Cvijet Mediterana

Invazija na Ukrajinu ostavila je traga na riječkom šahovskom turniru: “Smirnova je rekla da bi se Rusija trebala ispričati…”

Zlatko Horvat

Ivan Mandekić/Z. HORVAT

Ivan Mandekić/Z. HORVAT

Meni je bilo krivo jer se radi o igračici koja je silno željela doći. Čuli smo se telefonom, ispričao sam se, a ona je rekla da bi se Rusija trebala ispričati nama - rekao je Ivan Mandekić, direktor Cvijeta Mediterana



RIJEKA Spušten je zastor na 22. izdanje Međunarodnog ženskog šahovskog turnira Cvijet Mediterana. Približava se i srebrni pir, što znači da je turnir ušao u ozbiljne godine tradicije.


– Dvadeset i dva izdanja su lijep broj, pogotovo u ovim vremenima to daje na značenju, jer se sada priredbe ove razine održavaju u vrlo malom broju. Stvarno je velika stvar da smo uspjeli sve to napraviti, a turnir je bio vrlo dobar i jak – kaže Ivan Mandekić, direktor Cvijeta Mediterana, koji su pomogli Grad Rijeka, Županija primorsko-goranska i Ina.


Tradicija


Priprema za ovaj turnir traje cijelu godinu. Bilo je puno nepoznanica vezano za pandemiju koronavirusa, financijski aspekt…




– Kada su Fischera pitali koliko mu je trebalo za pripremu za meč da postane prvak svijeta, rekao je – čitav život. U turnir su utkane 22 godine rada, kroz cijelu godinu imaš kontakte. Počelo je s prvim mandatom bivšega gradonačelnika Vojka Obersnela, on je pronašao model financiranja s puno donatora i sponzora zatvorio financijski dio. Turnir je stekao veliku i lijepu reputaciju. Dolaze nam predstavnice iz mnogih zemalja, dolazile su igračice iz Argentine, čak i Gruzije, koja je rasadnik svjetskih prvakinja. Zato me zanimaju kako im je organizirana škola šaha. Saznao sam da nemaju neku posebnu organizaciju, ali postoji tradicija. U jednom trenutku se pojavila Nona Gaprindašvili pa Maja Čiburdanidze i ostale, događalo se nešto fantastično. Šah je postao tradicija i to je ključ jedne zemlje. Ta tradicija se ne može kupiti, već se stvara. Tako i Cvijet Mediterana ima tradiciju koja je odjeknula. Zato s malo sredstava uvijek napravimo lijep turnir. Igračice vole doći u Rijeku.


Talijanka Olga Zimina u trećem je pokušaju ostvarila pobjedu. Zanimljivo, remizirala je s igračicama iz gornjeg dijela plasmana, pobijedila petorku iz donjeg dijela.


Olga Zimina je svjetski poznata igračica. Ona već dugo živi u Italiji, gdje ima akademiju i šahovski je vrlo aktivna, pogotovo u tom edukativnom dijelu. Imponira što voli doći. Bila je oduševljena, kao i sve igračice, jer u posljednje dvije godine nisu baš imale priliku igrati. Za njih je velika stvar uopće igrati na turniru, a kamoli da je još sve bilo lijepo organizirano.


Problem škole


U Rijeci su nastupile sve hrvatske reprezentativke s izuzetkom Ene Cvitan. Za njih je to bila priprema za skorašnji nastup na Mitropa kupu na Korzici. Mandekić je ujedno i izbornik ženske reprezentacije.


– Nemamo više igračica. Kontaktirao sam Borku Frančišković, Riječanku koja se skrasila u Zagrebu. Ona ne može nastupiti iz obiteljskih razloga, kao ni Kristina Šarić, supruga našeg velemajstora Ante Šarića. Velemajstorica Valentina Golubenko također ne može igrati. Zato je izuzetno važno da su ove četiri nastupile u Rijeci. U nekim partijama pružile su kvalitetne igre. Anamarija Radiković je čak neke partije odigrala vrhunski, Patricija Vujnović je neke partije odradila vrlo dobro. Ana Berke je bila najbolje plasirana. Ona je puno godina živjela u Rijeci, gdje je završila studij. Ova članica Drage, kluba organizatora, hirovita je po pitanju forme. No, to proizlazi iz toga što nemamo organiziranu šahovsku školu. Ali, to nije samo problem Hrvatske. Nemamo sustav razvoja, ali mi u Rijeci uvijek nešto stvorimo. Borka Frančišković je sedam puta bila prvakinja države, imali smo Andreju Pahor, sada se pojavila Anamarija Radiković. I sve su one dosta puta igrale na Cvijetu Mediterana. To iskustvo dobro im dođe.


Mirjana Medić nastupila je 22. put…


– Nastupila je na svim turnirima i jedina je od naših šahistkinja na jednom pobijedila. Ovoga puta djelovala je umorno – zaključio je Ivan Mandekić.


Smirnova nesuđena sudionica

Ruska invazija na Ukrajinu odrazila se i na turnir.


– Međunarodna majstorica Ekaterina Smirnova je bila na listi sudionica, koju slažemo nekoliko mjeseci ili godinu dana ranije. Dugo smo čekali što će se dogoditi s obzirom na restrikcije vezane za sportaše. Meni je bilo krivo jer se radi o igračici koja je silno željela doći. Čuli smo se telefonom, ispričao sam se, a ona je rekla da bi se Rusija trebala ispričati nama.


To otprilike znači da je lista sudionica za sljedeću godinu pripremljena.


– Mogla bi biti, ali malo sam skeptičan. Bolje da ne otvaramo temu novca i riječkog šaha. No, sportski rezultati su bolji od gradova koji ulažu nekoliko puta više. Pitanje je kako će biti dalje. Treba šutjeti i napraviti što se više može – kaže Mandekić