Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Eko, eko

Nova filozofija življenja - kompostiranje

Nova filozofija življenja - kompostiranje
Nova filozofija življenja - kompostiranje
Autor:
Objavljeno: 17. veljača 2011. u 7:15 2011-02-17T07:15:00+01:00

No Impact Man je moj eksperiment u kojem pokušavam istražiti, razviti i prilagoditi način života za sebe i svoju malu obitelj –  jednu ženu, jednu bebu i jednog psa – da normalno živimo u New Yorku, a istovremeno ne ostavljamo nikakav utjecaj na  okoliš, kaže Colin Beavan

Kako bi izgledao život koji ne bi ostavio nikakav negativan utjecaj na  okoliš? Je li takva ideja uopće moguća u današnjem modernom svijetu,  koji praktički ovisi o zagađenju – od potrošnje električne energije do  korištenja fosilnih goriva?

Postoji li način da se spoji normalno svakodnevno funkcioniranje i zaštita prirode? To su pitanja koja si je postavio Colin Beavan kada se upustio u projekt »No Impact Man«, s ciljem  da svoje osobne utjecaje na ekosustav svede na nulu.

– No Impact Man je moj eksperiment u kojem pokušavam istražiti,  razviti i prilagoditi način života za sebe i svoju malu obitelj – jednu  ženu, jednu bebu i jednog psa – da normalno živimo u New Yorku, a istovremeno ne ostavljamo nikakav utjecaj na okoliš.

Očekivano, najveći problem »zelenog života« je odustajanje od električne energije

Kako bismo u tome  uspjeli, smanjit ćemo stvari koje radimo, a koje štete planetu – proizvodnju smeća ili emisija ugljičnog dioksida, na primjer – i povećati broj  stvari koje radimo, a koje pomažu planetu – očistiti obale rijeke Hudson, dati novac u dobrotvorne svrhe ili spašavati morske ptice...

U matematičkim terminima, to bi značilo da bi naš negativni utjecaj, plus  naš pozitivni učinak bio jednak nuli, napisao je Beavan na svom blogu  kad se upustio u ovaj projekt koji je trebao trajati godinu dana. 

Zeleni stil života

U međuvremenu, nastala je jedna knjiga i jedan dokumentarni film  posvećen njegovom istraživanju, ali i novi, zeleniji način života koji se  od projekta jednog čovjeka i njegove obitelji proširio u ekološki pokret  koji svakog dana dobiva nove sudionike.

Princip je jednostavan – riješiti se negativnog utjecaja na okoliš, no on ipak zahtijeva neka odricanja.

Prije svega, ono najlogičnije jest – pronaći prijevozno sredstvo  koje ne šteti okolišu. Umjesto automobila, Colin se počeo koristiti biciklom i pješačiti, ali No Impact Project nudi i drugačija rješenja – emisije ugljičnog dioksida u atmosferu mogu se smanjiti korištenjem javnog prijevoza, zajedničkom vožnjom s kolegama na posao (što štedi i  novac), vožnjom vlakom umjesto autobusima za duža putovanja...

Sljedeći logičan korak je smanjivanje količine otpada koje se proizvodi, jer  većina današnjih materijala može se reciklirati – od papira do plastike –  no Colin je otišao i korak dalje. 

Platnene pelene

U svom stanu u jednom od njujorških nebodera je postavio posudu  za kompostiranje, u kojoj je organski otpad pretvarao u – organsko  gnojivo. Malu »žrtvu« podnijelo i njegovo dvogodišnje dijete – umjesto  jednokratnih sintetičkih pelena, korištene su one »stare«, platnene, koje  je Colin prao bez korištenja kemikalija. 

Očekivano, najveći problem »zelenog života« je odustajanje od električne energije.

– Tijekom eksperimenta, isključili smo električnu struju u našem stanu i pospremili sve uređaje osim laptopa i plinske pećnice. Laptop sam  napajao pomoću jednog solarnog panela koji sam »prošvercao« na krov  kako bih mogao održavati blog, rublje smo prali u kadi, a sušili  vješanjem u kupaonici, ispričao je Colin svoja iskustva.

Njegov ekstremni primjer može se i ublažiti – male, a važne uštede su zamjena  svih žarulja onim štednim, kupovina aparata iz energetskog A razreda  koji najmanje troše, izbjegavanje nepotrebnog korištenja električnih  aparata... Jedna od ključnih stvari jest i prehrana – valja izbjegavati hranu koja se prevozi tisućama kilometara do prodajnog mjesta, što loše  utječe na okoliš zbog potrošnje energije za prijevoz hrane, ali i na zdravlje ljudi.

Sezonsko voće

– Veliki izazov bio je smanjiti naš »karbonski otisak« i poboljšati kvalitetu našeg unosa hrane. To je značilo smanjiti količinu konzumiranog  mesa i povećati količinu sezonskog voća i povrća – sve lokalno uzgojeno, naravno, napisao je Colin Beavan. 

Tako zvuče osnove života bez negativnog utjecaja na okoliš – valja  smanjiti potrošnju električne energije i korištenje fosilnih goriva, razmisliti o hrani koju konzumiramo, poraditi na otpadu koji stvaramo...

A  rezultati takvog života iznenadili su i samog Beavana – u konačnici,  osim što je stvorio više pozitivnih nego negativnih utjecaja na Zemlju,  shvatio da je su i njegova obitelj i on počeli živjeti sretniji, uravnoteženiji i ugodniji život.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.