Skandal

Igrači “Istre” potjerali Tota: Tko će danas voditi momčad?

Dameo Ramić – Kovačić

IZBAČEN IZ AUTOBUSA – Mario Tot / snimio V. KARUZA

IZBAČEN IZ AUTOBUSA – Mario Tot / snimio V. KARUZA

Marijo Tot po svemu sudeći više nije trener Istre 1961, iako će danas doći u Zagreb i pokušati voditi momčad protiv Dinama. Čak 22 igrača potpisala su peticiju tražeći njegovu smjenu



Nelagodno okruženje u kojem se Istra 1961 spletom okolnosti našla uoči završnice prvenstva, jučer je pridobilo znatno ozbiljniji zaplet. Trener Marijo Tot nije otputovao s momčadi u Zagreb na današnje prvenstveno gostovanje kod Dinama, a ta vijest iza sebe nosi izrazito burnu pozadinu, generiranu nizom zbunjujućih događaja što su naizgled mirnu klupsku situaciju doveli do usijanja.


Dan prije polaska za Zagreb, gdje Istra 1961 danas igra ogled 34. kola protiv Dinama, u prostorijama kluba održan je sastanak između igrača, glavnog trenera i klupskog rukovodstva, na čelu s izvršnim predsjednikom Michaelom Gloverom. Koliko se može doznati, sastanak je bio vrlo vatren, a tome svjedoče i neke njegove posljedice.


Naime, jučer tijekom dana, netom pred ukrcaj u autobus, igrači su rukovodstvu kluba na uvid dali peticiju kojom iskazuju nepovjerenje prema treneru, praktički odbijajući da ih Marijo Tot vodi na današnjoj utakmici s Dinamom! Na popisu su se navodno našla 22 potpisa, što ukazuje na vrlo jedinstven stav svlačionice.




Shodno tome, Marijo Tot nije otputovao zajedno s momčadi i vrlo je upitno tko će danas protiv Dinama sjediti na pulskoj klupi. Jučerašnji trening u Zagrebu vodio je pomoćni trener Darko Raić-Sudar, no on se nije htio upuštati u procjene situacije, što je i logično budući da nije direktno sudjelovao u nastalim prijeporima.


Logičnom se nameće pretpostavka da u svlačionici nisu najbolje prihvaćena previranja oko klupskih ciljeva u završnici sezone. Neusklađenost između Uprave i trenera dovela je do zbunjujućih promjena strategije, a što je u dogovoru s klupskim čelnicima neuvjerljivo prezentirao upravo Marijo Tot i time očigledno narušio povjerenje igrača. Budući da iste te igrače nitko nije na vrijeme upoznao s planovima uslijedila su i ozbiljna previranja. Reakcija svlačionice preduhitrila je konac sezone i bila je vrlo odrješita, sad treba vidjeti kakve će posljedice izazvati.


Nije tajna da u hrvatskom nogometu ova srijeda ima tretman dana koji bi mogao označiti početak kraja jedanaestogodišnje dominacije kluba iz Maksimirske 128. Modri vjeruju u čudo i nadaju se kiksu »Rijeke« u Koprivnici, a istodobno se spremaju za svoj dvoboj s »Istrom 1961«, koja dolazi bez prvog trenera.


– Što se mene tiče, dužni smo odigrati dobru utakmicu i ostvariti pobjedu. Tri boda su jedina opcija za nas – kaže trener »Dinama« Ivajlo Petev, koji i dalje ignorira Sammira.


A prije samo tri mjeseca hvalio ga je kao veliko pojačanje i prepoznatljivu nogometnu marku. Danas, pak, bugarski stručnjak sebi gradi alibi kroz šikaniranje igrča koji mu je doveden kao pojačanje za proljetni dio prvenstva. Doduše, Petev tvrdi da je Sammir u konkurenciji za sraz s Puljanima, no teško je vjerovati da će večeras koristiti njegove usluge.


Zadnji maksimirski dvoboj s »Istrom 1961« modrom ansamblu je priuštio remi (1:1), začinjen ispodprosječnom igrom. Bilo je to prošle jeseni, na početku studenog.


– Dobro pamtim tu utakmicu, ali, na žalost, ne po lijepome. Smatram da je »Istra 1961« danas bolja nego tada. Niti jedna utakmica nije laka, ali mi si svojim pristupom i ponašanjem možemo olakšati situaciju. Nadam se da će tako i biti – zaključio je Petev.