PONOVNO NA OKUPU

Tomić danas okuplja momčad i počinje s pripremama. Prije početka sezone nekii bi još mogli napustiti Rujevicu

Denis Frančišković

Goran Tomić/Foto PIXSELL

Goran Tomić/Foto PIXSELL

Prvi trening i prozivka zakazani su u 10 sati, a momčad će iduća dva tjedna, odnosno do 29. lipnja, vježbati na Rujevici, nakon čega seli u svoju staru ljetnu bazu u Kranjskoj Gori



RIJEKA Brzo je iscurila stanka za nogometaše Rijeke, nakon naporne koronasezone spojene praktički u dvije, Bijeli danas na Rujevici počinju s ozbiljnim radom. Prvi trening i prozivka zakazani su u 10 sati, a momčad će iduća dva tjedna, odnosno do 29. lipnja, vježbati na Rujevici, nakon čega seli u svoju staru ljetnu bazu u Kranjskoj Gori.


Na otvaranju priprema svoja razmišljanja o novoj sezoni iznijet će trener Goran Tomić, koji se vraća s odmora u Austriji, te Nino Galović, iskusni stoper Bijelih, koji je produžio ugovor za još jednu sezonu i predvodit će riječku obranu u novom prvenstvu.


Popunjavanje rostera, odlasci i dolasci bit će nezaobilazna tema sve do kraja kolovoza, a očekuje se da će se prijelazni rok ozbiljno zahuktati tek po završetku Europskoga prvenstva. Nova sezona u HT Prvoj ligi počinje 17. srpnja domaćom utakmicom s Goricom, a već 22. srpnja Bijeli igraju prvu utakmicu drugoga pretkola kvalifikacija Konferencijske lige.




Rujevicu su zasad napustili Capan, Yateke, Andrijašević, Nevistić i Štefulj, posudba je istekla Menalu, Kulenoviću i Drmiću, dio igrača produžio je ugovore (Velkovski, Galović, Tomečak, Murić, Lončar), dok su novi članovi riječke momčadi Labrović i Ampem.


Prema riječima Srećka Juričića, u isto vrijeme bilo je upita i interesa za neke igrače, ali bez konkretnih ponuda. U žiži zanimanja ovog ljeta je mogući transfer Lončara (Norwich, Verona, Empoli, Manza), moguće je da klub napuste Velkovski (Panathinaikos) i Smolčić (Eintracht, Basel, Sampdoria), ali i igrači poput Murića i Pavičića. No, Rujevica je tek u iščekivanju prave ponude


Prijelazni rok


Trener Tomić nakon stresne, ali u konačnici uspješne sezone, znakovito je ustvrdio da se momčad mora dobro pojačati u svim linijama želi li se u novom prvenstvu upustiti u utrku s Dinamom i Osijekom. Koliko se može čuti, Rijeka na tržištu traži dva kvalitetna stopera, klasičnu »desetku« i napadača jer bi prijelazni rok vrlo lako mogao »osakatiti« najbolji dio momčadi u završnici prvenstva.


Stanka je donijela i neočekivane promjene u sportskom segmentu kluba, dugogodišnji prvi operativac Ivan Mance napušta Rujevicu, a od 1. srpnja njegovu poziciju preuzima Robert Palikuća, ali na novouvedenoj funkciji glavnog menadžera kluba za sport. Palikuća najavljuje poprilične promjene, Rijeku u sportskoj politici vidi kao klub koji mora zadržati dosadašnje pozitivne trendove, ali u isto vrijeme napraviti i iskorak. Očekuje se da će se više okrenuti njemačkom tržištu koje dobro poznaje, a u isto vrijeme da će nešto drugačije ustrojiti neke klupske strukture.


Škola nogometa


Prve promjene počele su u Školi nogometa u kojoj je prekinuta suradnja s Edom Flegom, voditeljem škole, koji je posljednjih pet godina organizirao jedan od najvažnijih klupskih segmenata na kojem se gradila višegodišnja strategija i budućnost kluba. No, dio igrača se promovirao, dio izgubio na tome putu, a dio »žrtvovao« na putu ganjana rezultata i Europe. U svakom slučaju, Palikuća je na predstavljanju naglasio da »klub želi više i bolje« kada je u pitanju produkcija Rijekine omladinske škole nogometa.


Oslonac na mlade igrače u novoj sezoni, prema najavama predsjednika Damira Miškovića, bit će itekako bitan u još izazovnijoj sezoni koja čeka Bijele. Čak 17 mladih igrača pod profesionalnim je ugovorom, a Mišković većinu njih želi vidjeti na pripremama. Očekivano, dobar dio njih ići će na posudbe u druge klubove. Očekuje se da će se početku priprema priključiti i dio posuđenih igrača (Bušnja, Vuk, Čeliković, I. Smolčić, uz još pokojeg juniora), Ristovski odrađuje reprezentativne obveze, a Iglesias bi mogao produžiti suradnju sa Spartakom Trnava.