ne teret. Tražeći idealnu formu koja će se najbolje uklopiti u vrt, inspirirala sam se samim biljkama, odnosno njihovim organskim oblicima. Takvom estetikom alat se može ‘izgubiti’ u biljkama ili se ‘stopiti’ s njima, ne narušavajući harmoniju i sklad malog vrta. Također, poželjno je bilo da alat dobro izgleda i samostalno, ukrašavajući okruženje poput male skulpture, kaže autorica Maja Jandrić.

- Twool je nastao kao hommage svim improviziranim alatima koji se koriste u malim vrtovima. To su vilice, noževi, plastične boce, štapovi… Primijetila sam da uz malo mašte, stvari mogu poprimiti više funkcija te sam pokušala stvoriti alat koji će oblikom omogućavati različite funkcije. Tako je nastala ova neobična nedefinirana forma alata koja ostavlja korisniku da odluči kako će ga koristiti. Kako bi to bilo moguće, alat je oblikovan tako da ergonomski odgovara hvatu ruke kako god se okrene. Primarne funkcije su, naravno, osigurane. Lopatica je osnovni alat u vrtu. Služi kopanju i prijenosu zemlje ili mladica što je potrebno kod uzgoja svih biljaka. Na svojem unutarnjem dijelu ima reljefom ucrtane mjere za mjerenje dubine zemlje koje služe vrtlarima prilikom presađivanja biljaka jer je važno znati koliko duboko će se zagrabiti kako se ne bi oštetio korijen biljke. Klinom se mogu raditi rupe u zemlji za sadnju sjemena i lukovica. Grablje služe uređivanju zemlje oko biljke, a vile rahljenju zemlje te odvajanju ploda od biljke, pojašnjava Jandrić, čiji je rad nastao na Studiju dizajna u sklopu kolegija Projektiranje.

0000twoolklara (3)

Zakrivljene teglice

Domaći dizajn ima novu zvijezdu, Mirka Miličića. Završio je Studij dizajna na Arhitektonskom fakultetu s titulom magistra dizajna, a svojim radom oduševljava publiku. Osim na polju produkt dizajna, namještaja i interijera, radi na područjima web, grafičkog i motion dizajna. Njegovo su djelo „the teglice“.

0000trioklara1 (7)

Osim što mogu biti postavljene na vodoravne površine kao i svaka druga teglica, KiPo i Trio teglice mogu biti postavljene i vertikalno te su pogodne za realizaciju vertikalnog vrta te okomitog ozelenjavanja životnog prostora. Idealne su za začinsko bilje, a u njima će lijepo napredovati sadnice koje ne zahtijevaju previše vode i gode im skromni uvjeti: maćuhice, sve vrste kamenjarki, cvatućih i necvatućih, kućna sreća, kaktusi, zeleno sobno ukrasno bilje (primjerice fettonia), sobno cvatuće bilje (kalanhoa). Zimi će u njima na otvorenom prezimiti ružmarin i mravinac (origano), a na proljeće će nanovo potjerati mlade listiće. Isto je s maćuhicom.

KiPo teglice od brizgane plastike elegantnog su dizajna i raznih boja. Višestruke mogućnosti postavljanja čine ih pogodnima za kuhinje, sobe, balkone, vrtove. Ukras su na prozorima ili radnim površinama,  mogu se lako pričvrstiti na zid, dvorišnu ili balkonsku ogradu ili na kuhinjske prečkice, a nagnuti oblik olakšava rezanje začinskih biljaka tijekom kuhanja. Kako bi KiPo teglica bila maksimalno funkcionalna, dolazi s mrežicom za drenažu zemlje, lijevkom za lakše zalijevanje biljke, tiplama i kukicama za montažu na zid te predloškom za jednostavno označavanje bušenja rupica.

Trio teglice mogu se pričvrstiti na okomite metalne površine pomoću ugrađenih magneta. Metalna pločica za montiranje, uključena u pakiranje, omogućuje postavljanje zakrivljenih teglica na bilo koji zid, konstrukciju od opeke ili drvenu ogradu. Njihov dizajn sjajan je za uzgajanje začinskog bilja u kuhinji. Svaka posuda sadrži lijevak za zalijevanje korijena biljke, a u kompletu se nalaze teglice različitih veličina, mala, srednja i velika.

Klara teglice omogućuju ozelenjavanje i najmanjih prostora, kuhinja, balkona, zidova, prozorskih žaluzina, ogradica, kuhinjskih prečkica, metalnih, drvenih ili zidanih okomitih površina.

0000twoolklara (5)

0000trioklara1 (1)

0000kipoklara (2)

0000klaratrio (1)

* Autori fotografija Damir Tiljak, Petar Krajačić Vilović 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka