Cvijet Mediterana

Tihani Iveković skupi previd u derbiju protiv Zale Urh odnio međunarodnu normu

Ivan Mandekić

Lara Zagorac/A. KRIŽANEC

Lara Zagorac/A. KRIŽANEC

Lara Zagorac svladala vodeću Slovenku Skuhalu



RIJEKA  Pretposljednje, 8. kolo Cvijeta Mediterana bilo je iznimno važno za vodeći trojac Slovenke Barbaru Skuhala i Zalu Urh te Tihanu Iveković. Ulog je bio konačni poredak, i međunarodne norme za Skuhalu i Iveković. Derbi je zasigurno bio susret Slovenke Urh i Tihane Iveković. Mnogo toga ovisilo je o tom rezultatu. Igrala se talijanska partija varijanta naziva »Giuoco Piano«. I svega je bilo u toj partiji osim polagane igre što bi bio prijevod naziva ovog otvaranja. Tihana je crnim figurama odlično igrala i stvorila gotovo dobitničku poziciju, pokrenula napad na bijelog kralja, no prigodom izvođenja dobitničke kombinacije, koja je bila prepuna geometrijskih motiva, previdjela je jedan potez bijele i nakon toga pred gubitkom »kvalitete« predala partiju, a time i izgubila šansu za željenu međunarodnu normu.


Sicilijanka


U svojoj možda i najvažnijoj partiji na turniru vodeća Skuhala odlučila je da se »sicilijanki« Lare Zagorac suprostavi zatvorenom varijantom i odlučila se za položaj kraljeva na suprotnim stranama što je bio znak da su mogući brzi krilni napadi. U takvim pozicijama važi pravilo »napad je najbolja obrana« pa se ni pod koju cijenu ne smije dozvoliti da jedna strana neometano vodi napad. U jednom trenutku Skuhala je imala zavidnu prednost, no ona se neodlučnom igrom istopila. Veliki ulog u ovoj partiji vjerojatno je bio uzrok nekorektnoj žrtvi čitavog topa nakon čega je uvidjela da zamišljenog matiranja nema pa je predala partiju. Još jedna vrijedna pobjeda koja je lansirala Laru u gornji dom gdje je niti veliki optimisti nisu vidjeli prije početka turnira.


Dva remija


Anamarija Radiković crnim je figurama protiv Ukrajinka Hnatišin izabrala Car-Can obranu. Igrala je vrlo dobro i postigla jasno bolju poziciju, ali nije pronalazila one ključne poteze kojima bi zasigurno partiju brže dovela do pobjede. Hnatišin se uporno branila, gotovo izjednačila poziciju, no nakon toga u konačnici propustila je jaču obranu pa je Anamarija sigurnom igrom realizirala svoju prednost.




I u predzadnjem kolu bila su dva brza remija naših igračica. Mirjana Medić ponovo se branila francuskom obranom protiv Eve Mihaljević. Nakon korektno odigranog otvaranja ponudila je podjelu boda što je Eva prihvatila. Niti Ana Berke nije bila raspoložena za borbu pa je isto tako ponudila podjelu boda što je velemajstorica Hamdouchi prihvatila.


Rezultati 8. kola: Skuhala (Slo) – Zagorac 0:1, Urh (Slo) – Iveković 1:0, Hnatišin (Ukr) – Radiković 0:1, Berke – Hamdouchi (Fra) remi, Mihaljević – Medić remi.


Poredak: Urh (Slo) 6, Skuhala (Slo) 5, Iveković i Hnatišin (Ukr) 4,5, Zagorac 4, Mihaljević i Berke 3,5, Radiković, Hamdouchi (Fra) i Medić 3 boda.