Međunarodni dan muzeja

U riječkim muzejima danas i sutra poučni i zabavni programi za djecu i odrasle

Nela Valerjev Ogurlić

Na Međunarodni dan muzeja i Europsku noć muzeja (17. i 18 svibnja) posjetitelji su pozvani da besplatno razgledaju muzejske izložbe i uključe se u programe



RIJEKA» Riječki muzeji pripremili su niz događanja, edukativnih i izložbenih programa kojima će obilježiti Međunarodni dan muzeja i Europsku noć muzeja 17. i 18 svibnja. Za tu prigodu svi će muzeji biti otvoreni dulje no inače, a posjetitelji su pozvani da besplatno razgledaju njihove izložbe i uključe se u ponuđene programe. 


  Muzej grada Rijeke i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja pripremili su dvije izložbe koje se lijepo nadopunjuju s temom kazališta. U Muzeju grada sinoć je otvorena izložba u čast Giuseppeu Verdiju koja prikazuje kostime, skice i plakate iz Verdijevih opera prikazanih tijekom 20. stoljeća u Rimskoj operi.


Njegovo ime svojodebno je nosio i riječki teatar, a njemu je posvećena izložba »Teatar i povijesni prikazi« što se večeras u 20 sati otvara u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. 



Pomorski i povijesni muzeju Hrvatskog primorja Rijeka za početak lipnja priprema izložbu najvažnijih radova Piri Reisa, slavnog osmanskog kartografa iz doba Sulejmana Veličanstvenog na koju bi trebala doći i popularna turska glumica Cansu Dere, zvijezda turske sapunica »Sila« i »Sulejman Veličanstveni« – najavio je PPMHP.   Dere je studirala arheologiju, a inicijator i organizator obilježavanja 500. obljetnice objave karte koju je izradio kartografa Reisa je tursko udruženje arheologa. UNESCO je 2013. godinu proglasio godinom Piri Reisa.   Turska zaklada za podvodnu arheologiju i PPMHP zajednički organiziraju izložbu na kojoj će se predstaviti najvažniji radovi slavnog kartografa. Okosnicu izložbe čine replike portolana istočno-jadranskih luka iz Knjige plovidbe (Kitab-i Bahriye) objavljene prvi puta 1521. godine. Osim toga izložba će uključivati repliku Piri Reisove karte svijeta iz 1513. To su najstarije očuvane karte koje prikazuju Ameriku, nastale na osnovu karata Kristofora Kolumba. U sklopu izložbe bit će postavljene i replike pomorskih i kartografskih instrumenata iz 16. stoljeća, reprodukcije jadranskih luka na poznatoj tehnici izrade keramike, tzv. iznik-keramici, portrete Piri Reisa, Hajrudina Barbarosse i Sulejmana Veličanstvenog te replike Knjige plovidbe, jedne od najraskošnijih knjiga 16. stoljeća iz kolekcije Topkapi palače u Istanbulu – najavio je Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja.


 Monografija o iseljavanju


Ova je izložba priča o razvoju scene i scenskih prostora u Rijeci, o povijesti i arhitekturi kazališta, a okosnica priče su Andrija Ljudevit Adamić i Ivan pl. Zajc koji su svaki u svoje vrijeme snažno obilježili život grada i kazališta, te predstava »Vježbanje života« koju su Riječani prepoznali kao predstavu o identitetu grada. 


  U Muzeju grada Rijeke večeras u 19 sati bit će predstavljena monografija »Veliki Val – iseljavanje iz srednje Europe u Ameriku 1880-1914«, kao kruna izložbe i monografske trilogije »Merika«.


Riječ je o knjizi enciklopedijskog obima (500 stranica velikog formata) u kojoj je surađivalo 30 istraživača iz Rijeke, Zagreba, Osijeka, Udina, Graza, Beča, Bratislave, Kaposvara, Londona, New Yorka, Novog Sada, Ljubljane i Krakova.


U subotu će MGR, u kojem je moguće razgledati i izložbu »Oblici vremena«, biti otvoren od 10 do 20 sati, dok će PPMHP večeras raditi do 24 sata.



U Prirodoslovnom muzeju Rijeka koji će danas će biti otvoren do 1 sat iza ponoći, a sutra od 9 do 19 sati, večeras se priređuju koncert grupe »Atmospheric« u 20 sati i otvorenje tri izložbe. Prva – »Božice morskih dubina – tajne o spužvama« bit će otvorena u 19 sati; u 19,30 sati bit će otvorena izložba »Memorija + kreativnost« koju su ostvarili učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, a na izložbi »Priče iz dubina« svoje će radove prezentirati učenici O. Š Nikola Tesla koji su sudjelovali u edukativnoj akciji Hrvatskog muzejskog društva »Muzejska pričalica«.   Muzej grada Rijeke je Muzejsku pričalicu vezao za izložbu kućnih satova »Oblici vremena« uz koju je za učenike osnovnih škola i starije vrtićke dobi održana radionica »Tik-tak koliko je sati?« Uz izložbu njihovih radova, danas od 10 do 13 sati održat će se druženje za polaznike radionice i posjetitelje, uz sudjelovanje u edukativnim igrama. Muzej moderne i suvremene umjetnosti u sklopu »Muzejske pričalice« u subotu organizira otvorenu radionicu »Priče iz hodnika«, za djecu od 7 do 10 godina i njihove roditelje u sklopu koje će istražiti ulicu Dolac u kojoj se Muzej nalazi i prostore komunikacije unutar zgrade koje obično ne primjećujemo, a zatim se time pozabaviti na kreativnoj radionici. Radionica kreće okupljanjem ispred MMSU u 11 sati, a predviđeno trajanje je sat vremena.   Subotnje jutro PPMHP-a također će biti u znaku najmlađih koji će svojim vršnjacima i odraslima u 10 sati pokazati kako povijest i prošlost ne moraju biti dosadni, teški i nezanimljivi i kako muzej može postati veselo susretište djece koja u njemu uče kroz igru i igraju se učeći. U programu »muzejskih pričalica« sudjeluju predškolci iz vrtića Vladimir Nazor u Kastvu koji će predstaviti Nazorovu pripovjetku »Bijeli jelen«, te djeca iz kastavskog vrtića »Poneštrica« s prezentacijom graditeljske baštine Kastva. Nizom zanimljivih tema bavili su se i školarci iz osnovnih škola Škurinje (Titanic-Carpathia), Podmurvice (Danuncijada), Kozala (Giovanni Ciotta), Nikola Tesla (Guvernerova palača) i Kantrida (Karolina Bellinich), a najbolja će skupina biti nagrađena izletom na Krk uz stručno vodstvo arheologa Ranka Starca. 


 Vidljivost muzeja


Muzej moderne i suvremene umjetnosti u subotu će raditi od 10 do 21 sat, a nudi mogućnost razgledavanja izložbi »Međuprostori« Aleksandra Garbina i Gorana Petercola u MMSU i »Minuta šutnje« Nadije Mustapić i Tonija Meštrovića u Malom salonu, te seriju umjetničkih intervencija u javnom prostoru iz programa »Spajalica« koji ima za cilj osnažiti komunikaciju s publikom i povećati vidljivost muzeja u javnosti. Za subotu je najavljeno nekoliko izvedbi. 


  Na stepenicama kod hotela Bonavia u 10 i u 12 sati Antonio Kiselić izvodit će performans »Perpetuacije«, a ispred Malog salona od 14 do 18 sati prolaznici će se moći uključiti u partiju stolnog tenisa na koju poziva interaktivna ping-pong instalacija skupine Platformer.


U 21 sat na lokacijama oko Muzeja bit će prezentirana mobilna intervencija »Reflected City« Borisa Oichermanna, a u isto će vrijeme ispred Malog salona umjetnik Daniele Sambo dočekati posjetitelje kako bi ih odveo do nekog od marginalnih gradskih prostora u kojima intervenira svjetlosnim instalacijama. Na ulazu u zgradu Muzeja postavljena je i zvučna instalacija Pawela Kowzana koja zvižducima skreće pažnju na postojanje MMSU-a.