Filip Glavaš

Riječki rukometaš nalazi se na pripremama reprezentacije za EP: “Sigurno je da bih se volio vratiti kući sa zlatom”

Igor Duvnjak

Filip Glavaš/Foto A. KRIŽANEC

Filip Glavaš/Foto A. KRIŽANEC

Do toga je težak i trnovit put - kaže Glavaš



RIJEKA  Najbolji hrvatski rukometaši tradicionalno već godinama »dižu temperaturu« svojim brojnim navijačima zimskim nastupima na najvećim natjecanjima, tako je sada dok iščekuju skorašnje Europsko prvenstvo, što će se od 10. do 28. siječnja iduće godine održati u Njemačkoj. U zagrebačkoj popularnoj »Kutiji šibica«, gdje je u tijeku okupljanje reprezentativaca, izbornik Goran Perkovac i njegovi najbliži suradnici i izabranici »zapalit će vatru« da će se na kraju s dobrim rezultatima vratiti s najjačeg kontinentalnog natjecanja. Perkovac je sa šire liste 35 igrača na koje računa na trešnjevačko okupljanje pozvao 21, a zbog lakše ozljede prvi dio propustit će Luka Stepančić, dok će se Ante Ivanković priključiti naknadno, nakon završetka utakmice koju Celje igra u slovenskom Kupu.


Dok su ljudi oko njih zauzeti uobičajenim prosinačkim kupovinama i predblagdanskim susretima, reprezentativcima u Zagrebu svakodnevnica je protkana vježbanjem, na rasporedu su dva treninga dnevno, nastoji se čim bolje dotjerati igra u obrani i napadu. Igrači će dobiti kratki odmor za Božić, a reprezentacija, tada u kompletnom sastavu s igračima iz liga Njemačke, Poljske, Francuske i Švicarske, okupit će se odmah poslije blagdana, 26. prosinca, za pripreme u Poreču. I tu će biti kratka stanka, momci će imati tri dana slobodno, da bi se okupili na Novu godinu, nakon čestitanja prionut će treninzima, a tu su i nastupi na Croatia kupu na koji stižu još Crna Gora i Slovenija.


Skupina B


– Okupili smo se, kao što je to već tradicionalno, u ovo predbožićno vrijeme – kaže Riječanin u reprezentaciji, ljevoruko desno krilo Filip Glavaš. I on i suigrači, kao i svi u reprezentativnom taboru, dobro raspoloženi prihvatili su se posla. – Sada radimo u ovom sastavu, još nam nedostaju igrači koji igraju u raznim inozemnim ligama. Izbornik ima neke svoje zamisli te je pozvao neke igrače koje želi vidjeti. Raspoloženje među nama je odlično, atmosfera je stvarno na visokoj razini.




Glavaš i suigrači su u jeku klupske sezone, u kojoj Zagreb budi nade navijačima, hrvatski prvak je u igri za plasman u drugu fazu Lige prvaka.


– Igramo dobro, a što se mene tiče, nemam baš puno lopti, mogu se nadati da će ih biti više.


Jasno, u predvečerje velikog natjecanja, u mislima su suparnici koji će stajati na putu Goranu Perkovcu i njegovoj momčadi, u tijeku su analize njihovih vrlina i mana kako bi im se mogli što bolje suprostaviti u prvoj i vrlo bitnoj fazi Europskoga prvenstva. Hrvatska će za prve suparnike 13. siječnja u SAP Areni u Mannheimu u skupini B imati Španjolce, što joj je svakako najzvučniji suparnik u skupini, igra se od 20.30. Dva dana kasnije Glavaš i društvo igraju s Austrijom u istom večernjem terminu. Posljednji susret tog dijela EURO-a je s Rumunjskom 17. siječnja (18 sati). Dvije najbolje ekipe iz svake od šest skupina izborit će plasman dalje. U drugom krugu spajaju se skupine A, B i C te one D, E i F. Hrvatska sportska javnost, kao i inače, ima velika očekivanja od svojih miljenika u raznim loptačkim sportovima, tako i od rukometaša na EP-u očekuje zapažene uspjehe.


Velesile


– Mi smo već odavno navikli cijelu naciju na dobre rezultate i sigurno da bismo i mi sada htjeli nastaviti u tom tonu. Očekivanja su okončati natjecanje u prvoj fazi s maksimalnim brojem bodova i onda vidjeti kako će se situacija kasnije razvijati. Jasno da nam je tu Španjolska najteži suparnik. Pritom, naravno, da nikoga ne treba podcijeniti, sigurno da i Rumunjska i Austrija zaslužuju puno poštovanje, da su to dobre momčadi, a kasnije bi nam utakmica s Francuskom mogla odrediti dosta toga.


Spominjanje rukometnih velesila poput Španjolske i Francuske u svakoj momčadi, tako i u hrvatskoj, izaziva strahopoštovanje. Ne treba ipak zaboraviti da je Hrvatska kroz protekla desetljeća stjecala zavidnu međunarodnu reputaciju, toliko visoku da i ova generacija vjeruje da i najjačima može biti visoka prepreka.


– Naravno da su i Španjolska i Francuska rukometne sile, ali vjerujemo da se možemo suprostaviti svakome, mi smo Hrvatska, to bez da ikoga podcjenjujem. Mislim da se sa svima možemo nositi i dat ćemo sve od sebe da opravdamo očekivanja i pobijedimo.


Glavaš, kao i svaki vrhunski sportaš, razmišlja pritom o visokim ciljevima, o najvišim dometima.


– Teško mi je sada nešto prognozirati uoči EP-a, ali sigurno je da bih se volio vratiti kući sa zlatom, ali do toga je težak i trnovit put te ponavljam da mi je teško nešto prognozirati.


Mirza Džomba jedan od idola

Kao što je košarka imala jednog i neponovljivog Mirzu Delibašića, koji je u tom sportu ostavio neizbrisiv trag, tako je riječki rukomet imao Mirzu Džombu, letećeg ljevorukog golgetera s krila, nezaboravnog majstora najviše svjetske klase. Njegov nasljednik Filip Glavaš nastavlja lijepu riječku tradiciju na desnom krilu hrvatske reprezentacije.


– Naravno da sam odrastao gledajući Mirzu Džombu – kaže Filip Glavaš. – Jasno da mi je tijekom odrastanja bio jedan od idola, tu je onaj njegov poznati »suhi list« i cijeli repertoar majstorija koje se ne zaboravljaju. Čast mi je da na ovaj način preuzimam riječku baklju u reprezentaciji, ali do onoga što je Džomba bio imam još jako puno toga za napraviti. Zapravo, tome ne mogu još ni primirisati. U svakom slučaju, lijepo je i čast je biti uopće spomenut uz njegovo ime.