Rijeka u drugom krugu

Devet hrvatskih gradova bore se za titulu europske prijestolnice kulture

Hina

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

»Dosta je velik broj gradova sudjelovao u utrci, a devet ih je ušlo u drugi krug«, rekao je Šipuš na konferenciji za novinare u Muzeju Mimara. U drugi krug ušli su Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb



ZAGREB – Zamjenik ministra kulture Berislav Šipuš izvijestio je u petak poslijepodne kako je devet hrvatskih gradova – Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb ušli u drugi krug natjecanja za titulu grada europske prijestolnice kulture 2020. godine.


»Dosta je velik broj gradova sudjelovao u utrci, a devet ih je ušlo u drugi krug«, rekao je Šipuš na konferenciji za novinare u Muzeju Mimara. U drugi krug ušli su Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb.


 Šipuš je podsjetio kako je 16. travnja 2014. odlukom EU Hrvatska dobila prigodu da sudjeluju u natjecanju za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. EU na taj način potiče očuvanje identitetskih i kulturnih silnica, napomenuo je dodavši kako su, bez obzira na to koji će grad ponijeti tu laskavu titulu, svi hrvatski gradovi prijestolnice kulture.




Predstavnica Europske komisije u Hrvatskoj Mirella Rašić podsjetila je na razvoj ove manifestacije te istaknula kako je 1985. tadašnja Europska zajednica na poticaj Grčke prihvatila organizaciju te manifestacije.


 Prijestolnica europske kulture 2020. će uz predstavnika Irske biti i jedan hrvatski grad.


 Zamjenica dubrovačkoga gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić predstavljajući svoj grad istaknula je kako su u pripremi za natjecanje odluke donošene uvijek »odozdo prema gore«, a ne obrnuto. Ta titula bi Dubrovnuku pomogla u izgradnji novoga urbanog identiteta, rekla je.


Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković je rekao kako njegov grad ponajprije predstavlja kulturna veličina kao što je biskup Josip Juraj Strossmayer. Đakovačka su posebnost i konji lipicanci koji su u Hrvatskoj od 1506. godine, rekao je, dodavši da je prepoznatljivo i po manifestaciji Đakovačkih vezova.


Po riječima zamjenika osječkoga gradonačelnika Vladimira Hama, pobjeda Osijeka u toj utrci otvorila bi gradu razvoj vlastitih potencijala i snažan zamah u kulturnom razvoju.


Mi u Istri i Puli već odavno živimo europske vrijednosti pa bi ova titula značila, smatra gradonačelnik Pule Boris Miletić, učvršćivanje europskih vrijednosti.


Pročelnik riječkoga Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar podsjetio je novinare na geslo Rijeke u ovom natjecanju – »Luka različitosti«, u kojem je, kako smatra, sadržan i program natjecanja grada Rijeke za titulu europske prijestolnice kulture.


Split će se kao veliko kulturno središte, ako osvoji titulu, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Goran Kovačević, kulturno povezati s gradovima u svom okruženju kao što su Supetar, Hvar, Komiža, Sinj, Vrlika, Imotski i Mostar.


Pod geslom »100 posto za kulturu« nadamo se osvajanju titule, rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.


Po riječima zadarskoga gradonačelnika Božidara Kalmete, Zadar kao grad s dubokom i bogatom kulturnom prošlošću, ako osvoji titulu, kulturno će se povezati sa svojim zaleđem i otocima.


 Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić smatra da Zagreb, budući da je glavni grad, vjerojatno neće biti izabran za europskua prijestoncu kulture jer to ni do sada nije bila praksa. po njegovu mišljenju, svaki od gradova koji su ušli u drugi krug natjecanja zaslužili su tu titulu.