NK Rijeka

Skočić: Rijeka već godinama ne igra nogomet, moram probuditi grintu u igračima

Ivan Volarić

Nastojat ću izgraditi neku filozofiju u odnosu na postojeći roster igrača i ono što ja želim. Moja teza će biti da se više igra, e sad koliko će to biti moguće ostvariti u prvom periodu, ne znam jer imperativ je rezultat, rekao je Skočić



RIJEKA Jučer nešto poslije 10 sati Dragan Skočić je zajedno sa svojim pomoćnicima Mladenom Ivančićem, Stjepanom Ostojićem i trenerom vratara Mladenom Žganjerom izveo »bijelu« momčad na riječki travnjak. Otprilike sat vremena trajao je njegov prvi povratnički trening pod stijenama. Vratio se nakon gotovo šest godina…


– Lijep osjećaj – govorio je Skočić negdje oko podneva, rastragan između medijskih i ostalih obveza u klubu. – Sada poslije treninga sam imao osjećaj kao da nije bilo ovo vrijeme između. Osjećaj je lijep, ali odgovornost u ovom trenutku nadvladava emocije.


Djelujete jako ozbiljno, pomalo zabrinuto?




– Nisam zabrinut. Ne bih tako rekao. Pokušavam analizirati cijelu priču, a imam jako malo vremena. Treba u četrdesetak sati povezati konce. To nije zabrinutost, već je u pitanju maksimalna koncentracija da napravim što je bolje moguće u ovom trenutku.


Što ste rekli igračima na sastanku uoči treninga?



Dragan Skočić postao je 54. trener prve momčadi »Rijeke«, odnosno »Kvarnera« u proteklih 66 godina. Točno 30 različitih trenera vodilo je »bijele« u jugoslavenskom, a pet manje u Prvoj HNL. Trojica trenera (Skoblar, Blažević i Jantoljak) se mogu pohvaliti da su bili za kormilom »Rijeke« u oba prvenstva.  Prema dostupnim podacima, najviše utakmica na klupi »Rijeke« ima Stojan Osojnak (samo u prvenstvu je sakupio 140 utakmica), koji je vodio »bijele« šezdesetih godina. U HNL-u najviše utakmica sakupio je Nenad Gračan. U dva mandata (prvi je trajao tri sezone!) vodio je »Rijeku« u čak 154 službene utakmice (Kup, Europa i prvenstvo), odnosno točno onoliko koliko imaju njegovi prvi pratitelji (Scoria i Katalinić) zajedno.Statistički gledano, najuspješniji trener »Rijeke« je upravo Dragan Skočić koji je, naslijedivši momčad od Elvisa Scorije, jedini uspio momčad odvesti do drugog mjesta i Kupa Hrvatske u istoj sezoni uz impresivnih 62 posto osvojenih bodova. Skočić (26 utakmica) doduše spada u red brojnih trenera koji nisu uspjeli na klupi »Rijeke« ostati niti jednu kompletnu sezonu. To je uspjelo samo Juričiću, Gračanu, Kataliniću, Scoriji, Ivankoviću i Daliću. Izuzme li se ovaj posljednji, prethodno navedena petorka jedina je u HNL-u odradila 50 i više utakmica. Najuspješniji među njima je Srećko Juričić sa 55 posto osvojenih bodova (Gračan 52, Scoria 51, Katalinić 54 posto), a najslabiji Branko Ivanković (44 posto). Skočić se svrstao i u omanju skupinu trenera (Ivan Katalinić, Nenad Gračan i Elvis Scoria), koji se u HNL-u vratio na riječku klupu.


 Prvenstveno da ne gledaju prema ljestvici, prema ta dva, tri boda koja nas dijele od problema, već da gledaju prema gore. Rekao sam im da moraju biti svjesni da su izgubili utakmicu, jer ako postoji neka odgovornost, onda je to normalno. Međutim, rekao sam im i da ta utakmica ostane iza nas, da krenemo raditi stvari kako treba.   


Poznajem ekipu


Postali ste trener nekoliko sati nakon utakmice sa »Zadrom«, ali pratili ste »Rijeku« u većini utakmica ove sezone tako da momčad ne predstavlja za vas potpunu nepoznanicu?


– Moram reći da poznajem ekipu. Prvi put kada sam preuzeo prvu momčad »Rijeke«, bilo mi je malo lakše jer sam bio potpuno unutra, ali ne mogu ni sada reći da je ne poznajem.


Gdje vidite prostor za napredak?


– Definitivno na planu igre. Malo se toga napravilo u fazi napada. Uvijek ima dobrih i loših stvari. Nastojat ću izgraditi neku filozofiju u odnosu na postojeći roster igrača i ono što ja želim. Moja teza će biti da se više igra, e sad koliko će to biti moguće ostvariti u prvom periodu, ne znam jer imperativ je rezultat.


Teško je u ovo kratko vrijeme osjetnije utjecati na igru?


– Možda mogu s nekim potezima. Možda uspijem pogoditi neke pozicije s nekim igračima da se pokrene priča.


Hoćete li mijenjati sustav igre?


– Nije bit u sustavu, već u filozofiji igre, u pristupu. Treba u prvom redu promijeniti karakter ekipe, probuditi grintu u igračima.


Može li se promijeniti karakter momčadi bez promjene igrača?


– Nešto će se vjerojatno kroz neke pozicije promijeniti. Ne kažem, to je sigurno pokušao i moj prethodnik. Ovo je moj pokušaj. Možda neke igrače približim nekim drugim pozicijama za ovu utakmicu i dignem ih te motiviram koliko mogu. Sama činjenica da sam novi trener će ih, vjerujem, trgnuti.   


Nisam kalkulant


Palibrk i Sivonjić su se ogriješili o disciplinu, jeste li razgovorali s njima?


– Razgovarao sam s više igrača. Pokušavam podići ekipu. Što se njih dvojice tiče, prve moje rečenice u razgovoru s igračima ticale su se nekih normi ponašanja. Vraćaju se u konkurenciju za ekipu, sada znaju pravila ponašanja. Disciplina i profesionalnost moraju postojati, na to ni ne želim gubiti vrijeme. Želim se fokusirati isključivo na igru.


Očekivano ste se okružili starim suradnicima?


– Recimo da imam neko iskustvo u radu s njima, ali i oni u radu sa mnom pa je sigurno malo lakše.


Vratili ste se u klub na poziv i preporuku Srećka Juričića. Dobra suradnja između sportskog direktora i trenera jedan je od preduvjeta uspješnog posla?


– Imamo dobar odnos. Sigurno je da je dobro da imamo kvalitetnu komunikaciju. Što više ljudi u klubu koji poznaju materiju, to bolje.


O ljetnom prijelaznom roku još niste pričali?


– Ne. Razmišljam isključivo o »Hajduku«.


Pribojavate li se borbe za ostanak?


– Ne razmišljam uopće o tome. Preuzeo sam svojevremeno »Interblock« na posljednjem mjestu, imali smo sedam bodova manje od onoga ispred nas. Nisam kalkulant, da sam takav ne bih se ovoga prihvatio u ovom trenutku. Čovjek koji kalkulira i razmišlja o posljedicama sigurno ne bi uzimao momčad u ovoj situaciji. Sigurno da ne mogu u pet dana napraviti ekipu koja će igrati vrhunski. To nije uspjelo nikome prije mene, pa neće ni meni. Poanta je izvući maksimum od onoga što je tu.   


Trofejno doba


Opterećuje li vas hipoteka onoga trofejnog razdoblja na klupi »Rijeke«?


– Ne. Rekao sam i prije. Tempi passati. Što je bilo, bilo je. To ide na stranu. Nova situacija donosi novi izazov. To je lijepa uspomena, ali je odloženo na stranu. Zanima me isključivo ovaj trenutak, zanima me isključivo ono što se sada događa.


Koliko ste se promijenili kao trener u ovih gotovo šest godina koliko vas nema na Kantridi?


– Promijenio sam se. Tada sam bio mlad trener. Postoji puno stvari o kojima trener treba razmišljati. Sigurno da sam radio greške, sada sam sazrio, imam neka nova iskustva. I iz Slovenije. Kada sam preuzeo »Interblock«, ispadali smo iz lige, a na kraju smo osvojili trofeje, Kup i Superkup. Sigurno da mi je sve to dobrodošlo. I iskustvo u »Al Nasru«.


»Rijeka« je u vrijeme vašega osvajanja Kupa i drugog mjesta igrala izrazito napadački nogomet, no imala je i izraženu igračku pojedinačnu kvalitetu. Jeste li idejom ostali trener-napadač ili se tu nešto mijenjalo?


– Ideje se mijenjaju u odnosu na ono što posjeduješ od igrača. Nama u ovom trenutku treba rezultat, a drugo je što bih ja sukladno nekoj svojoj nogometnoj filozofiji volio da bude. Meni se ne sviđa što »Rijeka« već godinama ne igra nogomet. Imam osjećaj da svi koji dođu na Kantridu dođu igrati, a mi… Ne znam. To bih želio promijeniti.