Tjedan strijelaca

Golgeterski momentum: Ante Čačić trlja ruke zbog forme reprezentativnih “topnika”

Marko Cvijanović

Mario Mandžukić obilježio travanj u Italiji / Foto Reuters

Mario Mandžukić obilježio travanj u Italiji / Foto Reuters

Hrvatski izbornik Ante Čačić zadovoljan zbog odličnih nastupa hrvatskih reprezentativaca u španjolskoj Primeri i pogodaka Ivana Rakitića i Luke Modrića



Izbornik »kockastih« Ante Čačić, imao je što gledati i zadovoljno trljati ruke protekloga tjedna koji su najprije oplemenili sjajni nastupi hrvatskih reprezentativaca u španjolskoj Primeri i pogoci Ivana Rakitića i Luke Modrića, a onda minuli vikend obilježio golgeterski momentum hrvatskih napadača.


»Dinamovac« Marko Pjaca vratio se u ekspresnom roku poslije operacije ramena i u subotu postigao pobjedonosni pogodak na gostovanju u Parku mladeži protiv »Splita«, a u nedjelju golove postizali sva tri centarfora, Mario Mandžukić, Nikola Kalinić i Andrej Kramarić.


Hrvatski golgeterski derbi igrao se u Firenzi gdje je Mandžukićev »Juventus« pobijedio Kalinićevu »Fiorentinu« (2:1) i potvrdio naslov prvaka uz pečat najboljega igrača utakmice, hrvatskoga SuperMarija, koji je obilježio travanj na »čizmi«.




Mandžukić je sudjelovao u akciji što je prethodila pobjedonosnom pogotku Morate, a prethodno načeo mrežu »viola« i postigao četvrti pogodak u petoj prvenstvenoj utakmici ovoga mjeseca (Empoli 1:0, Milan 2:1, Lazio 3:0, Fiorentina 2:1). Ovo mu je bio 13 pogodak ove sezone za »Juve« u 33. nastpu, uz pet asistencija.


Nikola Kalinić vratio se pogocima poslije sedam prvenstvenih utakmica posta i postao protagonist uzbudljive završnice. Najbolji strijelac »ljubičica« najprije je iskoristio veliku Bonuccijevu pogrešku i majstorski matirao Gianluigija Buffona, onda iznudio jedanaesterac, ali, na njegovu žalost, i ponudio legendarnom vrataru »Juvea« priliku za revanš s »kreča«, a onda iz teške pozicije bio nadomak drugoga pogotka, ali je glavom umjesto mreže zatresao gredu. Kaliniću je to bio 16. pogodak za »Fiorentinu« ove sezone, uz sedam asistencija.


Nedjeljni pogodak Andreja Kramarića nije pomogao »Hoffenheimu« koji je poražen na gostovanju protiv »Borussije« u Mönchengladbachu (1:3), ali hrvatski je napadač itekako zaslužan što je njegova momčad izašla iz zone ispadanja. Kramarić je u zadnjih devet utakmica za »Hoffenheim« postigao pet pogodaka i upisao tri asistencije, pomogao sebi vratiti se u golgetersku formu i osigurati mjesto u hrvatskoj momčadi za EURO u Francuskoj, a svoju novu momčad približio ostanku u ligi.