Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
20. studenoga 2019.
„Woodarije« na svakom koraku

foto ORIGINALNO I BAJKOVITO U Rijeci smo pronašli stan u kojem bi se Bilbo i Frodo osjećali kao doma

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 10. srpanj 2017. u 12:27 2017-07-10T12:27:24+02:00

Milenko uistinu može izraditi svašta – od lijepih drvenih zdjela, stiliziranih stolaca u različitim oblicima do zanimljivih skulptura, polica, stalaka za gitare pa čak i same gitare ili pak umivaonika

Ništa nije nemoguće, barem kad je u pitanju Milenko Marković. Ovaj 32-godišnji Riječanin posljednjih godinu i pol uređuje svoj životni prostor po principu »uradi sam« i iako još nije gotov, već sada stan izgleda originalno i pomalo bajkovito.

– Neka moja početna ideja bila je napraviti veliki stan za malog hobita, a to me je odvelo do toga da niti jedan komad namještaja u stanu nije kupljen, govori Marković pokazujući nam drvene stolce koje je izradio zajedno sa starijim bratom Božidarom.

Sklonost prema obradi drva došla je postupno, ponajprije zbog činjenice da on i brat izvode radove na visini koji najčešće podrazumijevaju rezanje stabala pa onda i sirovinu za izradu različitih predmeta od drva.

A izraditi Milenko može uistinu svašta – od lijepih drvenih zdjela, do stolaca s naslonima i bez naslona, stiliziranih stolaca u različitim oblicima (primjerice mačke ili pak stražnjice) do zanimljivih skulptura, polica, stalaka za gitare pa čak i same gitare ili pak umivaonika.

Ipak, pri samom ulazu u stan pažnju privlači atraktivan pod i gazišta na stepenicama što vode do otvorenog tavanskog prostora. Naime, umjesto uobičajenog parketa, ovaj je kreativni Riječanin odlučio »zaustaviti« se na OSB pločama koje se postavljaju na podlogu, a na njih obično dolazi parket. Riječ je o pločama od drvene sirovine, proizvedene od slijepljenih, širokih i precizno raspoređenih furnirskih traka koje stvaraju zanimljiv uzorak, no njihova originalna, žuta boja, nije najsretnije rješenje za pod. Taj je problem u ovom slučaju riješen dodavanjem smeđe nijanse u lak, a kutne letvice su od laminata.

Gazišta za stepenice napravljena su pak od običnih tavalona, a zanimljiv crno-bijeli kontrast postignut je tretiranjem otvorenim plamenom nakon čega su lakirana.

Naivom ukrašeni stolci

Stolci i fotelje su posebna priča. Osim zanimljivim oblicima, oduševljavaju i udobnošću, ali i likovnom umjetnošću.

snimio Sergej DRECHSLER

– Već 13 godina radim s motornom pilom i tijekom tog vremena sam se uistinu usavršio toliko da mogu iz velikog komada drveta napraviti stolac s ili bez naslona, prepoznatljivog oblika... Sve stolce i fotelje u mom stanu napravili smo brat i ja, a zahvaljujući susjedu, naivnom slikaru Tihomiru Ivančanu, neki od stolaca oslikani su zanimljivim motivima, govori Milenko Marković dodajući da nema pravila koliko je potrebno za izradu jednog stolca budući da sve ovisi o mekoći materijala od kojeg se izrađuje te potrebnim zahvatima zbog eventualnog pucanja.

Iako kuhinja još nije gotova, neki su dijelovi vrlo domišljato već napravljeni. Primjerice, glavni je, dakako, blagovaonski stol čiji jedan kraj ima zapravo funkciju kuhinjskog otoka. 

– Budući da je bilo dosta mjesta u kuhinji i blagovaonici, odlučio sam raditi veliki stol na kojem će se i kuhati, ali i poklopcem zatvoriti štednjak i dobiti kompaktan stol. Iznad ploče za kuhanje je hand-made kuhinjska napa koju sam napravio od kartonskog kalupa kaširanog drvofixom. Nakon toga slijedio je poliester, gletanje te bojanje nitro-bojom u više slojeva te na koncu lakiranje, a u napu su ugrađene LED trake koje je moguće uključiti uz pomoć  daljinskog upravljača, objašnjava Marković.

A osim veličinom i oblikom, blagovaonski stol plijeni pažnju i trupcima koji imaju ulogu nogu, dok je radna površina stola napravljena od OSB ploča. Zapravo, dvije ploče razdvojene su letvama dimenzija 3x5 centimetara kako bi sam stol dobio na masivnosti i čvrstoći.

Dojam šume

I konstrukcija stolića u dnevnom boravku podrazumijeva trupce. Riječ je o tri trupca masline na koja su pričvršćene dvije ploče rezane u nepravilnim oblicima, obojane u crno, s bijelim rubovima te lakirane.

Snimio S. Drechsler

Što se pak TV stolića tiče, Marković je materijal podredio funkcionalnosti i odabrao knauf.

– Taj je stolić, zapravo prije bih ga nazvao ormar, napravljen od knaufa na komadu OSB ploče kako bih ga bio u mogućnosti izmjestiti u slučaju, primjerice, lakiranja poda. Nazivam ga ormarom jer se u njemu »skrivaju« svi kabeli od struje te oni potrebni za antenu, a u taj je ormar provedena i struja za wii konzolu i računalo koje je rastavljeno u dijelove kako bi stalo u policu, odnosno taj ormar, objašnjava Milenko Marković koji je u TV stolić ugradio i autoradio te zvučnike (usmjerene prema podu) od kuda se zvuk širi po cijelom prostoru.

– Iznad TV stolića postavio sam hand-made sjenilo u obliku Rubikove kocke, a riječ je zapravo o žičanoj konstrukciji »ispunjenoj« vunom, pa kad uključim svjetlo na zidove baca takve sjene da se stvara dojam da ste u šumi, opisuje nam Marković, a primjećujemo da dojam šume pojačava niz detalja poput okvira slika ili pak karniša za zavjese. Naime, i okviri i karniše su napravljene od suhih grana, kako Milenko kaže »nit' ravnih, nit' previše grbavih, baš taman«.

Umivaonik od lipe

Kutna garnitura i krevet napravljeni su od europleta. Dijelovi namještaja ključni za odmor podrazumijevaju i kvalitetne madrace, a osim na kutnoj garnituri, u dnevnom boravku moguće je opustiti se i na ljuljački. Dakako, i nju je napravio Milenko i to od armaturnog željeza.

Spavaća soba, naravno, podrazumijeva i ormar. Riječ je o walk through ormaru napravljenom od knaufa koji ima dva otvora.

A u kupaonici glavnu riječ opet ima drvo. Suhe grane uokviruju ogledalo, zanimljiv komad drveta ima ulogu držača ručnika i toaletnog papira, a ono što svakako prvo upada u oči jest srcoliki umivaonik napravljen od drveta lipe.

Umivaonik

Jasno je da Milenko ideja ima na pretek pa tako napominje da je sve u stanu više-manje privremeno, odnosno, ovisno o inspiraciji, podložno preinakama.

Kad se ne bavi obrađivanjem drva, obično svira gitaru ili pak plete kape i šalove, a stara »singerica« daje naslutiti da će se okušati i u šivanju. Uglavnom, ono što ga u uređenju stana dalje očekuje je izrada kuhinjskih elemenata, odabir zavjesa te još puno »igre« s drvom jer mu je želja jednog dana u potpunosti se posvetiti upravo tome – izradi namještaja te ukrasnih i funkcionalnih predmeta od drva. Obično svoje radove potpisuje s »Woodarije«, a njih u ovom bajkovitom stanu ima na svakom koraku.

– Da, puno je tu bajkovitih ideja, na prvi pogled možda nemogućih, no u biti, ništa nije nemoguće (OSSJITM), zaključuje, Milenko Marković.

snimio Sergej DRECHSLER

Snimio S. Drechsler

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija