Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
17. siječnja 2020.
Reagiranje: Fake news SDP-a (2)

Vojko Obersnel: Ni jednog urednika nikada nisam ni pokušao smijeniti, a kamoli smijenio

Vojko Obersnel, Foto: I. TOMIĆ
Vojko Obersnel, Foto: I. TOMIĆ
Objavljeno: 31. siječanj 2018. u 16:30 2018-01-31T16:30:52+01:00

Pritisci na medije, potplaćivanje novinara, politički utjecaj na urednike ili građenje »trgovačkog« odnosa s novinarima u kojem bih glumio tzv. »anonimne visokopozicionirane izvore« - nikada nisu bili moj način rada, piše u svom reagiranju Vojko Obersnel

Molim Vas da temeljem Zakona o medijima objavite Ispravak potpune laži objavljene u Novom listu, u četvrtak 25. siječnja 2018. godine u članku »Fake news SDP-a« koji ujedno predstavlja uvodnik objavljen na 2. stranici novine i koji potpisuje novinarka Tihana Tomičić.

– Novinarka je napisala da je moja omiljena zabava smjenjivanje glavnog urednika koji mi nije po ukusu bez suvišnih zašto i pisanje demantija na istinu te da ne trpim ni riječ objektivne kritike na svoj račun i da je zbog toga SDP ostao bez većine u Gradskom vijeću.

Budući da ni jednog urednika ni jednih novina nikada nisam ni pokušao smijeniti, a kamoli smijenio, zbog ove, više nego degutantne tvrdnje, osim objave Ispravka, očekujem i ispriku Novog lista.

Jer takvo ponašanje kakvo mi novinarka Tomičić nakalemljuje, i to ničim izazvana, nikakvim mojim činom, nikakvim argumentom, doživljavam kao osobnu uvredu. Beskrupulozni moćnici koji iz sfere politike vedre i oblače medijski prostor mrski su mi i antipatični koliko i laži koje je novinarka Tomičić u stanju o meni ispisati, a takvo ponašanje protivno je svim mojim uvjerenjima, mojem svjetonazoru i postupcima. Protivno je i čitavom mom dosadašnjem radu i političkoj karijeri u kojoj nikada nisam, čak ni verbalno, odricao pravo medijima, urednicima i novinarima, na slobodu izražavanja.

Pa se pitam otkud onda novinarki Tomičić ideja da me baš za takvo što optuži?

Pritisci na medije, potplaćivanje novinara, politički utjecaj na urednike ili građenje »trgovačkog« odnosa s novinarima u kojem bih glumio tzv. »anonimne visokopozicionirane izvore« - nikada nisu bili moj način rada. I možda razlozi verbalne agresije kojom se novinarka Tomičić već godinama obrušava na mene leže upravo u tome. Moj i njen doživljaj novinarskog posla, ali i mog posla, posve su različiti.

Objektivnu kritiku na svoj račun podnosim vrlo dobro, istine nikada nisam demantirao, već samo laži i netočnosti, a one iz pera novinarke Tomičić, nažalost, liju ko iz kabla, bar kada piše o meni.

Da se zaista služim političkim pritiscima, smjenama ili pak potplaćivanjima i trgovinama, sumnjam da bi u redakciju Novog lista dolazili moji demantiji na njene tekstove. Jer u takvim »igrama prijestolja« njenih tekstova ispunjenih lažima o meni - ne bi ni bilo.

Razumijem da je novinarki Tomičić teško kada se sjeti koliko je puta pogriješila u izmišljenim prognozama o tome gdje ću ja ići, na koju funkciju, s kime ću koalirati, kako surađivati, čime se baviti… no te se kardinalne novinarske greške koje ruše novinarski kredibilitet ne ispravljaju optužbom da pišem demantije na istine, još manje optužbom da je SDP zbog toga izgubio većinu u Vijeću.

Jer možda ju je izgubio baš zbog nevjerojatnih laži koje je slobodno i bez imalo grižnje savjesti pisala novinarka Tomičić u najutjecajnijem lokalnom listu. No, u sve su to utkane ljepote demokracije, ljepote slobode medija, ali ujedno, u naličju ljepote prisutne su i ružnoće nepostojanja odgovornosti za napisanu riječ! – stoji u reagiranju koje potpisuje Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke.

Vojko Obersnel

I. TOMIĆ

 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.