Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 1
Sutra: 18° 21° 1
25. travnja 2018.
"Abilmente": međunarodni sajam rukotvorina održan od 18. do 21. listopada

foto Sajam u Vicenzi kreativni povratak ručnom radu: Filc apsolutni hit

Likovi od tkanina i onog što nikom ne treba / Foto Karmen BOSNIĆ
Likovi od tkanina i onog što nikom ne treba / Foto Karmen BOSNIĆ
Autor:
Objavljeno: 25. listopad 2012. u 19:59 2012-10-25T19:59:00+02:00

U vrijeme kad je štednja postala obaveza, ručni radovi sve više dobivaju na cijeni. Koliko je važno znati sam sašiti odjeću, napraviti dekoracije za dom i poklone svjedoči činjenica da je sajam u četiri dana obišlo 53.500 posjetitelja 

Jesensko izdanje međunarodnog sajma »Abilmente« posvećenog rukotvorinama održano je od 18. do 21. listopada u Vicenzi, a tijekom četiri dana štandove 260 izlagača iz Italije, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Mađarske, Slovenije, Španjolske, Češke, Nizozemske i Hong Konga posjetilo je 53.500 zaljubljenika u ručne radove u želji da saznaju novitete vezane uz hobije kojima se bave i dobiju poneku ideju, te da se opskrbe potrepštinama za kreativne tehnike kojima se posvećuju u slobodno vrijeme ili čak profesionalno, da nabave dekoracije za uređenje doma ili časopise i knjige iz tih područja. 

Međunarodni sajam rukotvorina u Vicenzi ruksaci, jaknice, ukrasi, lutke... Foto Karmen Bosnic (11)
Sajam rukotvorina u Vicenzi: ruksaci, jaknice, ukrasi, lutke..., Foto K. BOSNIĆ

  Posjetitelji su imali priliku prisustvovati besplatnim prezentacijama i radionicama, te radionicama koje se plaćaju od 5 do 50 eura, ovisno o tome što se izrađuje. Posebne radionice osmišljene su za one najmlađe i njihove roditelje, kao i za učitelje i socijalne radnike s ciljem da nauče kako mogu poučavati potičući djecu na kreativno izražavanje, te da bavljenje ručnim radom može imati terapeutski učinak. 

 Gejše, sove, medvjedići

Prije ulaza na sajam pomalo neobičan prizor – prometni stupići odjeveni u vunu. Radi se o projektu »bombardiranje pletivom«, odnosno svojevrsnom pokretu zvanom »Crowd knitting« čije pristaše se bave uličnom umjetnošću, odnosno »oblačenjem« dijelova grada, autobusa, drveća..., u ono što su napleli. U sajamskim halama poprilična gužva. Kretanje među mnoštvom otežavale su i torbe na kotačiće s kojima je bio opskrbljen svaki treći Talijan, a brojne strance, među kojima i mnoge Hrvate, čak i one koji su smireniji, tijekom kupovine pomalo je izluđivala i navada većine domaćina da uopće ne poštuju pravo prednosti i tko je prvi na redu. 

Sajam rukotvorina u Vicenzi prekrivači, patchwork,tkanine... Foto Karmen Bosnić (9)
Sajam rukotvorina u Vicenzi: prekrivači, ukrasi, gobleni... Foto K. BOSNIĆ

  Premda su na sajmu ponešto se sebe pronašli i oni koje zanima scrapbooking, decoupage, izrada sapuna, svijeća, nakita, ukrašavanje slastica, uređenje doma, božićni ukrasi, keramika, pa čak i origami te pravljenje raznih predmeta od recikliranih materijala, već na prvi pogled bilo je jasno da je apsolutni hit – filc. Jednobojni ili s uzorkom filc se prodavao na metre, od filca su izrađena božićna »drvca«, uporabni predmeti kao što su torbe, ruksaci, šlapice i odjeća za djecu, i taman kad pomislite da filc više ni vidjeti ne možete uočit ćete figurice i ukrase od filca, ili pak filc na kojima su otisnute gejše, medvjedići, pingvini, neizostavne sove, cvjetovi, koji se izrezuju te se lijepljenjem uz pomoć flizelina ili filcanjem tim motivima ukrašavaju rukotvorine, a od čega drugog nego od filca. 

 Šivanje je opet »in«

Filc su uvjerljivo slijedile tkanine raznih dezena koje su se isto tako prodavale na metre, ali velika je bila i ponuda krpica, a s obzirom da je šivanje opet »in« na Fieri se moglo nabaviti i sve što je šilici potrebno, od igle i konca pa do šivaće mašine. Na svim štandovima gužva, a objašnjenje jednostavno – patchwork je također u modi, a na velika vrata vraća se i vezenje koje krasi sve što se njime ukrasiti može, a nevjerojatno, ali istinito, prilično su traženi i gobleni različitih motiva, kao i vuna za pletenje. Na većini štandova zabranjeno je fotografiranje na što one s foto-aparatom upozorava znak zabrane, no čak i kad znak nije istaknut često će nakon bljeska blica uslijediti brza reakcija i mahanje prstom »ne-ne«. 

  Posebno zanimljiva bila je i izložba čipke i interpretacije djela poznatih umjetnika nastalih vezenjem, kao i »Japanese sensibility«, izložba patchworka, koji nastaje šivanjem komadića tkanine, te »Wide horizons III«, izložba radova nastalih tehnikom zvanom quilt, kojom se puno komadića tkanine spaja i prošiva u jednu cjelinu, koja najčešće ima tri sloja: lice, naličje i vatiranu sredinu, nakon čega se porubljuje i tako nastaju prava umjetnička djela. Patchwork se obično prilikom izrade quilta koristi kao dekorativni sloj. Također su bili izloženi odjevni predmeti nastali tkanjem. 

  Inače, jednodnevna ulaznica za sajam iznosi 11 eura, djeca od 13 do 18 godina, stariji od 60, te grupe s više od 25 posjetitelja imaju popust te plaćaju 9 eura, grupe s više od sto članova plaćaju 7 eura, dok djeca do 12 godina te invalidi i njihovi pratitelji imaju besplatan ulaz. Ulaznica za dva dana stoji 15 eura, a za tri 20 eura. 

  Sljedeći sajam »Abilmente« posvećen rukotvorinama bit će održan od 7. do 10. ožujka sljedeće godine, a svi oni koji se odluče posjetiti Vicenzu tim povodom mogu uz informirati na web stranici www.abilmente.org. Najavljena je i glavna tema sajma, dekoracija torti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka