Premijer nema zamjerki

Milanović: Šipuš je odlično rješenje za ministra kulture

Hina

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Zadnje tri i pol godine bio je zamjenik ministrice i ja nisam imao nikakvih zamjerki na njegov rad niti saznanja da bi bilo što bilo neprofesionalno, nestručno ili nezakonito, a to ne očekujem ni ubuduće, rekao je Milanović



Premijer Zoran Milanović predstavio je u četvrtak saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu kandidata za novog ministra kulture Berislava Šipuša, pri čemu je istaknuo kako u protekle tri godine, koliko je Šipuš bio zamjenik ministrice kulture, nije imao nikakvih zamjerki na njegov rad.


“Berislav Šipuš poznat je u kulturi i o njegovu znanju, reputaciji, ugledu i kompetencijama nema smisla govoriti. Zadnje tri i pol godine bio je zamjenik ministrice i ja nisam imao nikakvih zamjerki na njegov rad niti saznanja da bi bilo što bilo neprofesionalno, nestručno ili nezakonito, a to ne očekujem ni ubuduće”, rekao je Milanović na sjednici Odbora na kojoj kandidat za ministra odgovara na pitanja zastupnika.


Ocijenio je kako je Šipuš u zadnjoj godini mandata ove Vlade “odlično rješenje” za ministra kulture, budući da je kao zamjenik ministrice bio upoznat sa svim što se radilo u Ministarstvu.




Milanović je naglasio kako je kultura u Vladi “resor srca”. “S obzirom da nismo velika nacija, kultura ne može biti postavljena na strogo komercijalnim osnovama, pitanje je može li uopće”, rekao je.


Upozorio je da su u kulturi mnogi zainteresirani akteri “s imenom i prezimenom” koji traže udio u nevelikom proračunu, te ocijenio kako je na ministarskoj dužnosti važno znati reći “ne”.


“U okviru nevelikog iznosa, ministar kulture je izložen mnogim, neću reći pristiscima, nego očekivanjima. U taj mali iznos mnogi se legitimno pokušavaju ugraditi i tu je važno znati reći ‘ne’ i ostati čist”, kaže Milanović.


Pohvalio je novi saborski poslovnik po kojem kandidati za ministre na zastupnička pitanja ne odgovaraju na saborskoj, nego na sjednici nadležnih odbora, što, uvjeren je, omogućuje fokusiraniju raspravu.


“U nekoliko navrata predstavljao sam ministre kojima praktički u šest sati nitko nije postavio ni jedno pitanje, što je pogrešno, ovo je bolje”, ocijenio je premijer.


Nakon kratkog uvodnog obrazloženja, Milanović je napustio sjednicu Odbora, što je osudio HDZ-ov zastupnik Jasen Mesić.


“Premijer nas je počastio uvodnim nastupom i nakon toga napustio sjednicu i nije nam ostavio mogućnost za komentar. Ipak on predlaže novog ministra i najodgovorniji je za dosadašnju i buduću kulturnu politiku”, rekao je Mesić i dodao kako “nije red da je premijer odjurio brže nego što je došao”.