Nagrada stručnog žirija

Sopranistica Elvira Hasanagić pobjednica natjecanja mladih opernih pjevača ”Zinka Milanov”

Hina

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



Sopranistica Elvira Hasanagić iz Njemačke pobijedila je i u subotu osvojila prvu nagradu stručnog žirija u finalu drugog Međunarodnog natjecanja mladih opernih pjevača »Zinka Milanov«, a dobila je i posebnu nagradu Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca, koja uključuje umjetnički angažman u opernoj ili koncertnoj produkciji u sljedeće dvije sezone.


Nakon svečanog završnog koncerta održanog u HNK Ivana pl. Zajca, drugu nagradu žirija i nagradu publike osvojila je sopranistica Mojca Bitenc iz Slovenije, a treća nagrada žirija dodijeljena je tenoru Piotru Buszewskom iz Poljske.


Posebnu nagradu Opere riječkog kazališta, koja uključuje umjetnički angažman dobitnika u opernoj ili koncertnoj produkciji dobila je, uz Elviru Hasanagić, i mezzosopranistica Bang Shin Je iz Južne Koreje.




Šestodnevno natjecanje pokrenulo je lani riječko kazalište, održava se u sklopu Riječkih ljetnih noći, a završilo je svečanim završnim koncertom, na kojemu je, od gotovo stotinu prijavljenih mladih opernih pjevača iz cijelog svijeta, nastupilo devet najboljih.


Nastupile su mezzosopranistica Bang Shin Je (Južna Koreja), sopran Mojca Bitenc (Slovenija), tenor Piotr Buszewski (Poljska), sopran Elvira Hasanagić (Njemačka), sopran Svetlana Merzlova (Rusija), sopran Alexandra Nowakowski (SAD), sopran Ljupka Rac (Srbija), sopran Nela Šarić (Hrvatska) te mezzosopranistica Elli Vallinoja (Finska).


Pred riječkom publikom izveli su arije iz poznatih opera Verdija, Mozarta, Čajkovskog, Bellinija, Bizeta, Gounoda i Wagnera, uz orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca te pod dirigentskim vodstvom šefa-dirigenta Panonske filharmonije, maestra Tibora Boganyija.


Kvalitetu glasa, tehničku spremnost, muzikalnost i umjetničku osobnost sudionika ocjenjivao je međunarodni stručni žiri u kojemu su bili Olivera Miljaković, Katrin König, Mariano Horak, Alessandro Di Gloria, Carl Unander-Scharin, Kalle Kanttila i Vlatka Oršanić, dok su o nagradi Opere HNK Ivana pl. Zajca odlučili Vlatka Oršanić i Marin Blažević.


Publika je u foajeu kazališta mogla razgledati instalaciju »The Observers« koja omogućava vokalnu high-tech interakciju sa Zinkom Milanov, a uoči natjecanja u atriju kazališta okupili su se pokrovitelji, tvrtke i pojedinci, koji su sudjelovali u obnovi stolica u parteru kazališta.