Izložba

Bridges u Beogradu: Mladi hrvatski stvaratelji na ulicama srpske metropole

Davor Mandić

Iva Katušin: »Gledatelj«

Iva Katušin: »Gledatelj«

Bridges je, kako kažu, odlučio boriti se protiv nedostatnog postojanja afirmativnih programa koji razvijaju vidljivost mladih umjetnica i umjetnika. Projekt je realiziran u suradnji s Društvom povjesničara umjetnosti Rijeka, a dosad su ostvarene tri izložbe.



Multidisciplinarni tim okupljen u koncept Bridges – međunarodnu izložbu mladih hrvatskih stvaratelja – predstavio se beogradskoj publici. Izložba je otvorena u Uličnoj galeriji, može se pogledati do 7. srpnja, a uključuje radove studenata Tanje Blašković, Anite Kos, Josipe Krolo, Marge Božanić i Ive Katušin, Michela Mesarića, Dorijana Šikića, Zoe Miloša i Ede Hrženjaka te djela mladih samostalnih umjetnika Dominika Vukovića, Mislava Lešića Čardaka, Sanje Stojković i Pekmezmed, kao i zajednički umjetnički koncept kolektiva Artu Ditu, dok je za vizualni identitet beogradske edicije postava zaslužan Juraj Milardović.


Bridges je, kako kažu, odlučio boriti se protiv nedostatnog postojanja afirmativnih programa koji razvijaju vidljivost mladih umjetnica i umjetnika. Projekt je realiziran u suradnji s Društvom povjesničara umjetnosti Rijeka, a dosad su ostvarene tri izložbe. Prva je bila u studenom 2016. godine u galerijskom prostoru ljubljanskog kulturnog centra Kina Šiška, drugo u siječnju ove godine u riječkoj galeriji Kortil, a treće je recentno beogradsko gostovanje.


Kustoski koncept potpisuje povjesničarka umjetnosti Katarina Podobnik, a produkciju Antonio Kiselić.




Beogradsku ediciju Bridgesa podržalo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Studentski kulturni centar Rijeka, Studentski zbor Sveučilišta u Splitu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Beograd.