Istražena tvrdnja

Ako želite mršavjeti, trebalo bi prestati jesti iza 18.00 sati: Je li riječ o mitu ili istini?

Mija Dropuljić

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Koliko je potrebno postiti između zadnjeg večernjeg obroka i doručka?Tko želi mršavjeti trebao bi prestati jesti iza 18,00 sati – ovo je rečenica koju smo toliko često čuli. Posve je logično da ćemo gubiti kilograme ako ranije u danu prestanemo jesti. No, krije li se istina iza ove tvrdnje?


Fitforfun je istražio trebamo li vjerovati ovoj tvrdnji. Naime, s jedne strane imamo ljude koji potpuno podržavaju ovu tvrdnju, s druge pak strane oni koji tvrde da je to potpuna glupost. No, istina se nalazi negdje između.


Ne možemo reći da je posve pogrešna niti da je jedina ispravna. Posve je jasno kako ako želimo izgubiti kilograme moramo smanjiti unos kalorija. Što manje jedemo, a više trošimo, to brže mršavimo. U praksi na taj proces utječe puno faktora. Prije svega vaše tijelo je “programirano” prema vremenskoj zoni u kojoj boravite. Nakon zalaska sunca započinje proces regeneracije organizma. Stoga ako jedete dva sata nakon zalaska sunca narušavate taj ritam.
Tijelu je potrebno oko tri do četiri sata da probavi obrok. Tek nakon toga se javlja glad, osim tijekom spavanja.


Ako konzumirate zadnji obrok u 20.00 sati, a u 23.00 idete spavati, vaš organizam je postavljen da regeneraciju, stoga nećete osjetiti napad gladi. Ako jedete kasnije, probava mora raditi i narušili ste prirodni proces organizma koji mu je neophodan. Ako pak ne možete izdržati, pripazite što unosite u svoj organizam. Izbjegavajte ugljikohidrate, meso, šećer, birajte lakoprobavljive namirnice poput dinstanog povrća i ribe.


Nutricionistica Andra Schmidt je za Fitforfun objasnila kako naš organizam ne zna je li 18 sati. No, na što se onda trebamo fokusirati? Jedini ispravni način za gubitak kilograma jest smanjen unos kalorija i veća potrošnja. Podijelite svoje obroke na tri glavna obroka (doručak/ručak/večera) i dva međuobroka te se redovito bavite tjelovježbom.


Isto tako je bitno između zadnjeg večernjeg obroka i doručka imati pauzu od 12 sati da bi se tijelo i posebno probava potpuno regeneriralo. Znači, možete zadnji obrok jesti u 21.00 sati, a doručak u 9.00 ili konzumirati zadnje jelo u 18.00, a doručak u 6.00. Efektivno je i produžiti post na 14, 15 do 16 sati. S razlogom je 16:8 post tako uspješan i popularan. U prijevodu to znači 16 sati posta i 8 sati obroka.