Mali Lošinj

Izložba crteža “U jednom trenu, u jednom dahu” Koraljke Polaček

P. N.

Razgovor

Razgovor



U srijedu, 4. svibnja u 20 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Mali Lošinj (Zagrebačka 2) bit će otvorena izložba crteža ‘U jednom trenu, u jednom dahu’ autorice Koraljke Polaček. Izložbu će otvoriti Irena Dlaka, povjesničarka umjetnosti, a radovi se mogu razgledati do 5. lipnja, radnim danom od 8 do 20 sati.Predstavljeno je trideset crteža u tušu, nastalih u vremenskom razdoblju 1994. do 2015. godine. Crteži pokazuju razvoj likovnog govora i stila, zajednička poveznica im je tematika koja svoje ishodište ima u teatru, snovima i književnosti.


“Od tamnog vrtloga, od dubine crnoće do samo jednog poteza kistom i sve do sasvim krhke linije, svojim zaigranim slikarskim pokretom Koraljka nas uvlači u svijet nestvarnih, snovitih prizora, prizora u koje poniremo tek kad pred njima posve otvorimo ono snovito u sebi. Crteži su to od ruke koja vodi liniju u let od jednog daha, u krila koja u jednom zamahu stvaraju likove od plesa, od smijeha, od tuge, od sjena, od snova. Divna je to igra, tako životna. Dok gledam njezine crteže dišem. Dišem jer se između linija, u onoj bijeloj praznini papira, otvara punina Koraljkine umjetnosti; žar stvaranja razotkriva se u svom čistom obliku. Crteži od ruke, da, koja liniju vuče ravno iz središta sebe do nas samih. Kakav ritam! I u toj brzoj izmjeni crno bijelih taktova njena vještina oblikuje značenja – ali ne tražite ih raciom jer ugledat ćete ih samo emocijom, čitat ćete ih samo otvorena srca, u jednom trenu, u jednom dahu”, piše Azra Svedružić, vizualna umjetnica.


 Koraljka  Polaček  rođena je u Zagrebu 1969. godine.

Diplomirala  je na  Akademiji likovnih umjetnosti  u Zagrebu 1998. godine, u slikarskoj  klasi profesora Eugena Kokota.




Po završetku studija  predavala je  likovnu kulturu u Zagrebu (1998. – 2007.), dobitnica je nagrade Europa u školi 2001. godine.


Izlaže od 1994. godine, sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama te je priredila 34 samostalne izložbe.   


Više godina  slikala je i izlagala u obiteljskom atelieru u Baški na Krku.


Od 2007. godine živi na Cresu.


Bavi se slikarstvom, ilustracijom i umjetničkim oslikavanjem creskog kamena (Cresstones).   


Koraljkini radovi nalaze se u kolekcijama ljubitelja umjetnosti u Hrvatskoj i inozemstvu.  


Članica je HDLU-a Zagreb.