Dijalog dviju autorica

Izložba Marije Volkmer i Dijane Trtanj u Kloviću: Nizanje i variranje istog

Nela Valerjev Ogurlić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Samosvojne  umjetnice  u vlastitom likovnom izražaju  povezuje  princip ponavljanja i istraživanja



U Galeriji Juraj Klović prepunoj posjetitelja otvorena je samostalna izložba Marije Volkmer i Dijane Trtanj, dviju samosvojnih  umjetnica koje u vlastitom likovnom izražaju naizgled nemaju ništa zajedničkog. No, kako je u uvodu izložbe objasnila likovna kritičarka Sabrina Žigo, autoricama je zajednički princip ponavljanja i istraživanja, nizanje i variranje istog, stoga je to i najšira poveznica dviju autorica. One su, dakako, u tom ponavljanju i umnažanju principa u dijalogu, a dijalog nerijetko spaja i naizgled nespojive autore i osobnosti.


Mlađa, Dijana Trtanj, studentica je 5. godine Dodiplomskog studija primijenjene umjetnosti s kiparstvom kao glavnim predmetom, a na izložbi se predstavlja radovima u pečenoj glini. Njen rad »Kaldrma« asocira na stvarnu cestu popločanu neobrađenim kamenom, kakve su u praksu izgradnje puteva donijeli Turci. Dijana Trtanj izrađuje više stotina jednolikih prizmi pečene gline i stvara »kaldrmu« – kao put koji nestaje ili način života koji ne postoji odnosno vještinu koja se izgubila, ali je kao ljepota sadržana i dalje u svakom granitnom kvadru od kojega se sastoji.


Marija Volkmer, koja je diplomirala na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti, stalna je zaposlenica Gradskog kazališta lutaka Rijeka gdje radi kao kreatorica lutaka i slikarica. Ona miješa i propituje različite tehnike slikarstva, u kojima glavnu ulogu ima konac – čije niti tvore većinu djela i stvaraju reljefne slike. Na njenim su slikama odljevi živih modela, slikarice i njenih bližnjih, a simbolika konca kojom se izražava jasno govori da je u sinergiji s njenim poslom lutkarice, napetom niti koja manipulira lutkom i udahnjuje joj život istovremeno, istakla je Žigo. Izložba će biti otvorena do 4. studenog 2016.