Kombinacija medija

U Malom salonu: Site-specific projekt Božene Končić Badurina

Nela Valerjev Ogurlić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA  U organizaciji Muzeja  moderne i suvremene umjetnosti, u Malom salonu je otvorena samostalna  izložba umjetnice Božene Končić Badurina pod naslovom  »Nastaviti dok ne postane nesigurno«. 


Riječ je  o vrlo specifičnom radu, u kojem zagrebačka umjetnica kombinira različite medije  s naglaskom na performansu, tekstualnim radovima i crtežu.


Ovom prilikom nam je predstavila site-specific projekt  posvećen upravo Malom salonu, a tiče se komunikacije  galerije s vanjskim svijetom  i konkretnog okruženja s galerijom. 




U  prvom  dijelu izložbenog prostora  izvela je dva velika  zidna  crteža, od kojih jedan  prikazuje  skupinu  tinejdžera koji se u slobodno vrijeme  rado zadržavaju  u prolazu  ispred Malog salona, ali   u galeriju ne ulaze – na popratnim legendama  navedene su i njihove izjave.  Drugi crtež prikazuje interijer ljekarne Korzo, a  pridružen mu je audio zapis koji  govori o povijesti ljekarne i  prenosi  kako njezini  djelatnici  doživljavaju  galeriju  s  kojom  dijele  zajednički zid, iza kojeg, kao i mladi u prolazu –  uglavnom ne zalaze. 


U  zasebnom  audio radu  novinarka   Radio Rijeke  Glorija   Fabijanić  Jelović  upoznaje nas s razmišljanjima  prodavačica  obližnjih trgovina,  djelatnika  McDonaldsa i Narodne čitaonice,  a jedan  je  video  posvećen  i  razmišljanjima  čuvara  izložbi. 


U  projekt su uključeni  i performeri koji su na otvorenju, a tako će biti i tijekom trajanja  izložbe, svakodnevno do 13 do 20 sati,  ponavljati izvedbu  u kojoj će jedan  na  Korzu oponašati  tipične prizore s  ulice, dok će drugi u izlogu galerije stajati s natpisom koji će objašnjavati  uličnu  akciju.  


Izložba je otvorena do 24. lipnja.