Numerologija

Bilićev dan D 11.11.11. – Kobne jedanaestice ili veliki preobražaj?

Marko Cvijanović

Budući da Nostradamus već odavno počiva u Salonu, zaista nitko ne zna hoće li Hrvatska u Istanbulu preživjeti kobni ples »jedanaestica« ili će, nekim čudom, doživjeti senzacionalni preobražaj u momčad koju su 20. lipnja 2008. godine sekunde dijelile od pobjede nad Turskom i plasmana u polufinale EP-a



Na grobu Michela de Nostredamea, francuskog liječnika i proroka, puno poznatijega pod imenom Nostradamus, stoji epitaf: »Ovdje leže kosti glasovitog Michela Nostradamusa čije je gotovo božansko pero jedino bilo, prema sudu svih smrtnika, dostojno zapisati pod zvjezdanim nadahnućem buduće događaje cijelog svijeta… Neka potomstvo ne dira njegove ostatke.«


Nostradamusa do dana današnjega smatraju najvećim prorokom, a sva izdanja njegovih »Proročanstava« iz 1554. godine redovito su rasprodana. Između ostaloga i zbog toga što je u njima predvidio dva svjetska rata, ubojstva triju Kennedyja i Treći svjetski rat, što se poklopio s napadom Al-Kaide na New York 11. rujna 2001. godine…   

Nostradamus


Nostradamusova proročanstva, naravno, nisu imala nikakvih dodirnih točaka sa sportom. Da jesu, kladionice bi odavno propale, a hrvatski novinari se danas, recimo, uopće ne bi bavili predviđanjima konačnoga ishoda prve utakmice dodatnih kvalifikacija za Europsko prvenstvo iduće godine u Ukrajini i Poljskoj između Turske i Hrvatske što se u Istanbulu igra ovoga petka, 11. studenoga 2011. godine. Kakva podudarnost. Turska – Hrvatska, 11.11.11.!



U numerologiji broj 11 predstavlja nepraktični idealizam, vizionarstvo, pročišćenje ideala, intuiciju, otkrića, umjetnički i istraživački genij, avangardu, androgenost, film, slavu, sofisticiranu ispunu kada se radi s praktičnim partnerom. Jedanaest je viša oktava broja dva. On nosi duhovne vibracije i ima balans između muških i ženskih svojstava. Zato što jer jedanaest sadrži tako puno (duhovna svjesnost i gorljiv osjećaj za senzibilnost), također ima i negativne efekte kao prijevaru i izdaju tajnih neprijatelja.





Nostradamusa numerologija uopće nije zanimala, školujući se za liječnika zavolio je astrologiju, iako će mnogi neka njegova najvažnija proročanstva povezati s kombinacijama brojeva. Konkretno, terorističke napade na New York vezuju uz kobnu kombinaciju broja 11. Kao, New York City ima 11 slova, Afghanistan ima 11 slova, ime i prezime Ramsina Yuseba (terorist koji je prijetio da će srušiti »blizance« 1993. godine) imaju 11 slova, kao i ona Georgea W. Busha, prvi avion koji se zabio u Twin Towers je bio let broj 11…


Naravno da je neukusno jednu sudbonosnu nogometnu utakmicu uspoređivati s vjerojatno najvećom tragedijom u bližoj povijesti Sjedinjenih Američkih Država. Izgubi li Hrvatska od Turske u Istanbulu 11. 11. 11., neće se dogoditi smak svijeta, koji je preživio čak i Nostradamusova proročanstva, pa će »prežaliti« i sumrak hrvatskoga nogometa. Što god, u prvih deset godina ovoga stoljeća doživjeli smo isto toliko »posebnih« datuma u kojima su se u danima, mjesecima i godinama ponavljali isti brojevi. Od jedinice do desetke. Predstojeći 11. studenoga već duže vrijeme izaziva pažnju ne samo numerologa, nego i svih onih koji su upoznati s fenomenom kombinacije brojeva 11.   

Zlokobne brojke


Sve je započelo još tijekom devedesetih godina kada su se širom svijeta počele pojavljivati vijesti o ljudima koji su prilikom doživljavanja neobičnih situacija imali priliku susresti se s tim brojevima. Satovi bi se zaustavljali, budilice, iako nenavijene, zvonile bi u to doba, čak su zamijećeni i famozni krugovi u žitu s jasno iscrtanim simbolima jedanaestica. Špekuliralo se da ti brojevi predstavljaju ključ za otvaranje inače zatvorenih vrata komunikacije s »višim svjetovima«, da brojeve šalju bića iz drugih dimenzija kako bi nam pomogla pri evoluciji svijesti i pripremila nas za velike transformacije što uskoro slijede… Bla, bla… Koliko god u tim tezama bilo praznovjerja, datum 11.11.11. mnogi dočekuju kao vrhunac djelovanja broja 11. Naravno, svi oni pritom uglavnom prizivaju nešto zlokobno, kao što je to slučaj u najnovijem filmu holivudske produkcije »11-11-11«, što će premijeru doživjeti baš 11. studenoga 2011. godine, a filmski kritičari ga najaviti kao najstrašniji horor ikad snimljen.


Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Slaven Bilić, u nekoliko je navrata prošao pakao tijekom šest i pol godina za kormilom »kockastih«. Zapravo, za njega je skoro svaka utakmica od nesretnoga četvrtfinala Europskoga prvenstva u Austriji i Švicarskoj protiv Turske bila horor. Nijedna, međutim, nije tako sudbonosna kao ova na 11.11.11. Iako ga s razlogom već svi smatraju gubitnikom, dvoboj s Turcima u Istanbulu nadolazećega petka uvelike će utjecati na konačnu ocjenu njegova izborničkoga opusa. Što se to, dakle, Biliću u vrijeme njegova izbornikovanja događalo tih »posebnih datuma«?   

Teški datumi


6. 6. 6. (6. lipnja 2006. godine): Kao izbornik mlade reprezentacije Slaven Bilić vjerojatno nije ni slutio da će dva mjeseca kasnije preuzeti A reprezentaciju koju je Zlatko Kranjčar suvereno odveo na Svjetsko prvenstvo u Njemačku.


7.7.7. (7. srpnja 2007. godine): »Težak« datum Bilić je dočekao poslije neugodnoga remija (0:0) s Rusijom u Zagrebu, ali potpuno rasterećen teškim mislima o svojoj i budućnosti momčadi iza koje je već bila spektakularna maksimirska pobjeda nad Englezima (2:0)


8.8.8. (8. kolovoza 2008. godine): Bilić je vjerojatno još uvijek vrtio film »trilerovske« završnice bečkoga četvrtfinala europske smotre protiv Turske, poslije kojega ništa više nije bilo isto kad su u pitanju »kockasti«. Doduše, tada ni Bilić nije slutio da će kola tako brzo krenuti nizbrdo.


9.9.9. (9. rujna 2009. godine): Slaven Bilić postao je toga dana neslavni vlasnik rezultatski najizraženijega poraza hrvatske nogometne reprezentacije u povijesti. Za Hrvatsku i Bilića »devetke« su se nesretno poklopile na Wembleyju, sramotna igra i tužan podsjetnik na konačni rezultat na semaforu engleskoga nogometnoga hrama (1:5) teško su izbrisivi.


10.10.10. (10. listopada 2010. godine): Aktualni izbornik »kockastih« još uvijek je slavio tijesnu pobjedu nad Izraelom (2:1) od prethodna dana. Niko Kranjčar je 9. listopada dvama pogocima Biliću omogućio mir uoči nastavka kvalifikacija budući da je Hrvatska bila na čelu skupine F. Slavlje nije dugo trajalo, u nadolazećim utakmicama »kockasti« su prokockali priliku osigurati izravan plasman na EURO 2012.


Tako su se u Bilićevu slučaju poklapali ti, numerolozima značajni datumi, koje ne treba uzimati za ozbiljno uzme li se u obzir činjenica da je svaka utakmica hrvatske reprezentacije od onoga nesretnoga poraza od Turaka potkraj lipnja 2008. godine bila sudbonosna. Ne zbog »okrutne« kombinacije brojeva, već zbog igre »kockastih« što je netragom iščezla pa više nitko ne vjeruje da jedinstvena podudarnost »jedanaestica« gregorijanskoga kalendara Hrvatskoj u Istanbulu može donijeti sreću. Budući da Nostradamus već odavno počiva u francuskom Salonu, zaista nitko ne zna hoće li Hrvatska u Istanbulu preživjeti kobni ples »jedanaestica« ili će, nekim čudom, doživjeti senzacionalni preobražaj u momčad koju su 20. lipnja 2008. godine sekunde dijelile od pobjede nad Turskom i plasmana u polufinale Europskoga prvenstva.