Cvijet Mediterana

Slovenka Zala Urh pobjednica Cvijeta Mediterana, Lara Zagorec u gornjem domu

Ivan Mandekić

Ivan Mandekić, Barbara Skuhala, Zala Urh i Anastasia Hnatišin/A. KRIŽANEC

Ivan Mandekić, Barbara Skuhala, Zala Urh i Anastasia Hnatišin/A. KRIŽANEC

Barbara Skuhala na neki je način tragičar jer joj je pobjegla norma za titulu međunarodne majstorice



RIJEKA Pobjedom Slovenke Zale Urh u Šahovskom domu Rijeka završen je tradicionalni, 24. Međunarodni šahovski turnir Cvijet Mediterana na kojem je sudjelovalo 10 igračica iz Francuske, Slovenije, Ukrajine i Hrvatske.


U posljednjem kolu tenzije napetosti turnira obično padaju, pa one igračice kojima baš i nije išlo najbolje jedva čekaju da turnir završi da potraže sreću na nekom idućem. Tako su velemajstorice Mirjana Medić i Adina Maria Hamdouchi odmah ponudile podjelu boda svojim suparnicama Barbari Skuhala i Evi Mihaljević, a isto se dogodilo i u partiji Anamarija Radiković – Ana Berke. No, u preostalim mečevima koji su krojili vrh i nagrade nije bilo brzog primirja.


Slovenka Zala Urh, koja je praktički već bila osigurala prvo mjesto prije zadnjeg kola, ipak nije bila posve sigurna s tim bodom prednosti pa je vrlo brzo Lari Zagorac ponudila remi nakon čega bi bila otklonjena i najmanja sumnja u njezin triijumf na turniru. No, na opće iznenađenje mlađahna Lara odbila je tu velikodušnu ponudu najviše rangirane sudionice turnira. Teško bi bilo naći neku igračicu koja bi to odbila, poglavito s 13 godina, u mojoj dugogodišnjoj natjecateljskoj, trenerskoj i organizatorskoj praksi nisam naišao na takav slučaj. To mogu samo oni najhrabriji i najborbeniji, što je zasigurno odlika velikih sportaša. Nakon borbe, koja je potrajala, Lara je morala biti na visini kako ne bi došla u podređen položaj, no uspjela je u tome i remizirala. Plodovi iz vlastitog uzgoja zasigurno su najslađi.




I meč Ukrajinke Hnatišin i Iveković odlučivao je o poretku, pa je partija poprilično potrajala. Ukrajinka je cijelo vrijeme imala inicijativu, ali i ova partija završila je neriješeno.


Pobjednica Zala Urh bila je najstabilnija i opravdala je ulogu glavne favoritkinje. Barbara Skuhala na neki je način tragičar jer joj je pobjegla norma za titulu međunarodne majstorice. Trinaestogodišnja Ukrajinka Anastasija Hnatišin bila je vrlo borbena i osvojila je visoko treće mjesto. Tihana Iveković najbolje je plasirana hrvatska predstavnica. Igrala je kvalitetno, no tako željena norma za titulu međunarodne majstorice očito je stvorila preveliki pritisak. Najveće ugodno iznenađenje plasman je Lare Zagorac, koja je dodala novih 100 rejting bodova koji nose titulu nacionalne majstorice, ali i sam vrh domaćeg ženskog šaha. Uspješnim se može ocijeniti i nastup juniorke Eve Mihaljević koja je na svoj konto stavila novih pedesetak rejting bodova. Pomalo je razočaravajući nastup Mirjane Medić, Ane Berke i Anamarije Radiković, ali nadajmo se da je to prolaznog karaktera.


Semafor

Rezultati 9. kola: Medić – Skuhala (Slo) remi, Hamdouchi (Fra) – Mihaljević remi, Radiković – Berke remi, Iveković – Hnatišin (Ukr) remi, Zagorac – Urh (Slo) remi.


Poredak: Urh (Slo) 6,5, Skuhala (Slo) 5,5, Hnatišin (Ukr) i Iveković 5, Zagorac 4,5, Berke i Mihaljević 4, Radiković, Hamdouchi i Medić 3,5 boda.