SP u boćanju

Mladi hrvatski boćari osvojili sedam medalja na SP-u, Žarko Jerčinović i Karlo Šaban zlatni

Valentina Prokić

Žarko Jerčinović i Karlo Šaban

Žarko Jerčinović i Karlo Šaban

Žarko Jerčinović zlato je osvojio u preciznom izbijanju (U-18), dok su Karlo Šaban i Luka Gašpar postali svjetski prvaci u paru (U-23). Treće zlato ponio je Duje Pirić (U-23) u preciznom izbijanju



RIJEKA Hrvatski boćarski reprezentativci ostvarili su sjajan uspjeh na Svjetskom U-18 i U-23 prvenstvu, održanom u francuskom Montbrison od kuda se vraćaju sa sedam medalja, tri zlata, srebrom i tri bronce. Naslove svjetskih prvaka u kategoriji U-23, koju vodi izbornik Dražen Puniš, osvojili su Karlo Šaban (Sveti Jakov) i Luka Gašpar (Zrinjevac) u paru te Duje Pirić (Naklice) u preciznom izbijanju, dok je Gašpar kolekciji dodao i srebro u brzinskom izbijanju. Žarko Jerčinović (Drivenik) je u kategoriji do 18 godina, koju vodi izbornik Čedo Vukelić, osvojio zlato u preciznom izbijanju te broncu u paru s Ivanom Načinovićem, Lovro Šipek ponio je broncu u pojedinačnom klasičnom te u štafetnom izbijanju s Filipom Klarićem.



Jučer, posljednjeg dana natjecanja, raspored je bio vrlo zgusnut. Pirić, Jerčinović i Gašpar prvo su pucali polufinale, a u poslijepodnevnim satima i finale, dok je par Šaban i Gašpar finale osigurao u kasnim večernjim satima u petak.


Neopisiv osjećaj




Žarko Jerčinović u finalu je preciznog izbijanja pobijedio Francuza Lardeta 18:17 te osvojio svoje prvo svjetsko zlato.


– Sretan sam, ne znam ni sam, previše je uzbuđenja, ali osjećaj je neopisiv. Išao sam u Francusku s ciljem da osvojim medalju, a kada sam odradio najteži dio i ušao u polufinale, onda više nisam imao što izgubiti jer je bronca bila osigurana. Pucao sam opušteno u polufinalu protiv Stjepčevića iz Crne Gore, iako je on bio bolji od Lardeta. No, nisam ni u finalu bio previše nervozan, iako sam dogurao do kraja, nisam htio izgubiti zlato. A i nakon što smo u polufinalu Načinović i ja ispali u parovima, želio sam što sjajniju medalju da to nadoknadim. U paru nam je nedostajalo malo sreće, publika je domaća, tako da smo zapeli – rekao je 16-godišnji Žarko Jerčinović, boćar Drivenika, kojemu je ovo bio premijerni nastup u preciznom izbijanju na svjetskoj smotri. Prošle godine je igrao par i završio peti. Jerčinović na dvojnu registraciju igra u superligašu Svetom Jakovu te je i njegov trener Vjekoslav Matetić, inače direktor svih reprezentacija, imao samo riječi hvale za nastupe svojih pulena u Francuskoj.


– Rezultat je pravo mjerilo rada. Sada je krug proširen, ne osvaja više medalje samo Karlo Šaban. Stvarno sam presretan zbog svih reprezentativaca – rekao je Matetić.


Hrvatski reprezentativci imali su jučer i glasnu podršku s tribina jer su u Francusku doputovali članovi obitelji Šipek, Klarić, Jerčinović i Šaban.


Kolekcija


Karlo Šaban još je jednom postao svjetski prvak, kućnoj kolekciji dodao je i treće zlato osvojeno u paru s Lukom Gašparom. Šaban i Gašpar su u sjajnoj utakmici pobijedili Slovence Čeha i Sodeca 10:9.


– Formu sam tempirao tako da se diže prema kraju prvenstva. Ne bih htio ispasti neskroman, ali očekivao sam zlato u paru jer smo stvarno jaki zajedno i to smo pokazali u svim utakmicama, a posebno u polufinalu protiv Talijana. Finale je bilo teže, imalo je veći značaj jer je ipak zlato u igri, ali i to smo odigrali sjajno. Bio sam jako optimističan uoči dvoboja, polufinale nam je dalo vjetar u leđa, ali su nas Slovenci namučili. Igralo se i nakon isteka vremena. Imali smo 10:5 u predzadnjoj butadi, a tada su nam oni napravili dva punta na jednu moju lošu boću. No, u zadnjoj butadi oni su stavili jednu slabu boću i mi smo to iskoristili te riješili utakmicu na najbolji način – rekao je Karlo Šaban, koji neće imati previše odmora jer nakon današnjeg povratka u Hrvatsku sutra rano ujutro putuje, zajedno s izbornikom seniora Vjekoslavom Matetićem, na Svjetsko seniorsko prvenstvo u turski Mersin. Osim Šabana, u Tursku putuju braća Pero i Marin Ćubela, Marino Milićević i Bruno Kraljić. Natjecanja u Turskoj počinju već 1. studenog.