Priznanja umjetnicima

U znaku riječke kandidature za EPK: Županija dodijelila nagrade za kulturno stvaralaštvo

Kim Cuculić

Za uspomenu – nagrađeni na okupu na terasi kafića »Cukar i kafe« / Snimio Marko GRACIN

Za uspomenu – nagrađeni na okupu na terasi kafića »Cukar i kafe« / Snimio Marko GRACIN

Ukupno su dodijeljene 24 nagrade – dvadeset dobitnika nagrađeno je za postignuća na državnoj, a četvero na međunarodnoj razini



RIJEKA S ciljem afirmiranja umjetničkog stvaralaštva i unapređivanja kvalitete kulturnih djelatnosti, Primorsko-goranska županija dodijelila je priznanja za najbolja umjetnička ostvarenja na području kulture u 2014. godini.


Nagrade se dodjeljuju za najbolja skupna i pojedinačna dostignuća ustanovama, udrugama i fizičkim osobama čije je sjedište na području Primorsko-goranske županije, koje na manifestaciji državne ili međunarodne razine ostvare nagradu kao najuspješniji u kategoriji za koju su se natjecali. Ove godine svečanost dodjele nagrada upriličena je na terasi kafića »Cukar i kafe«, gdje su župan Zlatko Komadina i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel uručili 24 nagrade.


Dvadeset dobitnika nagrađeno je za postignuća na državnoj, a četvero na međunarodnoj razini. Ukupan iznos nagrada za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva u 2014. godini  je 249.600 kuna.




Ovogodišnja dodjela nagrada bila je posvećena kandidaturi Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture, a kako je ovim povodom kazao Obersnel – iskustva govore da su u projektu EPK-a ključni upravo ljudi, poput ovih nagrađenih koji su dokazali svoju izvrsnost. Ovom prilikom župan Komadina još je jednom ukazao na vrijednu kulturnu baštinu Rijeke i Županije.


Na državnoj razini


Kako je podsjetila voditeljica programa Lena Stojiljković, za nagrade je stiglo 39 prijava, a od toga su 24 zadovoljile uvjete iz pravilnika.


Na državnoj razini nagrađeni su: Boris Štok (Rijeka), Elvis Stanić (Lovran), Duško Rapotec-Ute (Rijeka), Ivan Popeskić (Lovran), Elena Tomeček Zdjelar (Rijeka), Olja Dešić (Rijeka) i Damir Halilić-Hal (Novi Vinodolski) – dobitnici državne diskografske nagrade »Porin«; Milka Šupraha-Perišić (Rijeka) – dobitnica »Kukuljevićeve povelje« za zasluge na unapređenju knjižničarske struke u Hrvatskoj; Gradska knjižnica Rijeka na osnovi nagrade svoje zaposlenice Milke Šuprahe-Perišić; Zoran Majstorović (Kastav), Branimir Gazdik (Rijeka) i Zvjezdan Ružić (Matulji) za državnu diskografsku nagradu »Status«; Ivan Graziani (Rijeka) za osvojenu prvu nagradu na državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa; Damir Kedžo (Omišalj) za Nagradu hrvatskog glumišta; Pjevački zbor mladih »Josip Kaplan« (Rijeka) za prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju zborova u Šibeniku; Doris Kovačić (Rijeka) za posebnu nagradu na istom natjecanju, Ivana Vladilo (Vrbnik) za »Kukuljevićevu povelju« za zasluge na unapređenju knjižničarske struke u Hrvatskoj; Plesna grupa »Flame« (Rijeka) za najuspješniji nastup na festivalu plesa TREPS; dr. sc. Karmen Delač-Petković (Viškovo) za nagradu za najbolju hrvatsku slikovnicu »Ovca u kutiji« 2014., za slikovnicu »Sretna kućica« i mr. sc. Daina Glavočić (Rijeka) za Nagradu za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva.


Poticaj kulturnjacima


Na međunarodnoj razini nagrađeni su: Gradska knjižnica Rijeka za međunarodnu nagradu za kreativnu upotrebu informacijske i komunikacijske tehnologije u sklopu Public Library Innovation programa za online »Magazin« GKR-a; Ženska klapa Kastav za osvojenu zlatnu olimpijsku medalju na 8. Zborskoj olimpijadi u Rigi; Međunarodni festival malih scena Rijeka za Grand prix »Mira Trailović« za predstavu »Aleksandra Zec« na 48. BITEF-u i Daša Drndić (Rijeka) za nagradu »Prozart« za autorski doprinos razvoju suvremene balkanske književnosti.


U ime nagrađenih zahvalila se Daina Glavočić, istaknuvši da su nagrade i uspjesi rezultat dugogodišnjih napora, a ovo je poticaj i drugim kulturnjacima, naročito u kontekstu kandidature Rijeke za EPK. U programu dodjele nagrada nastupile su laureatkinje – Ženska klapa Kastav.