JADRANSKI DERBI

Nogometaši Rijeke napornu seriju utakmica zaključuju večerašnjim derbijem, Tomić: “Hajduk je uvijek izazov”

Zlatko Horvat

Goran Tomić/Foto HNK Rijeka

Goran Tomić/Foto HNK Rijeka

Hajduk je izrazito puno uložio u ekipu. Doveli su iskusne, prekaljene igrače i sada su kvalitetna ekipa. No, i Rijeka je složila jednu odličnu momčad i uvjeren sam da ćemo se ove sezone boriti za sam vrh. S te strane utakmica će biti zanimljiva - kaže trener Rijeke Goran Tomić



RIJEKA Nogometaši Rijeke napornu seriju utakmica u prvom dijelu sezone zaključuju još jednim teškim gostovanjem u HT Prvoj ligi, nakon Maksimira i Gradskog vrta na redu je Poljud, Jadranski derbi i Hajduk.


Splićani su u prvenstvo krenuli s remijem kod Lokomotive, doma su izgubili od Osijeka, dok su u drugom pretkolu Konferencijske lige ispali od kazahstanskog Tobola poslije produžetaka, nakon što su u prvom susretu u Splitu pobijedili 2:0. No, nakon lošeg srpnja uslijedio je kolovoz u kojem su upisane četiri pobjede u nizu, posljednja pogotkom u petoj minuti nadoknade drugoga poluvremena protiv Hrvatskog dragovoljca, koja je Splićanima donijela vrh ljestvice. Riječane čeka odmoran suparnik pun samopouzdanja, dok su Riječani još pod dojmom ispadanja iz Europe. Trener Goran Tomić mora dignuti momčad, koja je emotivno i fizički ostala prazna poslije poraza od PAOK-a (0:2).


– Te utakmice doista prazne igrače. Nije to bila samo jedna, bilo ih je šest u posljednja tri tjedna, od kojih je četiri, pet izrazito zahtjevnih, a njima treba pridodati i ovu s Hajdukom. Zaista nezgodan ritam, odigrali smo jako puno utakmica u ovom kratkom vremenu, praktički sam zaboravio kako izgleda jedan normalan tjedan sa sedam dana pripreme za utakmicu – kaže Tomić.




Bijelima s Rujevice itekako će dobro doći prvenstvena stanka zbog obaveza reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.


– Apsolutno. Dosta je igrača došlo u hodu, a zbog zahtjevnog razdoblja nije bilo treninga za uigravanje.


Crni niz


Točka na »i« uvodnoga dijela sezone je gostovanje na Poljudu i Hajduk, koji je upisao tri uzastopne pobjede nad Riječanina, nakon što je prije toga momčad s Rujevice slavila u četirima ogledima u nizu. U posljednjem susretu na Poljudu bilo je 3:2, dok je prije toga splitska momčad dvaput slavila 1:0 u Rijeci. Bez obzira na crni niz, Rijeka u eri Damira Miškovića ima 18 pobjeda i šest poraza uz 12 remija u dvobojima s Hajdukom, uz poraz (0:3) dan nakon inauguracije 2012. godine. Nakon toga Rijeka nije izgubila 20 utakmica od Hajduka (13 pobjeda, 7 remija), sve do 2. prosinca 2017. godine…


Hajduk je uvijek izazov, veliki je to derbi. Igrači su svjesni važnosti i posebnosti utakmice. Uvjeren sam da će dati sve od sebe na terenu. Posljednju utakmicu na Poljudu sam izgubio, taj niz nije ugodan. No, Rijeka godinama nije gubila od Hajduka…


Posebna pažnja morat će biti posvećena Marku Livaji, koji je srce splitske momčadi. Livaja je svojim igrama zaslužio i Dalićev poziv u reprezentaciju.


– Livaja je njihov najbolji igrač i jedan od najboljih igrača lige i tu moramo biti posebno oprezni. No, Hajduk je izrazito puno uložio u ekipu. Što se tiče samo kadra, bolji su nego prošle sezone. Doveli su iskusne, prekaljene igrače i sada su kvalitetna ekipa. No, i Rijeka je složila jednu odličnu momčad i uvjeren sam da ćemo se ove sezone boriti za sam vrh. S te strane, utakmica će biti zanimljiva.


Možda zbog toga može postojati žal zbog ispadanja iz Europe. Još šest utakmica u Konferencijskoj ligi puno bi značilo za igrače i klupski budžet.


– Kada igrate kvalifikacije i europske utakmice, jako je važan ždrijeb. Prvenstvo je maraton i uvijek se može nadoknaditi izgubljeno. U Europi puno toga ovisi o ždrijebu. Nažalost, dobili smo u »play-offu« najtežeg mogućeg protivnika, koji ima šest, sedam puta veći budžet od našeg. Vidjelo se koliko je PAOK dobra momčad. Sve smo dali, sve smo pokušali. Možemo samo žaliti zbog onoga pogotka u 93. minuti primljenog u Solunu. Mi bismo u tom slučaju u Rijeci i s 0:1 imali aktivan rezultat. Taj nesretni pogodak je puno toga promijenio, kao i gol koji smo im darovali u 80. utakmici u Rijeci. To su neke greške koje se na ovoj razini ne praštaju. Vidjelo se po igračima što smo željeli. Stavili smo četiri brza igrača prema naprijed. Pokušali smo im zaprijetiti brzim izlascima, jedan takav je imao Tomečak, koji je ostao ispred gola. No, problem je što nas je ponijelo, na trenutke smo se razvukli, što je PAOK-u otvaralo šanse.


Prepoznat trud


Razvan Lucescu vratio se u PAOK, s kojim je prije dvije godine osvojio dvostruku krunu.


– Osamdeset posto te ekipe je sada na okupu. Tada nisu imali niti jedan poraz u prvenstvu, pobjegli su Olympiakosu 20 bodova i osvojili su Kup. No, priznao je da su imali dvije izrazite zahtjevne utakmice protiv Rijeke.


Osjetili su to i navijači Rijeke, koji su momčad ovacijama ispratili s travnjaka, bez obzira na kraj puta u Europi za ovu sezonu.


– Drago mi je da su navijači prepoznali trud. Vidjelo se i nakon utakmice u svlačionici u kakvom su stanju igrači. Meni je to sve reklo. Zahvaljujem se svima jer bili su izvanredna podrška i igrači to znaju. Uvjeren sam da ćemo u idućim utakmicama ostavljati srce na terenu da bi se zadovoljile klupske ambicije, ali i navijači.